Gjennom 30 år er det mange innbyggere i Karmøy kommune som har hatt god nytte av en tilrettelagt arbeidsdag hos bedriften Solstein. I dag er det 125 ansatte på Solstein, og behovet for flere tilrettelagte arbeidsplasser er fortsatt stort, sier Ole Egil Flotve, daglig leder i Solstein AS.

Solstein er en av ASVLs 200 medlemsbedrifter som er spredt over hele landet. Målet vårt er å gjøre arbeid mulig for alle der folk bor. Alle som vil bør få jobbe, og da er det selvfølgelig bra at det finnes rundt 10.000 tilrettelagte arbeidsplasser i Norge. Samtidig er det flere tusen uføre som står uten jobb, og samfunnet går derfor hver dag glipp av mengder verdifull arbeidskraft.

Tekst: Tamila Ros – Foto: Steinar Sortland

Solstein har lokaler i Veavågen og Åkrehamn og har en stor variasjon i arbeidstilbudet. Her finner du et topp moderne vaskeri, tre- og metall avdeling, jobbfrukt, glasskunst og keramikk, bakeri, catering, og kurs- og konferanselokaler. I sentrum av Åkrehamn finner du blant annet Vili&Vè, som er en populær kafé i distriktet.

Når en kommer inn hos Solstein AS, kjenner man umiddelbart på den spesielle atmosfæren av travel arbeidsglede og et samhold blant de ansatte. Flotte mennesker som drar nytte av- og har glede av å delta i arbeidslivet, samtidig som de bygger sosiale nettverk. I resepsjonen blir vi møtt av hyggelige folk som mer enn gjerne hjelper oss å finne Ole Egil Flotve, daglig leder i Solstein AS. 

 

I glasskunst- og keramikk avdelingen finner man unik kunst laget av de ansatte.

Glasskunst og keramikk

Butikken ved inngangen imponerer med unike glassengler, hjerter, morsomme- og uttrykksfulle sauer og kuer i glass og keramikk, samt masse annen fin kunst og pynt som det selges i tusenvis av hvert år. 

– Thomas Ekerhovd er kunstneren og designeren av de fine og morsomme keramikk figurene. Han fikk kulturstipend i Karmøy kommune og reflekterer sine figurer på en særegen måte, forteller Ole Egil.

Figurene blir laget av uttrykksfulle hender, og deretter brent i ovnene på verkstedet som ligger ved siden av butikken. Ingen av sauene eller kuene er helt like, og hver eneste figur har sitt eget ansiktsuttrykk.

Thomas Ekerhovd mistet språket rundt 3-årsalderen og begynte å uttrykke seg gjennom plastelina og tegning. Han elsker å skape, og hans talent ble tidlig lagt merke til. Som 14-åring ble Thomas introdusert for keramikk via keramiker, Cecilie Lie.

Thomas former følelser som få andre. Nesten uten å kaste et blikk på skulpturene han lager – tryller han frem følelser som glede, sorg, sinne og forbauselse.

Kunsten selges både til privatkunder og bedrifter. De sistnevnte bestiller ofte firmagaver til sine ansatte og kunder. Til jul selges det spesielt mye glasskunst som stjerner, engler, hjerter, hus, juletrepynt og mye annet.

Markus har tidligere gått på tilrettelagt arbeidstrening i Bygg- og anleggsteknikk ved Åkrehamn VGS. Nå jobber han både på treavdelingen og i vaskeriet.

Markus

Markus Tveit Edvardsen er en litt beskjeden og snill gutt på 20 år. Han er veldig stolt av å kunne vise oss og å fortelle om alt han driver med til daglig på jobben. Markus forteller at han gikk på tilrettelagt arbeidstrening i Bygg- og anleggsteknikk på VGS på Åkra. Her på Solstein har han fått god opplæring og ble fast ansatt i 100% stilling for litt over ett år siden. 

Markus jobber litt overalt, og han trives like godt med å spikre paller på treavdelingen, som han gjør med å sortere klær på vaskeriet. Han har også ansvar for å være med å levere vasket tøy til forskjellige sykehjem på Karmøy. 

