Foto: Kristoffer Vincent Hansen

Tartufi di cioccolato

Sjokoladetrøfler
Små delikate smaksbomber som er perfekt til en god kopp kaffe. Perfekt å pakke inn i små flotte plastposer å gi som vertinnegave eller gave til jul til noen som setter pris på hjemmelaget konfekt.

INGREDIENSER CA 35 – 40 KULER

Sjokoladetrøfler:
300 gr mørk sjokolade – 70 % kakao
100 gr smør
2 dl fløte
1/2 vaniljestang
2 ss likør av mandel eller kaffe (alternativt: grappa/brennevin, appelsinlikør)

Pynt:
200 gr smeltet sjokolade til dypping
Kakaopulver og melis til dypping

SLIK GJØR DU
Hakk sjokoladen i biter og del opp smøret i små terninger. Varm opp fløten, frø fra vaniljestang og likør. Hell halvparten av den varme fløten over den finhakkede sjokoladen. Rør godt. Tilsett deretter resten av den varme fløten mens du rører.

Vend inn terningene med smør. Rør til du har en jevn og fin masse. Du kan gjerne bruke stavmikser for å få en jevn og homogen masse. Sett skålen med sjokolademassen inn i kjøleskapet. Når den har stivnet bruker du et kulejern eller en skje for å forme små runde kuler. Rull kulene mellom hendene for å få jevne kuler. Tørk hendene mellom hver gang. Legg disse kulene på et brett med bakepapir.

Bland sammen kakaopulver og litt melis. Smelt sjokolade og dypp sjokoladekulene i denne. Vend sjokoladekulene i kakao og sil. Ha sjokoladetrøflene over i en lufttett boks og sett i kjøleskap. Disse holder seg fint i kjøleskap i 1-2 uker.

Hvis du ønsker å variere topping på sjokoladekulene kan du for eksempel dyppe noen i finhakkede mandler, hasselnøtter eller pistasj. Men den klassiske sjokoladetrøffel er dyppet i kakaopulver.

Kandiserte appelsinskall
Smakfull konfekt som er perfekt til en god kopp kaffe. Perfekt å pakke inn i små flotte plastposer å gi som vertinnegave eller gave til jul til noen som setter pris på hjemmelaget konfekt.

INGREDIENSER CA 60 STENGER

150 gr skall fra appelsin  (Skall fra 4 medium store økologiske appelsiner)
150 gr sukker
2 dl vann
1/2 vaniljestang
+ vann til å koke appelsinskall i
Sukker til pynt

SLIK GJØR DU
Til denne type konfekt er det viktig å bruke økologisk appelsin da det ikke er brukt sprøytemidler på skallet. Start med å skjære skall av 4 appelsiner. Skjør bort det hvite under skallet (dette er bittert på smak så det ønsker vi å fjerne).

Skjær skallet opp i staver i passende lengde. Kok opp en kjele med vann og tilsett stengene med appelsinskall. Gi et oppkok på ca 1 minutt og sil av. Gjenta dette 2 ganger til, bytt til nytt vann hver gang. En gjør dette for å trekke bitterhet ut av skallet.

Når du har kokt appelsinstengene 3 ganger kan du starte med å kandisere appelsinstengene. Ha 150 gr sukker, 2 dl vann og frø fra vaniljestang i en kjele, kok opp. Tilsett stengene med appelsin og kok inn til vannet har fordampet. Det tar ca 15 minutter. Sukker og vann blir da til en seig karamell som fester seg rundt stengene med appelsinskall. Legg over på et brett med tørkepapir og avkjøl. Vend i sukker etter at skallet har avkjølt seg litt.

Buon appetito!