Kjell Spanne i Bo Andren kan puste lettet ut. Det svenskeide familieselskapet bygde et næringsbygg som vokste seg betydelig større enn planlagt. Og akkurat i det Spanne skulle ut og skaffe leietakere, slo koronapandemien  inn.

Tekst: Egil Severeide

– Det var en del nerver da, gitt, sier 59-åringen med et skjev smil. – Du kan si vi bygde litt på spekk. Men nå er vi i boks..

For i månedsskiftet november/desember ble hver eneste kvadratmeter i det fire etasjes næringsbygget på «Bo Andren-sletta» mellom Raglamyr og Oasen fylt opp med møbler og kontorutstyr. Konica Minolta kom først på plass i førsteetasjen, og senere flyttet Omega, med base i Ølensvåg, inn i etasjen over.

Kjell Spanne og medarbeiderne i Bo Andren kan glede seg over jul i nytt bygg med full utnyttelse.

Seksti arbeidsplasser
Fra før er Energy Consult (konsulentvirksomhet innen bygg og anlegg) og Bedriftsakademiet (hjelper arbeidssøkere å komme ut i jobb) godt boende i 

3. etasje. Kjell Spanne og hans 17 medarbeidere i Bo Andren legger selv beslag på toppetasjen, et showroom i første etasje og lageret i sidebygningen.

– Når alle er på plass er vi nær seksti arbeidstakere i bygget, så dette blir en stor arbeidsplass, sier Spanne, som har jobbet i Bo Andren siden 1987. Han har ledet selskapet, med hovedkontor i Haugesund, siden 2004. 

– Om halvannet år fyller vi 50, så det blir fint å feire her. Vi har ikke spart på noe og er veldig fornøyd med kvaliteten. 

– Vi har ikke spart på noe og er veldig fornøyd med kvaliteten, sier Kjell Spanne og økonomisjef Arnulf Stakkestad.

Høy lønnsomhet   
Sammen med økonomisjef Arnulf Stakkestad, haugesunder med erfaring fra bank og finans i Bergen, gir han oss noen tall. Bygget er totalt på rundt 3700 kvadratmeter, og leietakerne har signert for fire eller fem år med opsjoner. Hele prosjektet kom til slutt på knapt 70 millioner kroner. 

En visningstur gjennom etasjene er en fryd for øyet. De som er glad i tre, kan ikke annet enn stortrives i slike omgivelser, der trapper, gulv og vegger møtes i lekre kombinasjoner

Så er det da også en bedrift med betydelige, finansielle muskler som har bygget det godt synlige næringsbygget i et av regionens mest attraktive næringsområder. 

Gjennom femti år har Haugesund vært base for det svenske familieselskapet Bo Andrens vekst og framgang. Fra leveranse av tynnpanel (også kalt «juksepanel») via baderomspanel og kryssfiner til dagens massive salg av parkett og andre tregulv, har selskapet skaffet seg en solid posisjon i det norske markedet. Om lag 70 prosent av leveransene går til bolig- og næringsprosjekter, og Østlandet er hovedmarkedet. Der, i Fredrikstad, ligger også hovedlageret.

Selv om Bo Andren er svenskeid, styrer Kjell Spanne og hans medarbeidere butikken selv. Ikke rart, når du ser på resultatene. En bunnlinje på fra 7 til 9 prosent av omsetningen er skyhøyt i byggebransjen. Årlig ligger omsetningen på rundt 200 millioner kroner, men i år når den ikke mer enn 175 millioner.

– Vi følger boligbyggingen, og koronaen har dempet aktiviteten i næringen. Men vi lever greit med dette, og nå rigger vi oss for bedre tider, sier Spanne.