Det kan koste deg dyrt å ikke ha reisebeviset i orden når du skal til utlandet, sier Hilde Øygarden, ansvarlig for handelskammertjenestene i Næringsforeningen.

Reiser i jobbøyemed kan fort svi dersom du ikke gjør ting riktig

Skal du til utlandet på en jobb? Kanskje skal du ha med deg et spesielt apparat eller annet utstyr for å kunne utføre arbeidet?
– Da kan det være lurt å huske på å skaffe deg et ATA Carnet før du drar. Et slikt reisebevis kan nemlig spare deg for både penger og tid – og potensielt mye hodebry, sier Hilde Øygarden. Hun har ansvaret for handelskammer-tjenestene i Næringsforeningen.

I følge reglene har reisende lov til å ta med seg arbeidsutstyr/varer for inntil kr. 5.000 i (hånd-)bagasjen ved reise. Verdier over dette skal etter loven eksporteres ut av Norge ved grenseovergang, og importeres inn i neste land, osv.
– Ved for eksempel transport på vei kan det fort bli mange grenseoverganger, mye byråkrati og ikke minst mange utgifter. Alle skal jo tjene en krone og to på jobben. Dessuten er det ikke gitt at du får igjen pengene du har lagt ut når du skal ut av et gitt land igjen, noen ganger kan dette ta 3-4 måneder, og da skal man ha likviditeten i orden når alt dette akkumulerer seg, sier Hilde. Et ATA Carnet gjør at du ved grenseoverganger går innom
tollen, viser frem varen og får stempel i carnetet. Ingenting må betales eller forskutteres. Dessuten er det også enda en fordel med ATA Carnet – EU regnes som ett land, noe det ikke gjør ved reising uten.

Store konsekvenser
Det foretas ofte kontroller på reisende, og dersom du blir oppdaget med for eksempel et kamera til en verdi av 70.000 kr. kan det fort koste deg dyrt. Du må nemlig importere varen i landet, med de kostnader det innebærer, i tillegg får du straffegebyr og bøter. Enkelte steder kan de også finne på å konfiskere, og da ryker nok jobben du hadde avtalt i tillegg.
– Næringsforeningen utsteder ATA Carnet. Vanlig behandlingstid er 5 dager, men det går også an å få det raskere, mot et lite ekstragebyr, sier Hilde Øygarden.