Lyslyktene produsert i Haugesund på vei til Stord for å fylles med rapstalg av arbeidslaget til Kirkens Bymisjon på Stord. Fra september av kan du kjøpe lyslyktene på kaféene til Kirkens Bymisjon i Haugesund og Kopervik eller bestilles i nettbutikken.

Else Berit Grindheim stortrives når hun produserer Dråpe-produkter i regi av Kirkens Bymisjon. Til nå har de produsert vaser, men i begynnelsen av september lanserer de et helt nytt produkt i Dråpe-serien. En flott lyslykt produsert i samarbeid med Kirkens Bymisjon sin avdeling på Stord.

Tekst: Liv Alsaker Sand
Foto: Grethe Nygaard

Produktene i Dråpe-serien blir laget på arbeidstiltakene som Kirkens Bymisjon Haugalandet har for mennesker som står utenfor ordinært arbeidsliv på grunn av rusproblematikk eller andre utfordringer. Siden lanseringen for fire år siden har de solgt omtrent 3000 eksemplarer av Dråpe-vasen, opplyser arbeidsleder Arild Andersen i Kirkens Bymisjon. Nå satser de på at lyslyktene blir like populære. På samme måte som vasene, er også lyslyktene laget av glassflasker som de samler inn. Prislappen på lyslykten er den nette sum av 200 kr.
– Lyslykten og vasen er ekstra nydelige sammen. Vi ser for oss at dette blir attraktive samleobjekter både fordi de er 100 prosent bærekraftige og fordi de bare finnes i et begrenset opplag, sier Arild Andersen.
– Vi gjør jo alt fra bunnen av – så her ligger det mye arbeid og kjærlighet bak hvert eneste produkt, legger Else Berit Grindheim til.

F.v. Arild Andersen, Helene Skeie Østhus, Maren Andersson og Else Berit Grindheim.

– Vi henter flaskene, vasker dem, skjærer dem til og deretter pusser vi dem. Det er mange maskiner og tungt arbeid. Vi jobber med et skjørt materiale – bokstavelig talt. Bonusen er at vi får være med å lage flotte produkter som gjør andre glade, forteller Else Berit som er sikker på at dette blir populære gaver å gi og få.
– Det er gøyalt at de finnes i ulike nyanser og at det blir ekstra dekorativt å sette flere sammen, sier Else Berit som har jobbet i verkstedet de tre siste årene.
– Jobben her i Kirkens Bymisjon betyr veldig mye for meg, og jeg er med på det meste som skjer i arbeidsgruppen. Men aller best liker jeg meg når jeg produserer vaser og nå også lyslykter, sier hun.


De er laget av gjenbruksflasker, brenner flott og er fylt av rapstalg som er en fornybar ressurs.

Bare Haugalandet
Ved å kjøpe produktene støtter du Kirkens Bymisjon sitt arbeid og bidrar til å skape arbeidsplasser til mennesker som av ulike grunner faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. Virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon i Haugesund Helene Skeie Østhus forteller at dråpe-serien er utviklet her i byen og at det bare er de på Haugalandet som lager slike vaser og lyslykter. Både vasene og lyslyktene skal selges på nettbutikken til Kirkens Bymisjon og blir også solgt i kaféene til Kirkens Bymisjon i Haugesund og Kopervik.

Til lyslykt-produksjonen har de fått til et samarbeid med Kirkens Bymisjon sin avdeling på Stord. For mens glassarbeidet utføres på verkstedet på Kvala, er det arbeidslaget på Stord som fyller lyslykten med rapstalg. Liene Tolka er arbeidsleder på Stord og har stor kompetanse på lysproduksjon. Med seg i produksjonsverkstedet på Stord har hun flere som jobber med lyslyktene. Lysene de lager er økologiske og helsevennlige og er laget av rapsvoks som er en fornybar ressurs. – Det betyr blant annet at om en er uheldig og søler voks på tekstiler, kan man vaske det vekk med såpevann. Beholderne kan også brukes videre etter at lyset er brent. Bare å vaske det vekk med zalo, smiler
Helene Skeie Østhus.

Produksjonen på Kvala
Kirkens Bymisjon har rigget seg godt til rette i et næringslokale på Kvala i Haugesund som de leier av anleggsgartnermester Håkon Bjørndal.
– Dette er et ypperlig produksjonslokale for vårt behov og i tillegg har utleierne lånt oss flere maskiner og lagt godt til rette for produksjonen vår. Det betyr at vi er rigget for å produsere i stort skala – så nå satser vi på at mange kjøper både vaser og lyslykter fremover, sier Arild Andersen.