ØNSKER VELKOMMEN TIL VISNES: Arne Fylkesnes, Kobberverkets Venner, daglig leder Berit Meland i Visnes Gruvemuseum og Svein Emil Stueland i Veteranbusslaget NSB Karmøyruta. I bakgrunnen: den restaurerte NSB-bussen som på 60-talley gikk fast ihovedruta Haugesund - Kopervik - Skudeneshavn.

– Endelig er vi i gang igjen, sier en tydelig lettet daglig leder Berit Meland i Visnes Gruvemuseum. Fra og med 21. juni starter omsider årets sommersesong for vertskapet på det historiske industriminnet på Avaldsnes – i år med Veteranbusslaget NSB Karmøyruta på laget.

Tekst og foto: Terje Emil Johannesen

I sommer kan du og familien kjøre veteranbuss tur-retur Haugesund-Visnes for å gi ungene eller for den saks skyld gjester i heimen en komplett lokalhistorisk opplevelse. Svein Emil Stueland og entusiastene omkring ham i Veteranbusslaget har restaurert en av de blåmalte NSB-bussene fra slutten av 60-tallet og fått den godkjent for rundturer med turister og lokalbefolkning. Bussen gikk i mange år i fast rute mellom Haugesund og Skudeneshavn. Fra søndag 28. juni og fram til 16. august er tanken å kjøre tre daglige rundturer med start foran det gamle posthuset i Haugesund, over Karmsund bro, rundt Torvastad og via Vikshålandvegen fram til Visnes. Intervallene blir lagt opp slik at det blir rikelig tid for passasjerene til å besøke muséet, vandre i museumsområdet og ta en matpause. – Og hva blir billettprisen, spør vi Stueland.
– Den blir folkelig, svarer han kjapt. Han regner med femtilappen for tur-retur og at det blir en eller annen form for familierabatt.

Åpent fram til 16. august
Gruvemuséet sesongåpner som nevnt søndag 21. juni og vil være bemannet hver dag fra påfølgende helg fram til 16. august. Etter denne dato vil muséet ha søndagsåpent til og med 20. september. Berit Meland minner de som er lite kjent på Visnes at gruveområdet omfatter et stort friluftsområde med bl.a. Gamlegruva, Smeltehytta, Frihetsstatuen i miniatyr, administrasjonsbygningen, to arbeiderboligerog den vakre parken som verkets franske direktør, Charles De France, anla. På området finner man også en koselig krambod, gruvelekeplass i Fransehagen, og fine tur- og ridestier.

Administrasjonsbygningen rommer i dag et særpreget serveringslokale hvor besøkende hver søndag får servert god mat. Kafeen åpner 5. juli. Folk kan få omvisning på området eller vandre på egen hånd med en «fører». På museet er det utstillinger som presenterer den spennende gruvehistorien. Berit Meland tar imot bestilling på guidede turer utendørs på gruveområdet. Grupper må være på minimum 15 personer. Fra og med 21. juni kan grupper bestille guidet tur inne på museet også.
– Vi tar selvsagt gjeldende smitteverntiltak på alvor, slik at våre gjester skal føle seg helt trygge ved besøk på museet og på omvisningene, sier hun og oppfordrer alle som planlegger hjemmeferie eller som får gjester på besøk om å ta seg en tur til Visnes i sommer.

Applaus for Hydro-donasjon
Hydro Karmøy spredde for øvrig stor glede blant alle kobberverk- og Visnes-entusiaster da selskapet i mai donerte 400.000 kroner øremerket en opprusting av utemiljøet på gruveområdet. Pengene skal bidra til at særlig barn og unge får flere aktivitetsmuligheter og kommunen vurderer å bygge ny gapahuk og å gå til innkjøp av zipline, utegriller og bålpanner. Det er et klart ønske fra Hydros side at nyanskaffelsene skal komme på plass og tas i bruk i sommer. Arne Fylkesnes i Kobberverkets Venner setter stor pris på Hydro-gaven.
– Den er en vitamininnsprøyting også for oss i dugnadsgjengen, sier han og håper inderlig at kommunen klarer å ta aksjon raskt, slik at nyinvesteringene kommer på plass idet aktivitetene nå økes etter korona-pausen.

Gruvedriften på Visnes

Gruvedriften på Visnes varte fra 1865 til 1972. Fram mot 1895 var Vigsnes Kobberverk et av de største kobberverkene i Nord-Europa.

Gruvene stod for 70 prosent av Norges eksport. 800 personer arbeidet i gruvene på det meste, og 3000 mennesker bodde på Visnes, hvor verket drev et helt samfunn med skole, sykehus og ordenspoliti.

Formålet med Stiftelsen Vigsnes Grubeområde er i følge vedtektene å utvikle og drive Vigsnes Grubemuseum i samsvar med de regler som gjelder for norske museer, herunder å samle materiale om gruvedriften og samfunnet på Visnes og omliggende områder, samt å bevare dette materialet for ettertiden, legge det til rette for forskning og til utstillinger.

Stiftelsen skal videre bidra til å utvikle gruveområdet til et fritids- og rekreasjonsområde der det legges vekt på områdets spesielle kultur- og naturhistorie.

Odd Henry Dale er styreleder i stiftelsen.

Ønsker du mer info om sommerens opplegg?
Send mail til: visnes.gruvemuseum@gmail.com.