Det er litt av et halvår vi nå har lagt bak oss – med nedstenginger, permitteringer og isolering, fare for smitte, og usikre fremtidsutsikter. Og når vi gledet oss over at pandemien så ut til å slippe taket på forsommeren, fikk vi igjen en skuffende rekyl like etter ferien. Plutselig ble det hele litt mørkt og usikkert igjen… 

Det er kanskje ikke så rart at mange kan kjenne litt på en form for mild «kraftløshet», ordet jeg leter etter er sannsynligvis matthet. Men kan vi gjøre noe med den? Finnes det en kur?

I følge Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo har koronakrisen ført til en tredobling av symptomer på angst og depresjon her i landet, og Kirkens SOS har en økning på 25 prosent i antall henvendelser. Det må vi ta på alvor. Og jeg tror ikke det kun er de som har mistet jobb og inntekt som kjenner på oppgittheten. Færre konserter, fotballkamper, vennelag og kinobesøk har gjort noe med de fleste. Og det er ikke bare viruset som smitter, det samme gjør denne matthetsfølelsen. Spørsmålet er derfor om det, mens vi venter på en vaksine mot selve viruset, finnes noen motgift mot den plagsomme mattheten?

Jeg tror mye av utfordringen skyldes at vi ikke vet når dette går over. Vi vet så lite om hvordan de neste månedene vil bli, og hvilke muligheter vi har det neste året. Vi vet ikke hva vi kan glede oss til. Og det er her jeg lurer på om noe av nøkkelen kan ligge; jeg tror vi må sørge for å ha noe håndfast å glede oss til. Noe vi vet vil komme, og som vi vet blir bra. 

Kanskje er det derfor nettopp nå vi skal planlegge og bestille neste års sommerferie? Norgesferie vil det i alle fall være mulig å legge opp til. Nå har vi sett hvor fantastisk det kan være, og om vi booker tidlig, vil vi også kunne sikre oss de beste mulighetene. Var du på Vestlandet i fjor, kan du kanskje prøve Nord-Norge i år – eller hva med en deilig sørlandsferie? Med en konkret plan har du plutselig noe håndfast å se frem til. Noe som kommer til å skje.

Kanskje du kan overraske noen med billetter til teaterkonsertene med Vamp i mai, eller til Den festivalen i Vangen i august. For det er mye å glede seg til, jeg tror bare vi har behov for å være sikre, og vite spesifikt at det gjelder oss. Og det er selvsagt fullt mulig å finne på kjekke ting allerede allerede i høst i tråd med smittevernreglene.  Hva med et hyggelig restaurantbesøk med kolleger, en tur på kino, eller en kulturopplevelse på Festiviteten, eller ikke minst en fotballkamp, nå som det er åpnet for flere tilskuere på stadion

La oss gripe de mulighetene som finnes, og sikre oss litt hygge. Vi trenger det, og det blir bra. Jeg gleder meg!