Det blir norgesferie på de aller fleste av oss i år. Så lenge været er bra, tror jeg dette kan bli en sommer vi vil ha gode minner om lenge. Men det fordrer at vi utnytter de mulighetene vi har, og kanskje gjør det vi ellers ville gjort på ferie i andre land – her hjemme.

For hva er det vi liker ved å feriere i utlandet? Vi liker å oppleve nye steder, bade, spise god mat – kanskje prøve noen nye smaker, hive oss med på morsomme aktiviteter, gå noen fine turer, komme oss på sjøen, besøke storbyer og småbyer, utforske nattelivet og benytte oss av opplevelsesmulighetene i nærheten.

Det som er så fint, er jo at alt dette som vi vanligvis ville gjort i Hellas, Spania eller Italia, kan vi også gjøre her hjemme! Jeg vet at det er mange som har tenkt at 2020 er året de skal benytte anledningen til å oppleve Lofoten eller Geiranger – eller bryggen
i Bergen. Jeg heier på det! Det blir nok mange fine bilturer i sommer, men ikke glem at det også er fullt mulig å la bilen stå, og ta seg en flytur til Oslo. Hovedstaden kan være magisk om sommeren!

Men det blir sikkert noen uker på Haugalandet også for del fleste. Og vi mangler ikke fine strender, flotte turmuligheter eller god mat. Vi har dyreparker, klatreparker og minigolf, og kan oppleve heftige ribturer mellom øyene i vest, over Sletta eller gjennom Karmsundet, strikkhopping i Trolljuvet og fjordcruise til Flor & Fjære, Espevær eller Bekkjarvik. Og hvem har sagt at du må til California for å lære å surfe?

Det kan være fint å være turist i egen by, og oppleve byen sin fra en ny side. Kanskje til å med unne seg en overnatting på hotell? Men ekstra mange muligheter ligger gjerne i å utforske nabokommunene. Kanskje haugesundere kan bytte ut Presten med Sålefjell på Karmøy – og omvendt? Og har tysværbuen opplevd utsikten fra Siggjo på Bømlo? Uten de utenlandske turistene har vi på mange måter en unik mulighet til å feriere i egen bakhage. Badevikene i Sveio, den landlige idyllen i Nedstrand og fjellene i Etne. Steder vi kanskje vet om, men hvor vi kanskje ikke har vært siden vi var barn, om noen gang.

Om vi planlegger Norgesferien slik vi planlegger utenlandsferien, og om vi utnytter mulighetene på samme måte, tror jeg vi kan få en knallsommer. Men det er klart, ved Middelhavet er vi stort sett garantert sol og varme. Nå må den norske sommersolen kjenne sin besøkelsestid, sånn at dette blir noe som frister til gjentakelse, og bare blir den første av mange somre med minnerike Norgesferier.

Med vennlig hilsen
Bernt Jæger
Ansvarlig redaktør
Adm. dir. Næringsforeningen Haugalandet