Læremesteren Trond Inge Håvik og lærling Thomas Arce har mange oppdrag for Motoroverhaling AS. Firmaet holder til på Torvastad.

Motoroverhaling AS driver en ambulerende mekanisk virksomhet med base på Torvastad. Er oppdraget et stykke unna Karmøy, legger de seg på hjul med campingvognen på slep.

Motoroverhaling AS har så langt hatt travle tider under koronakrisen. Og muligens det denne gangen har vært en fordel å være en liten bedrift – som til vanlig består av sjefen selv Trond Inge Håvik og lærlingen Thomas Arce!
– Faktisk har arbeidsmengden vår økt noe etter at Norge ble ”lukket ned” 12. mars”. Vi har jobbet som aldri før under krisen og har også hyret inn Emil Høysæter Kolltveit for å kunne dekke alle kunders behov. Og siden vi for det meste jobber alene ute på oppdrag og har lite kontakt med folk, har vi heller ikke blitt berørt av karantenereglene, sier Håvik.

Store og små oppdrag
Selskapet tilbyr alt fra små maskineringsjobber til total overhaling av motorer på fartøyer. Maskineringverkstedet er lokalisert i Storesundvegen 221 på Torvastad i et tidligere bilverksted. Med andre ord befinner de seg midt i hjertet av skipsleia på Vestlandet.

– Ja, beliggenheten er virkelig midt i smørøyet på mange måter. Vi beveger oss raskt ut til fraktebåter og andre fartøy som har behov for mekaniske reparasjoner, motorbytte eller overhaling. Er oppdraget lenger vekke, har vi en campingvogn som vi tar med oss og kan bo i om jobben tar lengre tid. Vi har mange faste kunder og får stadig nye. I utgangspunktet reiser vi der fartøyet til enhver tid befinner seg. Flesteparten av kundene våre holder til ved den norske kysten, noe som klart er en fordel nå som vi ikke skal reise utenfor Norges grenser, opplyser Håvik som i fjor kunne notere en omsetning på ca. 5 millioner kroner.

Selskapet tar også oppdrag for industri og anleggsbransjen og innimellom får de også spesialoppdrag på gamle veteranbiler.
– Dette er absolutt et spesialverksted for alle som har mekaniske utfordringer, og vurderer vi at noe er utenfor vårt spissområde, pleier vi å henvise til andre spesialister, sier han.

Lærebedrift
Det var høsten 2014 at Trond Inge Håvik, som opprinnelig kommer fra Strandvik i Bjørnafjorden kommune, startet firmaet. Håvik var egentlig utdannet bilmekaniker, men valgte senere å også utdanne seg til motormekaniker. Med papirene i orden og lang erfaring, lå det også i kortene at Motoroverhaling kunne bli en lærebedrift. Dette åpnet muligheten for Thomas Arce fra Veavågen som høsten 2019 startet som lærling. Han kjente bedriften godt etter å hatt praksisperioden sin der da han var under utdannelse.
– Dette er en perfekt sted å være lærlig. Jeg får en bred erfaring og grundig opplæring og får nok prøve meg på enda mer her enn jeg ville gjort om jeg var lærling i en større bedrift. Jeg får mye selvstendighet i lærlingjobben min og får også ta oppdrag på egenhånd, noe som er svært lærerikt, forteller Arce som blant annet har hatt oppdrag på en båt som lå til kai i Polen.