Foto: Kristoffer Vincent Hansen

Arancini di riso er gatemat som serveres over hele Sicilia. Det er friterte baller av kokt ris som kan fylles med kjøttragu, ost, sopp, skinke eller lignede. Navnet kommer fra dens utseendemessige likhet med appelsiner. Arancini/ arancine kommer fra ordet arancino som betyr appelsin i Italia.

Noen spisesteder har spesialisert seg på denne retten og lager mange ulike typer av arancini di riso. De beste jeg har smakt fikk jeg servert på Cantunera i byen Ragusa Ibla. Virkelig en smaksbombe som en blir hektet på.

Ingredienser:

Ca 10-12 stk.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen 

Ris:

• 500 gr risottoris (carnaroli eller arborio)

• 100 gr parmesan

• 40 gr smør

• Salt og pepper

• Safran

• 1,4 liter vann

Fyll/ kjøttragu:

• 2 ss olivenolje

• 150 gr svinenakke (finsnittet eller kvernet)

• 2 små gulrøtter

• 1 stk løk

• 2 stilker selleristang

• 2 dl rødvin

• 2 ss tomatpuré

• 1 ss smør

• 100 gr erter – fryst

• Oregano

• Basilikum

• Salt og pepper

• Mozzarella

Panering:

• Egg

• Brødkrumme

Slik gjør du:

1. Start med å koke ris. Kok opp vann og tilsett ris, salt og litt safran. Rør godt og småkok til ris er ferdig kokt. Det skal fortsatt være litt tygg i risen. Det tar ca 15-17 minutter til risen er ferdig kokt.

2. Når risen er ferdig tilsetter du parmesan, smør og smaker til med salt og pepper. Ha risen i en avkjølt vid form og sett denne i kjøleskap. Risen skal få sette seg og bli avkjølt før du former risballene med kjøttfyll.

3. Mens ris avkjøles kan du lage kjøttragu. Start med skjære løk, gulrot og selleristang i små terninger. Fres dette i olivenoljen.

4. Tilsett finsnittet eller kvernet svinenakke og la dette få gyllen farge. Tilsett tomatpurè og rør godt. Ha i rødvin og kok inn. Tilsett oregano, basilikum og frosne erter. Kok inn til ragu blir tykk og fyldig. Smak til med smør, salt og pepper.

5. Pisk sammen noen egg i en skål og ha brødkrumme i en form eller på et brett. Dypp risballen i egg og deretter i brødkrumme. Press rundt med hendene etterpå slik at brødkrumme fester seg skikkelig.

6. Stek i frityr på 180 °C til de blir gyllen og sprø. En får da en sprø risball fylt med en smaksrik kjøttragu og deilig mozzarella. Digg kosemat!