Fv. Pål G. Saltvedt, Tor Ivar R. Våge, Rolf Rune Selsaas.

Redaksjonen i Jobb & Næring ønsker å gi Bra jobba-utmerkelsen til de ansatte i Apias; daglig leder Pål G. Saltvedt, produktutvikler Tor Ivar R. Våge, og markedsansvarlig Rolf Rune Selsaas.

I tredje etasje på Oasen Storsenter finner du den lokale bedriften, Apias. Med en brennende interesse for teknologi og elektronikk, designer og produserer de bærekraftige løsninger som skal forlenge levetiden på mobilbatteriet, samt minimere risikoen for brann.

Tekst og foto: Ingrid Elise Eriksen

Video: Apias

– Hvis alle i Europa hadde beholdt telefonen sin i et år ekstra, kunne vi spart CO2-utslipp tilsvarende det én million bensin- og dieselbiler slipper ut hvert år, sier Tor Ivar. Han mener overlading ofte er årsaken til at mobiltelefoner og nettbrett kastes før det faktisk er nødvendig.

Før Apias ble til, jobbet Tor Ivar og Pål med reparering av knuste mobilskjermer. Det var på denne tiden de oppdaget et gjengående problem i mobilbatteriene, der flere hadde en såkalt «pillow effect».

– Dette forekommer av at det er en konstant spenning i batteriet som gjør at litiumet krystalliseres. Resultatet av dette er et oppblåst batteri som gradvis blir dårligere, forklarer Tor Ivar. Selv om det generelt er liten sannsynlighet for at mobilen tar fyr under lading, kan dårlige/utslitte battericeller kortslutte og starte en kjedereaksjon som i enkelte tilfeller vil føre til brann.

Over tid har Apias utviklet en smart-ladekabel som hindrer overlading ved å kutte strømmen når batteriet er fulladet. Produktet som nå er i sin fjerde generasjon, har fått god respons i Norge. Nylig startet lokalbedriften et selskap i USA, sammen med den amerikanske aktøren, GROM Technologies.

Internasjonal satsing
Tor Ivar forteller at selskapet «Apias US» fortsatt er i en startfase, men at de har store ambisjoner for videreutvikling av bedriften.

– Det er veldig mange ting som skal falle på plass, men vi har produktet og vi tror at markedet er der. Det skal sies at vi er ekstremt ydmyke overfor dette markedet, sier han.  

– I det lange løp ønsker vi å ha fokus på høy kvalitet og fornøyde kunder, legger han til.