En kombinert øyeklinikk og optikerbutikk er sjelden vare. Øyelege og klinikkeier Kjell Gunnar Gundersen hadde klokketro på konseptet fra første dag. Nå kan Ifocus feire 5 år og kan se tilbake på suksessrike år der forskning er blitt en viktig del av praksisen.

Tekst: Liv Alsaker Sande  Foto: Grethe Nygaard

– Forskning er svært viktig for praksisen vår og for tiden er vi engasjert i flere forskningsstudier. På den måten blir vi enda mer attraktive og tiltrekker oss flinke folk. Noen øyespesialister foretrekker å kunne kombinere den kliniske praksisen sin med forskningsstudier og hos oss er det altså mulig. Jeg er selv engasjert i flere studier, sier Kjell Gunnar Gundersen som utenom seg selv har en øyespesialist i staben og i tillegg sønnen Morten Gundersen som er i ferd å fullføre sin spesialistgrad.
Siden oppstarten i 2015 har det utviklet seg et akademisk miljø i klinikken. Ifocus øyeklinikk har blitt tildelt 10 millioner fra Forskningsrådet til å drive ulike forskningsstudier blant annet på tørre øyne og operativ presisjon og har også en forskerstilling tilknyttet klinikken. Det er også to som fullfører PHD-løpet sitt ved klinikken. Selv tok Kjell Gunnar Gundersen sin doktorgrad ved universitet i Lund i Sverige i 1999 og er fremdeles engasjert i flere studier.
– Jeg har satt av fredagene til forskning. Hvis jeg ikke står på ski da ved hytta mi på fjellet. Men det er ikke fritt for at jeg tenker på forskning og vitenskap da også, smiler han.

Det beste utstyret
Ellers er uka som følger: Mandag til onsdag er det operasjoner. Tirsdag, torsdag og fredag konsultasjoner. Da Jobb & Næring tar en prat med han en onsdag i september kan han notere 18 nye opererte øyne på merittlisten. Utstyret de bruker er av ypperste kvalitet. Ja, muligens det beste i landet. For Gundersen er det viktig å til enhver tid investere i det beste utstyret. Operasjonene foregår i dag ved hjelp av avansert 3-D utstyr.
– Skal vi oppnå gode resultater er vi avhengig av at tre viktige ting er oppfylt: Kunnskap, godt utstyr og et godt håndlag. Jeg pleier å spøke med at jeg burde vært medlem i håndtverkerlauget for det kreves enorm presisjon og et godt håndlag skal vi lykkes med det vi holder på med. Og at vi lykkes, vil jeg si vi gjør, sier Gundersen som har drevet øyeklinikk i Haugesund sentrum siden 1996.

Tilbake til normalen
60 prosent av pasientene kommer fra Haugalandet, 25 prosent fra regionen rundt og 15 prosent fra resten av landet. Da landet stengte ned i mars på grunn av koronapandemien, ble også Ifocus berørt. Men i mai tok operasjonene og konsultasjonene seg kraftig opp, og i juni var det full rulle. Nå ser det det ut som om jubileumsåret 2020 blir like godt som fjoråret da omsetningen for klinikken landet på omtrent 35 millioner kroner. Da ble 2000 personer operert, og de hadde omtrent 10 000 konsultasjoner.
Kjell Gunnar Gundersen var aldri i tvil om at øyeklinikken måtte ligge i Haugesund sentrum. I Helsehuset har øyeklinikken lokaler i 2. etasje, mens butikken ligger på gateplan mot Sørhauggata. Da Kjell Gunnar startet opp i 1996 var det kun med han som ansatt. I dag har nærmere 30 medarbeidere sitt arbeid ved klinikk og i butikk.
– Klart vi var spente da vi satte i gang for fem år siden. Vi var de første som kombinerte en optikerbutikk og en øyeklinikk, så vidt jeg vet. Vi tenkte det var praktisk å få til en slik kombinasjon. Det er en betryggelse for pasientene at øyeklinikken er på huset dersom undersøkelsene hos optiker peker mot en operasjon. Samtidig trenger klinikken en optikerbutikk i ryggen slik at pasientene enkelt kan få hjelp til det de trenger av optiske hjelpemidler, sier Gundersen.

Åpner ny Ifocus-klinikk på Gardermoen
Øyelege og klinikkeier Kjell Gunnar Gundersen som driver Ifocus i Haugesund, åpner en lignende klinikk på Gardermoen. Går alt etter planen vil klinikken åpne i løpet av første halvår 2021.
– Egentlig skulle vi vært åpnet allerede, men på grunn av koronapandemien måtte vi utsette prosjektet et halvt års tid, sier Gundersen som vil basere den nye klinikken på konseptet han har i Haugesund.
– Ja, Ifocus-klinikken på Gardermoen vil bli omtrent som den i Haugesund. Ingen grunn til å ikke kopiere noe som fungerer så godt, sier Gundersen som skal ha 2 øyespesialister i arbeid på den nye klinikken på Østlandet. Klinikken vil ligge i samme lokaler som LHL-sykehuset på Gardermoen – et avansert og moderne sykehus som ble åpnet i 2018 av Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL).
– Vi ser frem til å åpne klinikken på Gardermoen og har stor tro på at både beliggenheten like ved flyplassen og i dette folkerike området, vil gjøre at Ifocus-klinikken blir førstevalget for mange, sier Gundersen.

For Gundersen er det viktig å til enhver tid investere i det beste utstyret. Operasjonene foregår i dag ved hjelp av avansert 3-D utstyr.