Markus bor i Kopervik og forteller at det er viktig for han å gå på jobb hver dag, og å ha det hyggelig med sine kollegaer i Solstein.

– Jeg sorterer private klær og uniformer og setter lapp på hvor de skal, sier Markus mens han viser oss ivrig. – Solstein var grunnlagt i 1985, opplyser han stolt. – På onsdager har jeg voksenopplæring sammen med fem andre kollegaer. Her lærer jeg om Solsteins historie og litt om arbeidslivet, legger han til. 

Maj-Lis stortrives i vaskeriet der oppgavene er tilpasset hennes behov.

Maj-Lis

Journalistene blir invitert til å spise lunsj i kantinen der smilende og glade folk bak disken serverer lunsj og pausemat. Kantinen virker som et hyggelig møtested for de ansatte. Mens vi spiser fredagstaco, får vi prate litt med Maj-Lis Møller. 

Maj-Lis er 64 år gammel, og har hatt sin arbeidsplass på Solstein med tilbud om tilrettelegging gjennom de siste 15 årene. Nå jobber hun i vaskeriet i 60% stilling, og her stortrives hun. Oppgavene er tilpasset hennes behov og samtidig gjør hun en jobb som er viktig for samfunnet.

– Det er et godt miljø og fine folk å jobbe med. Jeg er ganske ødelagt i ryggen, så jeg sitter på en stol og bretter klær. Jeg bor i Kopervik og jobber mandager, onsdager og fredager; det er de mest travle dagene og jeg har masse å gjøre. Så da slipper jeg å kjede meg hjemme, forteller Maj-Lis fornøyd.

Med mange viktige kunder kreves det moderne maskinerier og dyktige ansatte.

Vaskeriet 

Solstein startet med vaskeriet i mai 2019, og det har nå blitt arbeidsplassen til omtrent 30 personer. Det er et topp moderne, grønt vaskeri med flere store vaskemaskiner, tørketromler og andre industrimaskiner. Solstein har ansvar for å vaske alt av tekstiler til sykehjemmene i kommunen, i tillegg til arbeidstøyet til de ansatte i hjemmetjenesten. Med rundt om 270 sykehjemsplasser fordelt på sykehjemmene på Vea, Åkra, Sevland, Kopervik, Norheim og Storasund – er dette en stor jobb som skal gjøres. En annen viktig kunde de har er Seagarden på Husøy. 

 Arbeidsoppgavene i vaskeriet varierer mellom enkle og mer komplekse oppgaver.

– Vi har nå vasket tøy for kommunen i litt over 2 år og vi lærer fortsatt. Det å ha noe slikt som står for en jevn produksjon er helt fantastisk. Hver dag er det ca. ett tonn med forskjellig tøy som vaskes, tørkes, brettes, sorteres, pakkes og leveres, så det er mye logistikk her. Det er en stor og samfunnskritisk arbeidsoppgave, forteller Ole Egil.   

Produksjonsavdelingen

I treavdelingen lages det solide paller og annen treemballasje med bruk av ulike maskiner, sager, spikerpistoler og annet utstyr. Gode løfteanordninger bidrar til at tunge og krevende arbeidsoppgaver kan utføres av mange ansatte. Det er samtidig god fysisk trening, og når de ansatte produserer rundt 80 000 enheter i året er det et godt alternativ til treningssenter. De største kundene er Speira AS Karmøy som ligger på området til Hydro Aluminium Karmøy. I tillegg produserer avdelingen også på bestilling og diverse oppdrag for andre bedrifter og privatpersoner i distriktet.

Metallavdelingen er en viktig del av produksjonsavdelingen. De som jobber her kjenner produktene og kundene godt. Her produseres det deler til stillas, gjerder og lasteplan, og de ansatte har gjennom flere tiår produsert de samme komponentene til lojale kunder. Det er stor variasjon i arbeidsoppgaver som inkluderer alt ifra boring, fresing, kapping og betjening av CNC-maskiner. 

– Dette er tungt og krevende arbeid og alle sammen bidrar til å skape et trygt, godt og inkluderende miljø, sier Ole Egil. – Lavt sykefravær tyder også på at det er stor trivsel i avdelingen.