– Hun er det nærmeste du kommer, sa søstrene til pappa Jostein da den fjerde jentebabyen kom til gards på Torvastad. Randi Kvaløy innrømmer glatt at hun nok er den mest guttete av jentene i Kvaløy-familien. Det er hun glad for.

Tekst: Egil Severeide  Foto: Lars Lindtner, Næringsforeningen Haugalandet

– Jeg er nok ganske direkte, folk trenger ikke lure på hva jeg mener, sier eieren av regionens kanskje mest omtalte bensinstasjon; Shell-stasjonen i Finasvingen i Kopervik. Den overtok hun og faren Jostein i 1991, i en miserabel stand etter flere konkurser..
– Det er det verste jeg har sett. Vi lurte fælt på om vi skulle gå løs på denne oppgaven. Men vi fikk en fin deal med Fina, jobbet steinhardt og fant en fantastisk gjeng å arbeide sammen med. Nå er den en av de mest inntektsbringende stasjoner i hele landet, til tross for en langt fra topp beliggenhet.
Iført tøff skinnjakke og jeans ankommer hun 24/7-bygget presis. Vi kjenner hverandre litt fra før..
– Så du det Egil (Østenstad) skrev på Facebook om jubileet til Torvastad Idrettslag? sier hun ivrig. Jeg fikk tårer i øynene. Det er akkurat slik jeg opplevde det. Egil og jeg vokste opp sammen i Vikjå. Den tryggheten, den dugnadsånden, de flinke folkene som han skildrer, ja det er som om jeg skulle ha sagt det selv…
Randi Kvaløy, mine damer og herrer: Haugalandets kvinnelige fotballegende, TV-kommentator, eier av Finasvingen, senior regionssjef i Shell, tobarnsmor, styremedlem i  Skudenes & Aakra Sparebank og FK Haugesund, og med; ja, nettopp Torvastad i sitt hjerte.
– En vinnerskalle, sier folk som kjenner henne. Hun er ikke uenig, viser det seg.

Tøff oppgave
Randi er en som dukker opp i mediebildet fra tid til annen. Sist i forbindelse med at en annen figur i samme bransje, Anne Lise Sjurseike, «dronningen av Knapphus» gir seg som franchisetaker i Shell. St1 eier disse Shellstasjonene, der Randi er regionssjef. Hun bedyrer at hun er godt i gang med å finne flinke erstattere, selv om det er en tøff opp-
gave.  Anne Lise har gjort en fantastisk jobb, sier hun.
Randi Kvaløy var russ da hun og pappa Jostein overtok i Finasvingen tidlig på 1990-tallet. Hun kjøpte alle aksjene i familieselskapet i 2008, og har gjennom hardt arbeid gjort  bedriften i Finasvingen imponerende lønnsom. Hun har for eksempel vunnet flere priser; i 2014 ble Finasvingen årets hurtigmatstasjon, i 2015 vant Randi selv den gjeve prisen som årets beste forhandler i Shell, i 2016 ble Finasvingen beste Shellstasjon i Norge og 2019 ble avsluttet med at Finasvingen ble årets lojalitetsstasjon i Shell.
– Dette kommer ikke av seg selv, det har vært mye jobbing både sent og tidlig og så må man ha de beste folkene. Det har vi, sier hun stolt. 

Kompromissløs
Orden, service, god salgskultur og bredt varesortiment, er beskrevet som viktige kriterier for disse utmerkelsene.
– Jeg er kompromissløs på service. Det vet mine medarbeidere veldig godt, sier hun med et smil
For snart 4 år siden fikk Randi tilbud om å bli regionsjef på Vestlandet med ansvar for 25 stasjoner fra Flekkefjord til nord for Bergen. En krevende jobb med budsjettoppfølging og kontroll av vedlikehold og drift av hver eneste stasjon.
– Jeg brukte ikke lang tid på å bestemme meg. Sølvi Kvernenes gikk inn som daglig leder i Finasvingen da jeg fikk ny jobb. Det er klart det er mye farting i jobben som regionssjef, men jeg har ikke angret, sier Randi, og er snar med å påpeke at ST1 ikke er et tradisjonelt bensinstasjonsdrivende konsern, men et energiselskap.

