De gleder seg til å ta i mot gjester i den nye kaféen Tre Stuer. F.v. kafémedarbeider Anna Strand Jakobsen, kaféansvarlig Christoffer Høysner Alfsen, kafémedarbeider Marte Brekke og daglig leder Uni-K Merethe Endresen.

De har sikret seg et av byens kuleste lokaler i Haugesund sentrum og starter om ikke lenge kaféen Tre Stuer. En helt Uni-K kafé med en rikholdig meny, spennende bakgård og tre stuer som folk ikke har sett maken til! Ikke rart Anna Strand Jakobsen og Marte Brekke gleder seg til å jobbe her. 

Tekst og foto: Liv Alsaker Sande

Anna og Marte er allerede godt kjent i lokalene i Haraldsgata 98/Strandgata 97 og har begge bidratt i oppussingen av kaféen. Det er nemlig Uni-K sine medarbeidere som selv har stått for oppussingen. Arbeidet startet før sommeren og nå satser de på å åpne for gjester i begynnelsen av oktober.
– Det vil bli utrolig spennende å jobbe på Tre Stuer. Noe helt nytt for oss og det kommer nok til å bli travle dager. Heldigvis har vi fått god opplæring i forkant, sier Anna og Marte som er to av 10 deltidsansatte på Tre Stuer. Anna og Marte skal jobbe her en til to dager i uken. De andre dagene skal de jobbe som før på Uni-K på Kvala. Anna på vaskeriet. Marte i kantina.

Egen butikk
Da Jobb & Næring er på besøk i kafélokalet, har arbeidsveileder Jan Einar Haaland og gjengen hans enda litt arbeid igjen før alt er klart til åpningen i oktober. De tre stuene som har gitt navnet til kaféen er blitt malt i en behagelig grønntone. I den ene stuen skal de ha en liten butikk der de selger produkter som er laget på Uni-K på Kvalamarka. Kundene kan glede seg til kjekke småting fra systuen, hjemmelagte dressinger, pesto, tennbriketter, biehoteller og andre godbiter.
– Det fine med denne kaféen er at vi får en helt ny arena og nye arbeidsplasser vi kan tilby våre medarbeidere på Uni-K. De som jobber hos oss har såkalte varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA). Et av målene for oss i Uni-K er å utvikle våre medarbeidere og gi dem utfordrende og spennende arbeidsplasser. Her i kaféen får våre medarbeidere nye utfordrende oppgaver  – blant annet er kaféen et flott sted å utvikle sosiale ferdigheter, sier daglig leder i Uni-K Merethe Endresen og legger ikke skjul på at en slik kafé i sentrum har stått på ønskelisten lenge. 

Variert meny og sykkelbud
Det er Christoffer Høysner Alfsen som skal ha ansvar for driften av Uni-K sin nye kafé i Haugesund sentrum.
– Konseptet har vært klart lenge. Vi skal ha sunn mat laget fra bunnen av på menyen. Muligens ikke helt av det tradisjonelle slaget, men variert med både kjøttretter og veganske retter. Mye av de grønne ingrediensene er hentet fra vår egen kjøkkenhage. Har du ikke anledning til å besøke kaféen vår, kan du bestille mat og få den levert på døra av vårt eget sykkelbud. Sykkelen med logoen vår på er allerede på plass, forteller Alfsen som kommer til å ha 35 sitteplasser i kaféen. Det blir inngang både fra Strandgaten og Haraldsgaten og det er også mulighet for å innta maten utendørs i den fine overbygde bakgården.
– Vi gleder oss allerede til å pynte til jul i den flotte bakgården vår. Kanskje vi må finne på noe gøy til Halloween også, sier den entusiastiske gjengen. 

Fakta Uni-K og VTA
Uni-K er et tilbud i NAV’s tiltakskjede, og er heleid av Haugesund kommune. Bedriften gir tilbud til personer med nedsatt arbeidsevne som ikke uten videre kan formidles til det ordinære arbeidsmarked. De som jobber på Uni-K har oppgaver innen vaskeri, hage, hjelpemidler, renhold, transport, makulering, søm, mekanisk og kantine/catering.
Uni-K er en bedrift som tilbyr varig tilrettelagt arbeid (VTA). Dette er et arbeidstilbud for dem som har eller i nær fremtid innvilges uføretrygd, men som med noe tilrettelegging kan være en del av arbeidslivet.
Som deltaker i VTA er en ansatt i henhold til arbeidsmiljøloven, og har samme rettigheter og plikter som arbeidstakere i det ordinære arbeidslivet.