Det kan være lett å miste motet om dagen. Mange er bekymret for familie og venner som er i risikogruppene, jobben er usikker, ferien går fløyten, vi har minimal sosial kontakt, og alt som er gøy er avlyst eller utsatt på ubestemt tid. En kan bli lettere deprimert av mindre.
Og det er nettopp da – eller nå – det er viktig at vi evner å fokusere på det som er positivt. For det er fortsatt mye som er bra, og vi kommer ikke videre ved å grave oss ned i mismot og tunge tanker.

«Gir du fra deg negativitet får du negativt igjen». Det er neimen ikke ofte jeg siterer New Jordal Swingers, men jeg hørte dem tilfeldigvis på radioen forleden, og jeg syntes de hadde et poeng: «Det er sagt at optimistene har sine feil liksom pessimistene. Men de trives så mye bedre underveis.» Enkelte mener at positivitet kan bli en flukt fra det som er ubehagelig, og vi skal selvsagt ikke stikke hodet i sanden. Jeg har likevel stor tro på at et positivt fokus vil hjelpe mange i den tiden vi er inne i. Filosofen Arne Næss var opptatt av positivitet, og mente at en positiv holdning hjelper oss å takle vanskelige utfordringer. Han registrerte at vi av og til ikke klare å se positive muligheter, at følelsene tar overhånd, og at vi holder oss til den negative reaksjonen. «Men det betyr ikke at det ikke finnes positive sider. For det gjør det. Alltid. Uansett omstendigheter», mente Næss.

200 personer har mistet livet som følge av koronasmitte i Norge. Det er selvsagt utroligtrist. Nærmere 8000 er registrerte smittede. Trolig er det reelle tallet en god del høyere. Hver dag hører vi at det totale antall smittede i Norge øker. Men vi hører aldri om at det samme selvsagt også gjelder for antall friskmeldte. Basert på de offisielle tallene, har nærmere 7800 blitt helt friske igjen. 97,5% av de som er registrert med smitte! Det er jo fantastisk, men får veldig lite fokus. Det å fokusere på det positive eller det negative, er som regel et valg, og vi må sørge for at vi ikke nå roter oss inn i en felles pessimisme. Dette er et felles ansvar som ligger hos oss i Næringsforeningen, hos mediene, hos bedriftsledere – og ansatte. Hos oss alle! Vi er jo alle med på å påvirke hvilket inntrykk vi har av hverdagen vi lever i.

Vi i Næringsforeningen Haugalandet vil etterstrebe å dele gladsaker i tiden fremover. Vi opplever det som viktig, og ser at det ER mye å glede seg over. Selv om mange bedrifter nå har utfordringer, er det også mange som har tatt grep som fungerer, som har unngått å permittere, som har funnet løsninger på nye problemer, og som har klart å holde stand i et nedadgående marked. Det er viktig å heie på disse, og vise andre hva som er mulig. Vi må alle bidra til å holde hjulene i gang, ved å handle som vi har pleid å gjøre, i så stor grad som mulig. Positive handlinger gir positive effekter. Men det forutsetter at man velger å se mulighetene.