Daglig leder, Gunn Bente Håvardsholm, ser frem til nok en kunstsesong ute på kulturfyret.

Tekst og foto: Ingrid Elise Eriksen

Etter en lang vinter er det endelig gjenåpning av galleriet på Ryvarden Kulturfyr. Åse Berit Skeie Ulltang, er én av flere kunstnere som stiller ut sine kunstverk i galleriet denne sesongen.

Ute i havgapet i Ryvardneset, omkranset av uberørt natur og frisk sjøluft, ligger Ryvarden Kulturfyr. Her arrangeres det flere aktiviteter i løpet av året. Fra og med 06.mars og til og med november – er det kunst som gjelder.

Når vi kommer på besøk, er daglig leder, Gunn Bente Håvardsholm i full gang med montering av Åse Berit Skeie Ulltangs nye utstilling, «Mellom».

– Det blir mye forskjellig kunst denne sesongen. Vi har fått inn mange spennende kunstnere. Førstemann ut er Åse Berit. Ellers også Alexander Stub, Nina Sandøy, og Sigurd Søreide, sier Gunn Bente engasjert.

Lokalet hvor utstillingene finner sted, er bundet sammen med en kafé og galleributikk.

Det er Sveio Kommune som har ansvaret for å drifte bygningene på Ryvarden. Tidligere var bygningen til venstre (Fyrmesterens hus) en representasjonsbolig, men har i senere tid blitt omgjort til et overnattingssted for bookinggjester.
Margareth Odland synes Ryvarden Kulturfyr er en helt fantastisk arbeidplass.


Hjemmelagde fristelser

Duften av nystekte vafler fra kaféen er ikke til å ta feil av. Bak disken blir man møtt av smilene til de ansatte, Margareth Odland og Norunn Jensen. Selv om det er en travel dag, tar de seg gjerne tid til å prate litt mellom kasseslagene.

– Her har vi noe for alle og en hver. Hjemmelaget fiskesuppe, pølser i brød, eplekake, gulrotkake, vafler, is, og mye mer, sier haugesunderen, Margareth.

I kaféen er hyllene fylt opp med kopper og figurer laget av kjente kunstnere. På veggene henger flere av Åse Berits collager.

I galleributikken finner man kunst ifra flere kjente kunstnere, blant annet fra Thomas Ekerhovd og Pias Potter.

Liker ikke kontroll

Åse Berit benytter seg av en koreansk maleteknikk som hun plukket opp på sin ferd i Sør-Korea.

– Den første tiden min i Sør-Korea gikk ut på å oppleve mest mulig. Jeg gikk på flere kunstutstillinger og kurs, og ble kjent med nye måter å skape kunst på, sier hun.

Ved bruk av blekk på rispapir og det tradisjonelle, håndlagde hanji-papiret får hun frem teksturer, form og farge på en særegen måte.

– Jeg er opptatt av å ikke ha kontroll, og arbeider intuitivt med å bryte ned og bygge opp. Jeg liker å være i prosessen – og ikke vite helt hva som skal skje, forteller hun.

Hanji-papiret kommer opprinnelig fra Sør-Korea, og er av et slitesterkt materiale. Det sies at silke kan vare i 500 år, mens hanji varer i 1000 år.

Kunstner, Åse Berit Skeie Ulltang, er kjent for måten hun uttrykker seg på gjennom kunsten.

Opptatt av relasjoner

I tillegg til å ha kunstnerutdanning, har Åse Berit en grunnutdanning som sykepleier og relasjonsveileder. Hun forklarer at teorien om relasjoner og fargeteori har flere fellestrekk, og er vesentlig i prosessen når hun skaper.

– Trekker man en farge ut ifra et bilde, vil uttrykket endres. Sånn er det jo med relasjoner også. Trekker noen seg fra en samtale, vil dynamikken i gruppen forandre seg, forklarer Åse Berit.

Hun påpeker at vi mennesker oppfatter ting forskjellig, og slik er det med kunsten også. Derfor har ikke utstillingen «Mellom» bare én bestemt baktanke, men flere.

– Jeg finner min inspirasjon i natur, samspill og endring, og det å være her og nå. For meg er «Mellom» et samleord som forteller om prosessen min, sier hun.

Åse Berits utstilling kan du se helt frem til 24.april på Ryvarden Kulturfyr.

Foto: Åse Berit Skeie Ulltang.