Finsk eier
Shell solgte sine norske bensinstasjoner til finske ST1 i 2015. Avtalen innebar også at  ST1 overtok resten av Shells såkalte nedstrømsvirksomhet i Norge.
– Våre finske eiere er veldig dedikert mot det grønne skiftet. Det betyr blant annet å ha godt med ladestasjoner for elbiler på stasjonene. Men fortsatt er bare rundt 10-11 prosent av  bilparken rene elbiler, ca 9 prosent er hybrid, mens resten kjører fossilt. Da er det viktig for ST1 at vi som selskap er ledende på produksjon og salg av C02 bevisst energi. Få vet at innblanding av biodrivstoff gir større reduksjon av C02 enn elbilene gjør.
..og så sitter du i styret i Skudenes & Aakra Sparebank. Hvordan havnet du der?
Randi ler: – Jeg fikk en telefon fra banksjef Alf Inge Flokketveit som lurte på om det var noe jeg kunne vært interessert i.
– Oops, tenkte jeg. Kan jeg dette? Jeg ble først med som varamedlem i ett år, og nå har jeg vært styremedlem i tre år, og synes det er kjempespennende.

Randi Kvaløy: – Jeg er kompromissløs på service. Det vet mine medarbeidere veldig godt..

Komplisert
– Hva har du lært?
– Bank er komplisert, og en bransje i stadig endring. Fra utsiden kan det kanskje virke som om bank ikke har endret seg så mye, men stadig nye krav fra Finanstilsynet, nye betalingsløsninger, digitalisering og hvordan kundene bruker banken, endres i høyt tempo.
Jeg er stolt over hvordan Skudenes og Aakra Sparebank leverer både når det gjelder å følge med i utviklingen, og det å være der lokalt for kunden. Vårt slagord er «Selvbetjent når du ønsker det. Ansikt til ansikt når du trenger det». Vi har fremdeles tro på at kunden ønsker å treffe oss når viktige avgjørelser tas, og vi gikk litt mot strømmen da vi i 2016 åpnet et nytt kontor på Oasen. Men det har gitt oss en flott vekst på fastlandskarmøy.
– Hvilken erfaring tok du med deg inn i styret?
– Jeg kjøpte Shell i Finasvingen i 2008, midt i finanskrisen og tok en stor risiko med å låne på huset. Mange av våre kunder i banken er små og mellomstore bedrifter, som jeg lett kan identifisere meg med. 

Imponert
Randi er imponert over karmøybuen. Flinke, hardtarbeidende folk som ønsker å skape noe. Hun kalleer seg priveligert som kan få innblikk i mange interessante prosjekter helt fra startfasen, og som etter hvert blir viktige bidragsytere i lokalsamfunnet.
– Er det annerledes å være styremedlem i FKH? 

– På mange områder ja, men risikomomentet er det samme. Det er ingen tvil om at det er ekstra krevende å drive fotballklubb i disse coronatider, hvor inntektene stopper opp og de fleste utgiftene fortsetter.
– Men damefotball blir det ikke noe av?
– Jo, det håper jeg. Vi har startet med FKH Team jenter nå i 2020 og tar det derfra. Samtidig er det utrolig kult at vi har toppfotball for damer her på Haugalandet, og jeg er skikkelig imponert over hva Arne Utvik har fått til på Avaldsnes. Han er en kul fyr -og hakket mer direkte enn meg, sier Randi og ler.

Kvinnefotball
Bare så det er sagt; assosiasjonen til Avaldsnes og kvinnefotball er ikke tilfeldig.  I stolen foran oss sitter en av de beste kvinnespillerne i Haugalands fotballhistorie

I avisene kalt en legende for sine prestasjoner for Haugar i 1. divisjon noen hektiske år på midten av 1990-tallet. Kaptein, vinnerskalle, toppscorer og midtpunkt. Da Haugar mistet plassen i 1997, reiste hun til Klepp og fortsatt toppseriespill der. Fra jobb på Fina-stasjonen gikk veien via westamaranen til trening på Jæren flere ganger i uka, og det tok på. Det ble retur til Haugar i 1999, der ble hun etterhvert omskolert til keeper i en alder av 35 år.
– Jeg har alltid vært flink med ball, og så har jeg jo høyden. Vi stod uten keeper og det var krise. Da stiller man opp. Det gikk overraskende greit, minnes 47-åringen i dag.
Som ikke har peiling på hvor mange kamper hun egentlig har bak seg i fotballdrakten. Huff, nei, jeg tør ikke tippe en gang, ler hun.
Som hun gjør ofte gjennom den timen vi prater sammen. Men når hun får spørsmål om hva som gjør henne sint, er hun ikke sen med å sette øynene i meg.
– Mangel på respekt i sosiale medier. Veldig skuffende at spesielt voksne som skal være forbilder for barn, skriver mye negativt og stygt om andre. Jeg har ikke opplevd det selv, men ser hva det kan gjøre med andre. Det gjør meg virkelig vondt, sier Randi Kvaløy før hun setter kursen mot Vormedal og gyver løs på resten av nok en arbeidsdag som
regionsjef i ST1.