Stian Johnsen (35) har alltid vært opptatt av god design. Om det så har dreid seg om
motorsykler, biler, arkitektur eller møbler. Nå har han åpnet møbelverksted og showrom i Strandgaten 195. Der skreddersyr han møblene og inventaret akkurat slik folk vil ha det!

Det er ikke få timer Stian har tilbragt i garasjen ved huset sitt i Grenavegen på Kvala i Haugesund. For etter han er ferdig med fulltidsjobben som vaktmester i barnehagene til Espira, venter flere andre prosjekter. I mange år mekket han på ikke mindre enn fem motorsykler i garasjen, men for vel to år siden fant Stian ut at han ville prøve å lage en stol til seg selv og familien. Senere ble det hylle, skap, benk og spisebord. Til slutt var hele boligen i Grenavegen innredet med møbler produsert av Stian selv. Folk begynte å ta kontakt for å bestille lignende møbler. Firmaet Volund Experiment – forkortet til VolundX – var en realitet.
– Ja, etter det har det virkelig “ballet” på seg. Etter hvert som oppdragsmengden økte, vokste jeg rett og slett ut av garasjen, forteller han.

Verksted
Løsningen lå bare et par kilometer unna – rettere sagt nord i Haugesund sentrum. Høsten 2019 år flyttet han VolundX inn i verkstedet i de gamle lokalene til Malermester Emberland i Strandgaten 195

– Dette er et stort verksted med god plass til alle maskinene mine, så nå har jeg mulighet til å lage det meste som kundene ønsker seg. Fremdeles er dette en bijobb for meg, men det er spennende å se hvor langt jeg kan drive det – derav navnet Volund Experiment, smiler han. 

Hvor kommer navnet på firmaet fra?

– Volund var en smed i Norrøn Mytologi. X´en står for experiment. Hvis det viser seg at det går an å leve av dette og ha det som en fulltidsjobb, får jeg heller skifte navnet til Volund Experience, smiler han.

Showroom
Tidligere i høst ryddet han ut av den gamle butikklokalet til Malermester Emberland som vender ut mot Strandgaten og åpnet showroom med flott eksponering mot gaten.

– Responsen har vært svært god og folk har kommet innom og bestilt seg både møbler og annet inventar. I showrommet er det en utstilling av møbler slik at folk se hva jeg lager og kanskje få egne ideer. Det er også mulig å kjøpe utstillingsmodellene. Mange har også kommentert at de synes det er positivt at jeg satser i sentrum og skaper nytt liv i butikklokalene som ellers ville vært mørke og forlatt, sier Stian som er utdannet rørlegger og Industrirørlegger.

– Jeg har drevet med sveising og andre håndverksprosjekter opp igjennom årene, men møbelsnekringen kom etter at jeg begynte å lage ting til meg selv for omtrent to år siden, forteller Stian. Han spesialiserer seg på kundeløsninger innen møbler og innredning og mange av ideene får han på Pinterest – et populært nettsted til stor inspirasjon for alle som liker å lage møbler og er interessert i interiør. 

– Tre og metallarbeid er hovedsegmentet. Jeg produserer alt fra stoler, hyller, skjenker og skap til store glass- og ståldører og romdelere. Alt blir laget på mål og designet slik kundene ønsker det. Så langt har kundene vært privatfolk som ønsker skreddersydde løsninger i hjemmene sine eller på hytta. Men jeg har også hatt oppdrag for firma som er på jakt etter spesielle løsninger i butikker og i kontorlokaler, sier han.