Tekstildesigner og kunstner Kjersti Munkejord Lamb (45) som er vokst opp i Skudeneshavn, elsker julen og alt som hører til. I år er det hennes tur til å samle slekten til julefeiring i boligen i Kristiansand. Sammen med sine tenåringssønner jobber hun for tiden med en ny interiørkolleksjon av puter og pledd i ull.

Her bor
Hvem: Kjersti (45) Andrew (18), Reidar (16) og Frida som er en cockapoo-hund. Kjersti og hennes forlovede er særboere, og eier hytte sammen på Hovden.
Hva: Sørlandshus
Hvor: Andøya i Kristiansand

Kjersti bor sammen med sine to sønner og hunden Frida i et typisk sørlandshus i Kristiansand. Et hvit hus med sprossevinduer og stakittgjerde. Huset er ca 170 m2 og veldig innholdsrikt. med 3 stuer, 4 soverom, 2 kjøkken (det ene er Kjerstis atelier) og 2 bad. I følge Kjersti verdens mest praktiske hus!

– Huset ble totalrenovert på innsiden for 5 år siden. Alle rom fikk nye vegger, gulv og tak. I første etasje reiv vi mange vegger og laget en mer åpen løsning. Stilen er lys og de fleste rom har hvite vegger. Hele huset har hvitkalkede eikegulv (parkett), og vi har et moderne stramt hvit kjøkken fra Kvik. Jeg liker godt farger og har masse farger i mitt interiør i form av puter, pledd og pynteting – alt i tillegg til min egen kunst. Jeg er stor tilhenger av gjenbruk, og foretrekker å handle på bruktbutikker eller finn.no. Når det kommer til stilen følger jeg aldri noen trender, kun min egen magefølelse, sier Kjersti som ikke legger skjul på at hun elsker tiden vi er inne i nå. 

– Førjulstiden er fantastisk og ekstra kjekt er det at. mine sønner elsker julepyntet hus like mye som meg. Vi bruker mye mer tid sammen i førjulstiden. Ingen tvil om at alle vil være der hvor pynten og stemningen er. Minstemann Reidar elsker å bake, og passer på at det nesten daglig lukter nystekte pepperkaker fra kjøpedeig! Jeg nyter stemningen og luktene i julen. Julen betyr mye tid sammen med mine gutter og det er absolutt det viktigste for meg. I romjulen reiser vi alltid på hytta på Hovden og det pleier å være godt å reise bort i romjulen etter litt mye gjester og folk rundt seg i selve julehøytiden, forteller hun. 

Pynter i november
Julepyntingen hjemme hos familien Munkejord Lamb startet i midten av november og her sparer en ikke på kruttet. 

– Juletreet vårt er helt crazy amerikansk/engelsk! Litt sånn Mickey Mouse Disney jul. Jeg har bodd 10 år i England og er nok preget av det. Mine gutter og jeg får aldri nok julepynt og lys på juletreet vårt. Vi har nok 400 lys på treet og minst 200 kuler. Og fargelys på treet må jeg bare ha! Det er sååå harry, men så deilig nostalgisk og gir gode barndomsminner, forteller Kjersti som prøver å bruke det en har allerede har av julestasj.

– Prinsippet er å tage hva man haver. Jeg kjøpte julepynt på 70% etter jul i mange år før jeg fikk barn. Jeg og min mamma gjorde alltid dette når hun levde. Det var så gøy. Det gikk helt sport i dette for oss! Jeg har vanvittige mengder julepynt og har ikke kjøpt julepynt på 10 år. Siden jeg ikke er spesielt glad i nisser, finner du det sjelden hos oss. Vi bruker mye lys, julekuler og mye grønt som trær og kranser. Jeg liker å pakke inn tomme esker med fint papir og ha det som pynt. Marsipan i mange former og farger må vi også ha til pynt, smiler Kjersti.  

11 til bords
I år er det Kjersti sin tur til å lage jul for slekta. Da kommer hennes søster med sin familie, hennes far som bor i Åkrehamn, forloveden og bonuspappaen som var gift med moren hennes.
– Så om Korona-reglene tillater det, blir vi 11 stk til bords på julekvelden, forteller Kjersti som før det har planlagt en førjulstur til Åkrehamn for å besøke faren sin. 

– Jeg har gode minner fra barndomshjemmet vårt i Skudeneshavn når moren min pyntet til jul. Det var en magisk følelse. Vi hadde et vindu på kjøkkenet med en nisseverden med små nisser, rød tape som sprosser og snøspray. Er helt sikker på at hele bygda ventet på dette vinduet til jul!, minnes Kjersti. 

Ser vi julen i kunsten din for tiden ? 

– Ja, det gjør du faktisk. Jeg holder nemlig på med et motiv som kan passe godt mot jul. Det heter ”Du er stjernen på min himmel”. Ellers er jeg opptatt av å produsere til en utstilling jeg skal ha på et galleri i Kristiansand i hele juli (Haavik galleri). Og så satser vi på det blir Skudefestival i 2021 slik at jeg også kan ha utstilling der, forteller Kjersti Munkejord Lamb som også har gitt ut en bok i år. 
– Boken er mitt nyeste produkt. Den har slått veldig godt an og jeg har fått gode tilbakemeldinger. Ellers er det kjekt å jobbe sammen med mine sønner om det nye konseptet ”LAMB” der vi starter med å produsere pledd og puter i ull. En kolleksjon som forhåpentligvis kommer til å bli lansert i 2021, forteller Kjersti.