De 10 neste månedene blir det haugesundsdialekt å høre på Stavangeregioens Europakontor (SrE) i Brussel. Dialekten tilhører 24 år gamle Tora Margrethe Eide som begynner i en trainee-stilling 1. september.

Tekst og foto: Liv Alsaker Sande

Og at det er en haugalending i staben i Brussel, passer jo bra siden blant annet Haugesund kommune, Tysvær kommune, Haugaland Kraft og Haugaland Vekst er medlemmer i SrE.
– Dette er virkelig en drømmestart for meg. Tenk å få lære mer om EU-systemet, følge spennende prosesser og fremme interessene til Stavangerregionen inkludert Haugalandet. Jeg gleder meg stort til å flytte til Europas hovedstad, sier Eide som skal bo
i et kollektiv sammen med andre fra Skandinavia i Brussel.

Europastudier
Tora Margrethe avsluttet denne sommeren en mastergrad i energi, miljø og samfunn ved Universitet i Stavanger. Som en del av mastergraden var hun på utveksling ved Technische Universität München. Fra tidligere har hun en bachelorgrad i europastudier med engelsk fra NTNU i Trondheim og har dermed god kjennskap til EU og hvordan norske aktører arbeider opp mot EU-systemet. – SrE sitt hovedmål er å fremme Stavangerregionens utvikling og deltakelse i EU program og prosjekter. Som nyutdannet ser jeg frem til å kombinere min master – og bachelorgrad. Selv om en trainee først og fremst er i en læringsposisjon, håper jeg også å kunne bidra med nyttig kunnskap, sier hun.

Masteroppgaven i Haugesund
Korona-pandemien vil nok mest sannsynlig gjøre det 10 måneder oppholdet litt annerledes. Muligens blir det mer digitale møter enn fysiske. Noe 24-åringen fra Vormedal kjenner godt til siden hun har vært “digital student” siden nedstengingen i mars. Hun har nettopp levert inn masteroppgaven og kan se tilbake på mange digitale møter med veilederen fra Universitetet i Stavanger. Men selve masteroppgaven fikk hun fullført i hjembyen. Den handler om det grønne skiftet i maritim næring og med base i Norges sjøfartsby fikk hun hentet inn informasjon fra fire rederier i Haugesund.
– Jeg synes maritim industri er spennende og må si jeg er imponert over hvor stort fokus næringen har på bærekraft og miljøteknologi, sier Tora Margrethe som ikke ser bort ifra at det nettopp er denne næringen hun vil jobbe i. Om det ikke dukker opp en spennende jobb med fokus på grønn omstilling da? Gjerne på Haugalandet!
– Jeg er i alle fall mer positiv til å bosette meg i Haugesundregionen nå enn da jeg flyttet bort for seks år siden. Det kommer ikke minst av at jeg har funnet ut at det skjer mye spennende i næringslivet på Haugalandet – noe jeg absolutt vil formidle når jeg er i Brussel, smiler hun.