F.v. kundekonsulent Norun Skrunes & backoffice-medarbeider Elin H. Haar.

Året 2021 ble det registrert 715 branner i næringsbygg. Alf Lea & Co Brannvern forteller om viktigheten bak en serviceavtale, og hvordan dette påvirker deg og din bedrift. 

Brann er kanskje det verste scenarioet én kan oppleve – både på jobben og i hjemmet. Mye kan gå tapt i brann, og i de verste tilfeller står det mellom liv og død. Og selv om de fleste husholdninger og bedrifter har en eller annen form for brannslukningsapparat stående, er det ikke sikkert at dette alltid er nok. 

– Mens en privatperson skal ha kontroll på brannutstyret hvert femte år, skal næringsbygg sjekkes årlig, sier kundekonsulent i Alf Lea & Co Brannvern, Norun Skrunes.

Servicetekniker John Inge Samdal viser hvordan et kontrollert apparat ser ut. Her blir det brukt fargekoder og datostempling som viser når apparatet sist gikk gjennom kontroll og service. 

Trygt og sikkert

Med over 70 års erfaring i bransjen, leverer Alf Lea & Co Brannvern salg og tjenester innen brannvernutstyr, førstehjelp- og sikkerhetsutstyr, og slokkeanlegg for skip, industri og offshore. 

Selskapet ble etablert i 1950 av Alf Lea. Etter tre generasjoner som familiebedrift, ble aksjemajoriteten solgt videre til det svenske markedslederen innen brannsikkerhet, Presto Brannteknikk AS. I dag er selskapet en avdeling i Presto Brannteknikk AS, med produksjon og sentrallager i Katrineholm i Sverige. 

– Vår jobb er å sjekke at slokkeutstyret er i orden. En serviceavtale inngår en årlig befaring fra oss for å kontrollere at all sikkerhetsutstyr og slokkeutstyr står i henhold til lovverket. Vi tar ansvar for brannutstyret og passer på at alt fungerer optimalt, sier Norun. 

Etter endt kontroll får bedriften en HMS-dokumentasjon på hva som har blitt gjort, og hvor de ulike apparatene befinner seg. Denne jobben blir utført av blant annet John Inge Samdal, som er sertifisert servicetekniker i selskapet. 

– Det er ikke hvem som helst som kan ta disse kontrollene. Kontrolløren må ha grønt kort- noe som betyr at de må ha bestått kursing og fått godkjent prøve i vedlikehold og servicearbeid innen brannvern, sier backoffice-medarbeider Elin H. Haar.

Alf Lea & Co holder til i Tollbugata 3 i Haugesund.
I butikken får du tak i alt fra branntepper og brannslanger, til førstehjelpsutstyr i tre ulike størrelser.

Annerledes på båter

I tillegg til å ta på seg oppdrag på land, har selskapet mange oppdrag offshore. Alt fra fiskebåter, supplybåter, yatcher og plattformer er avhengige av gode sikkerhetsrutiner. 

– Vi har veldig mange oppdrag på både skip og plattformer. Her tar vi kontroll på alt innen brannutstyr som slukkeutstyr, anlegg, røykdykkersett og redningsvester. En båt får ikke dra fra kai uten å ha sertifikater i orden, så vi sørger for at de får den dokumentasjonen de trenger i serviceavtalen vår, sier Norun. 

Alf Lea & Co Brannvern leverer i tillegg til slokkeutstyr, spesiallagde etterlysende skilt i alle typer format. Disse blir kontrollert med et måleapparat som viser styrken i lyset.
Den gang da: I butikken er det utstilt brannslokningsapparat fra flere tiår tilbake.