Treskulpturer Siden området er formet som en naturpark, har en også bevart bringebærbusker, markblomster og røtter som var der fra før av. Kenneth Ravn Ottesen, kjent for alle treskulpturene i Rex garden-parken, har hatt oppdraget med å skjære ut og forme de ulike installasjonene - Vi er meget fornøyd med jobben som alle involverte har gjort. Det er kanskje ikke den største lekeplassen vi har laget, men utvilsomt den mest spesielle, sier Tor Røykenes.

At det gjelder å ha gode samarbeidspartnere, var noe Norsk Lek & Park fikk erfare da de fikk oppdraget å bygge opp den nye historiske aktivitetsparken på Avaldsnes.
Dyktige snekkere fra Optimal Bygg, og motorsagkunstneren Kenneth Ravn Ottesen har ikke minst fått vist frem ferdighetene sine i parken som åpnet i mai.

Tekst: Liv Alsaker Sande
Foto: Grethe Nygaard

Mange har allerede tatt turen til den historiske aktivitetsplassen med det passende navnet Avaldsnes Leikvoll. Her kan en nyte medbrakt mat og leke kjekke leker mens en nyter utsikten til Karmsundet. Og når koronapandemien er over, kan en også teste kikkerten som er montert her.
– Dette er resultat av et skikkelig teamarbeid med de kunnskapsrike folkene fra Avaldsnes Historiesenter og Opplev Avaldsnes i spissen. Multiconsult tok seg av prosjekteringen, mens Vest Landskap bidrog i monteringen og laget gangvegen til apparatene, opplyser Tor Røykenes, daglig leder i Norsk Lek & Park som har rammeavtale med Karmøy kommune omlevering av lekeplassutstyr.

Historisk grunn
For ikke lenge siden fullførte de en flott lekeplass i Åkra sentrum blant annet med et stort fargerikt fyrtårn som mange barn allerede har vært på besøk i. Men da den nye parken skulle bygges like overfor historiesenteret på Avaldsnes, var det helt andre premisser for oppdraget. Siden denne lekeplassen befinner seg på historisk grunn, var det helt utelukket med graving og tradisjonelle lekeapparater. Her skulle lekeapparatene og alt i parken lages av tre. Med slike premisser var det godt å ha tysværfirmaet Optimal Bygg med seg på laget. De kom frem til at det beste var å bruke limtre som metode, noe som gjør at apparatene tåler ekstra hard medfart og holder seg fine i lang tid. Parken har ti installasjoner, deriblant et vikingskip, kongestoler og en Odin-skulptur. Hvert element forteller en historie som kan knyttes til Avaldsnes eller norrøn kultur.


20 års jubilanten gir bort en lekeplass
Det er gått 20 år siden Svein og Tor Røykenes, far og sønn, startet Norsk Lek & Park. Firmaet som har spesialisert seg på å levere utstyr og bygge opp lekeplasser og parker, har helt siden starten i 2000 holdt til på Hanaleite ved Førde i Sveio kommune. I dag har firmaet 8 ansatte.
– Planen var å ta med de ansatte på tur og markere jubileumet på forskjellige måter, men nå er alt utsatt til høsten på grunn av korona-pandemien, sier daglig leder Tor Røykenes som likevel har et spennende “jubileumsstunt” på gang.
– Vi skal rett og slett gi bort en lekeplass til en verdig kandidat. Premien har en verdi på 90 000 kroner. Så dersom du kjenner til en barnehage, velforening eller andre som har behov for å fornye lekeplassen, bør en virkelig melde seg på denne konkurransen. Mer informasjon finner en på Facebook-siden vår, opplyser Røykenes.