Han avsluttet sin tolvte og siste cellegiftkur litt over klokka ni. En halv time senere mottok han Klimaprisen 2020 i Scandic Maritim. Fredag 30. oktober 2020 var en merkedag i Lars Norekvåls liv.

Tekst: Egil Severeide  Foto: Lars Lindtner, Næringsforeningen Haugalandet

Jeg aner en tåre i 45 åringens øyne, der vi sitter godt benket på kontoret i Ølensvåg. Utenfor regner det tett, mens en uavbrutt strøm av biler merket «Ølen Betong» kjører ut og inn av betongfabrikken. 

Det er snart ett år siden marerittet startet. 

Livet smilte til Lars Norekvål, bondesønnen fra Voss. Godt plantet på Bokn med hus, hjem, samboer og to gutter, og spennende toppjobb i et av regionens mest profilerte selskaper. Han nøt de 55 minuttene han pendlet morgen og kveld mellom Bokn og Ølensvåg, og jobben som daglig leder i Ølen Betong.

Han hadde aldri vært sjuk på ordentlig. Gode gener; Norekvålene var hardhauser og levde til de ble både 90 og 100 år.  Luftsmerter og litt oppkast skapte ingen bekymring hos siviløkonomen. Men da han måtte avbryte en middag i Stavanger og karre seg hjem til Bokn, ante han uråd. Det bar direkte med ambulanse til sjukehus i Haugesund og diagnosen: Magevirus.

Det skulle vise seg å bli verre. Legene oppdaget en kreftsvulst i magen, og Lars Norekvål ble hasteoperert.

Den operasjonen var mislykket…

Det var starten på et 35 dager langt mareritt. Nyrene kollapset og han lå åtte dager med lekkasje i magen. En ny lege ble koplet inn, og han konstaterte at her måtte en ny operasjon til. 

Dagene etter var smertefulle og tappet Lars for krefter. Han fikk utlagt tarm, og gikk ned 16-17 kilo i vekt.

– Jeg kjente at dette kunne ikke gå lenger. Jeg begynte å oppsummere livet mitt og konkluderte med at jeg hadde hatt det godt, sier Lars Norekvål med skjelvende stemme.

– Jeg var bitter. Veldig bitter. Men jeg tok tak i meg selv og bestemte meg for å se framover. Finne glede i de små ting. 

Rehabiliteringen tok tid, men gjennom tre uker på intensiven begynte nyrene å fungere igjen. Han får ikke fullrost sjukepleierne.

– De er superdyktige. En av kompisene mine forsøkte å muntre meg opp med å si at de var nå fine å se på også. Jeg svarte at det hadde jeg ikke fått med meg.

– Du må være dårlig, repliserte kompisen.

Etter vel en måned fikk han reise hjem til Bokn. Han var helt nedkjørt. Dagens gjøremål besto i å gå de seksti meterne til postkassen. Men etter en måneds sykefravær fikk Lars kroppen i gang igjen, og 1. mars begynte han i jobb.

– Jobben har vært terapi for meg. Og så er jeg evig takknemlig for den støtten jeg har fått underveis. Fra tidligere og nåværende kolleger, venner og kjente- og selvsagt familien min. Det har varmet, sier 45-åringen, som skal til undersøkelse på Radiumhospitalet en av dagene for en siste sjekk.

– Jeg er erklært medisinsk frisk. Nå håper jeg å få full friskmelding etter besøket i Oslo, sier Lars Norekvål, som på oktobers nest siste dag avsluttet en lang og krafttappende cellegift-kur.

– Den har vært hard. Legene sa jeg kunne stoppe etter 9 kurer, men jeg mente kroppen ville klare 12. Det har vært en påkjenning, men nå er det forhåpentligvis over, sier Lars Norekvål, som har kunnet gledet seg over en flaske øl etter hver kur.

– Kollegaer av meg bestilte en hel kasse fra Nedstrand Bryggeri. Jeg skulle ta en øl etter hver behandling, og nå er kassen tom, smiler Lars.

HAN har fortsatt noen kilo igjen før han er i matchvekt. Men de som har fulgt vossingens utvikling er ganske forbauset over hvor langt han er kommet i restitueringen. 

