Foto: Steinar Haugberg, Sjøfartsdirektoratet

Sjøfartsdirektoratet er bekymret over alle oppslagene i media knyttet til båt og promille.
– Vær edru når du fører båt er direktoratets oppfordring.

Norges skjærgård er en idyll for båtfolket, men det er viktig å tenke sikkerhet for å sørge for at alle får en god opplevelse.
– Det er lett å forstå at mange vil kose seg litt ekstra når båtturen innbyr til så flott vær som vi hadde i helga. Men samtidig er det viktig at den som fører båt, med ansvar for sikkerheten for alle om bord og rundt seg, er edru og klar i hodet, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Verktøyet som Sjøfartsdirektoratet bruker for å fange opp omtale av hendelser og ulykker med fritidsfartøy viser at det har vært uvanlig mange oppslag relatert til fritidsbåt og mistanke om promille etter pinsehelgen. Sakene har handlet om alt fra båtførere som har blitt stoppet mistenkt for føring av båt i beruset tilstand, til ulykker der det en mistanker promille.

Vi går mot en sommer der nordmenn flest ferierer hjemme. Det kan bety ekstra mye aktivitet på sjøen og båtfolket må sette sikkerheten høyt.
– Vi unner folk flotte dager på sjøen og tror det er ekstra viktig med kos og tid sammen med venner og familie denne sommeren. Men dersom en holder seg edru mens en fører båt reduseres risikoen for å påføre seg selv eller andre skade, eller at en ulykke ender med dødsfall, påpeker Alvestad. Sjøfartsdirektøren etterlyser også et forsterket kollektivt ansvar der en sier tydelig ifra dersom noen som ikke er skikket til det, setter seg bak rattet på en båt. Dette bør være like selvsagt som det er hvis noen foreslår å kjøre bil hjem fra fest i beruset tilstand.

Passasjerer bør også kreve at båtfører holder seg edru til båten fortøyes. I begynnelsen av juli vil direktoratet gå ut med tall knyttet til ulykker med fritidsfartøy første halvår. Viktige faktorer for å redusere risikoen er å holde seg edru når en fører båt, ha god kompetanse, bruke flytevest og generelt vise sjøvett og ta hensyn til hverandre på sjøen.