INGEN LANSERINGSFEST: Den planlagte lanseringsfesten i Haugesund ble avlyst. Her er bilde fra et tilsvarende arrangement på vingården i Piermonte. (Bare for å minne oss om flotte sommerkvelder i hyggelig lag). Foto: Tino Garbaldo

Den planlagte lanseringsfesten den 8. mai måtte Geir Andre Sjursen avlyse. Ikke desto mindre er den notoriske Italia-vennen og vår faste spaltist svært glad for at nå har lansert vin nummer fem og seks i NUDO-serien.

Tekst: Terje Emil Johannessen

– Tradisjonen tro var planen å ha en stor lanseringsfest med 120-150 gjester med italiensk mat og drikke fredag 8. mai. Den festen får vi ta ut på høsten en gang, sier Sjursen til Jobb & Næring. Han legger ikke skjul på at han er smånervøs. Produksjonen av de to nye vinene har vært planlagt i lang tid.
– Selv om 8. mai var en gledens dag, kjenner jeg allikevel på usikkerheten og baksiden av medaljen ved å drive med import av varer. Euro mot NOK nå for tiden er et mareritt. I en bransje med små marginer er dette tøffe tider for importørene, forklarer Sjursen. Han importerer vinene sine i samarbeid med fire ulike importører. En allrounder, en lagringsvin. De to nye vinene i NUDO-serien er for det første en fruktig Nudo Valpolicella fra regionen Veneto. Vinen er laget av druene: corvina, corvione og rondinella på vingården Ca Rugate – familien Tessari. Dette er en allaround vin som passer til retter som kylling, svinekjøtt, pasta og pizza.

Den andre vinen er en premium Langhe Nebbiolo som har vært lagret i Italia i 2,5 år før den slippes. Han har gledet seg veldig til å presentere sin første lagringsvin i serien. – Den er produsert i samarbeid med “onkel” Roberto på vingården Malvira i Piemonte. Denne anerkjente vingården i Piemonte har kommet inn på en liste laget av Forbes over de 50 beste produsentene i Italia. Denne familien har adoptert meg. Har kjent de helt siden 2007, og de er som nær familie for meg, sier han og viser til at Nebbiolo-druen er en av hans favoritter, – Det er denne druetypen en lager Barolo og Barbaresco viner av,vViner som tåler lang lagring. Denne vinen er laget av druer fra en av de beste vinmarkene til Roberto.

TETTE BÅND: Den ene av de to nye vinene, lagrinsvinen Nudo Langhe Nebbiolo, er produsert i samarbeid med Geir Andre Sjursens «onkel» Roberto Damonte (til h.) på den anerkjente vingården Malvira i Piemonte. Her gratulerer de to hverandre med et godt samarbeid. Foto: Vindcent Hansen.

Digital vinsmaking?
– Og nå tryner du både i Korona-epedemien og i svak kronekurs? Sjursen svarer at han har to salgskanaler, Vinmonpolet og hoteller og restauranter i kombinasjon med vinsmaking og eventer, – Jeg har mistet det meste av volum til hotell og restaurant på grunn av redusert drift her. Usikkerheten på hvilke volum som vil gå nå fremover kjenner jeg veldig på. Håpet er at ting kan løsne litt ut mot høsten og at enkelte typer arrangementer kan gjennomføres. Hvis ikke, må jeg vurdere andre måter å nå ut til forbrukerne på, svarer han og lurer på om kanskje digital vinsmaking/vinkurs kan være en idé.

Sjursen har de siste årene tonet ned fokus på catering og matleveranser. Fokuset har i seinere tid vært vin, vinsmaking og eventer. Han forteller at ved årsskiftet lå 2020 an til å bli tidenes år for denne type arrangement. Han var fullbooket opp med eventer og vinsmakinger samt mat- og vinturer til Italia med grupper til langt ut på høsten. Det skulle satses mer i Stavanger og noen eventer oppe i Bergen i tillegg til mye oppdrag her på Haugalandet.

– Store lokale bedrifter har vært veldig flink til å støtte meg ved å bruke mine produkter til store arrangementer som Sildajazz og til julebord. I år er jeg redd slike ting blir kansellert. Slik det ser ut nå blir veldig mye satt på vent og flyttet til 2021. Så 2021 blir et hektisk år, sier han og regner samtidig med at han i 2020 også må kutte ut turene til sitt andre hjemland Italia. – Jeg står i fare for at jeg ikke får reise ned for å besøke min italienske familie og mine gode venner i Toscana, Piemonte, Veneto, Emilia Romagna og Sicilia. Heldigvis har ingen blitt syke. Helse kommer først. Men mange er dypt bekymret for fremtiden. Mange bedrifter vil slite økonomisk. De er veldig avhengig av turisme og er redd for at turismen ikke vil ta seg opp før i 2022/ 2023. Jeg krysser fingrene og håper at de kommer seg fint igjennom denne krisen. Jeg gleder meg virkelig til jeg kan reise hjem til Italia igjen, sier Geir Andre Sjursen.