Tekst og foto: Terje Emil Johannessen

Da han åpnet Haugesunds minste kafé i bakgården til Haraldsgata 143 i november, var det stor spenning om hvordan prosjektet ville gå. korona-stengingen i mars kom ubeleilig, men Nicholas Carnegie (21) og alle hjelperne omkring ham sto på.

Et par måneders driftsavbrudd ble utnyttet til å utvide arealet og bygge toalett i 2. etasje. I begynnelsen av juni åpnet «Nichos Café» dørene igjen, klare for en hektisk sommersesong i det sjarmerende smauet. Det som gjør denne nye kafévirksomheten spesiell, er at hovedpersonen selv er født med diagnosen Microcephali, som har gitt ham utviklingsforsinkelser i oppveksten. Han henger etter intellektuelt, sosialt og emosjonelt. Familien har stått på for at han skal få et best mulig liv på vei inn i voksenalderen.

I FULL GANG ETTER KORONA-PAUSE: Nicholas Carnegie med ”Godt Jobba!”
– diplom og assistent Thea Eriksen med fruktkorg sammen med Nicholas mor,
Elisabeth Hansen Carnegie.

Etter å ha flyttet inn i sin egen leilighet på Moksheim og Karmøy kommune innvilget ham brukerstyrt assistanse, var neste skritt å organisere en meningsfull hverdag, gi ham utfordringer som han kunne strekke seg mot. Moren til Nicholas, Elisabeth, oppdaget smauet, fikk kaféideen og klarsignal fra huseier til å sette i gang. Noen formaliteter seinere og ikke minst oppussing, kom de i gang 1. november med åpning tre dager i uka. Når den forleden dag nyåpnet, har den 17 sitteplasser. Nytrukket kaffe fra Haugesund Kaffelab, kaker og andre søtsaker som passer til kaffitåren selges over disk av Nicholas og hans frivillige medhjelpere, venner og bekjente av familien.

I annen etasje er det også et lite utsalg av brukte klær. Seinere er det aktuelt å lage et lite loppemarked i bakgården. Et sosialt sted Elisabeth Hansen Carnegie sier til Jobb&Næring at kaféen i smauet har utviklet seg til å bli et sosialt sted der alle snakker med alle. Folk er ekstremt positive til den vesle nyveksten. Særlig på lørdagene er det godt med folk innom, men hun regner med økt besøksfrekvens også om torsdagene og fredagene i sommer. Hovedhensikten er at kafédriften skal gå rundt, at de faste utgiftene skal dekkes. Ingen tar ut lønn. – Hva med de andre ukedagene?
– Vi håper at andre i en tilsvarende situasjon som Nicholas kan benytte disse dagene, svarer hun og legger samtidig til at hun er åpen for slike henvendelser. – Og hvordan har kaféverten selv taklet driften?
– Han har gjort store framskritt. Utover å servere, regner han sammen hva ting koster og tar imot betaling, også via betalingsterminal. Vi er kjempefornøyde, sier den entusiastiske moren.

Redaksjonen i Jobb&Næring mener at dette er et så prisverdig initiativ at det fortjener «Godt jobba!»-utmerkelsen for juni. Fruktkorg og diplom er utdelt og det er bare å ønske Nicholas og hans venner lykke til med kafédriften i det sjarmerende smauet, noen skritt inn fra Haraldsgata.