– Ser du ting annerledes nå enn før dette marerittet?

Lars tenker seg om..
– Jeg er blitt flinkere til å finne glede i små ting. Jeg ser ting i et litt annet perspektiv; hvorfor skal vi bekymre oss så mye over Trump og korona og ting vi ikke kan få gjort noe med, spør han og fortsetter:

– Jeg blir glad når jeg får høre at jeg kan være til inspirasjon for andre. Jeg har fått kjekke tilbakemeldinger på at jeg har stått på selv om jeg har vært sjuk. Det er hyggelig, men samtidig vet jeg at dette ikke er for alle.  Vi er forskjellige, og jeg er nok velsignet med gode gener, sier Lars Norekvål..

– Har kreftsjukdommen gjort noe med ambisjonene dine?

– Jeg vet ikke om jeg har så store ambisjoner. Søstera mi mener jeg er for lite ambisiøs, og hun er nettopp blitt professor. Jeg tar liksom ting litt som de kommer, og er opptatt av å få utfordringer i de jobbene jeg har. Det får jeg der jeg er nå, og jeg trives veldig godt med både jobben og folka rundt meg, sier han, og tørker vekk ei tåre.

– VET DU; jeg er blitt mer lettrørt nå. Mor sa at jeg knapt felte ei tåre da jeg var liten. Nå skal det ikke mye til før jeg blir rørt. Jeg vet ikke om det er cellegifta eller bivirkninger, eller kanskje alderen, ler den sindige vossingen…

 

Sammen med Svein Atle Berge (t.v.) har Lars Norekvål en tøff oppgave med å styre virksomheten i Ølensvåg og landets største betongkonsern.
Denne oversikten viser hvor Ølen Betong og konsernet NCG har virksomheter i Norge

Dette er Lars Norekvål
• Født på Voss som en av tre søsken. Utdannet siviløkonom allerede som 22-åring.

• Har hatt lederjobber i nesten alle de vel 20 årene han har vært yrkesaktiv. Med unntak av to år i DeepWell/Hitech Vision (2015-2017) har alle vært i bygg- og anleggsbransjen. Det startet i Selmer Skanska, der han ble controller i et stort utbyggingsprosjekt for Europipe/Åsgard på Bokn. Der traff han også kona si! 

• Jobbet også som økonomi- og administrasjonsleder for landets første OPS-prosjekt i Trondheims-området.

• Fra 2005 til 2015 økonomileder i Vassbakk & Stol og var sammen med Inge Jan Thorsen og Gunnar Nesse med på å ta selskapet fra 400 millioner til 1,2 milliarder i omsetning. 

• Etter de to årene i DeepWell (savnet bransjen!) ble han hentet av Svein Atle Berge til Ølen Betong, der han siden 2018 har vært daglig leder. 

• Ølen Betong er delt i tre divisjoner: Ferdigbetong (fra faste installasjoner eller mobile anlegg), betongvarer (bl.a. fra anlegget i Ølensvåg) og elementer (avdeling i Mølstrevåg, leverer til veianlegg og tunneler). Tidligere var offshoreinstallasjoner og samferdsel viktigste markedsområder. Nå er samferdsel viktigst.

• Lars er også daglig leder i Ølen Transport, som nå er landets 34 største transportselskap!

• Når Lars ikke er på jobb, er han gjerne i gang med andre prosjekter. Synes tid med sofa og TV-titting er bortkastet, og er en typisk handyman. Bruker mye tid på restaurering og oppussing, bl. a. av gardshus fra 1800-tallet på Voss.

 

Dette er NCG
• Nordic Concrete Group er Norges største betongkonsern, og eies av Ølen Betong Gruppen og KB Gruppen Kongsvinger med 50 prosent hver

• Samlet brutto omsetning er på ca. 3,0 mrd. NOK

• NCG har ar produksjon ca. 60 steder i Norge fra Kirkenes til Kristiansand, inkl. flere mobile anlegg 

• Logistikkvirksomhet med 500 kjøretøyer

• Totalt 800 ansatte i Norge

• Selskapene produserer ferdigbetong, VA-systemer (rør og kummer), murblokker, elementer, samt: tilslag, tørrmørtler, veirekker, kantstein, kabelkanaler mm.