Disse jentene kan godt tenke seg en jobb eller studieplass utenfor fotballen. Nå får de sjansen. Fra venstre: Rasheedat Ajibade, Hanna Dahl, Nathalie Utvik, Olaug Tvedten, karriereagent Laila Haukås, Victoria Esson, Andrea Norheim, Ylinn Tennebø, Maria Sørenes, Robyn Decker og Louise Høgrell.

Kunne du tenkt å ha en av disse Avaldsnes-spillerne i deltidsjobb? Nå har du sjansen.

Tekst og foto: Egil Severeide

Et nytt karriereprogram skal gjøre det lettere for spillerne i Toppserien og 1. divisjon å kombinere fotball med studier og arbeid. En avtale mellom Toppfotball Kvinner og Manpower Group skal bidra til at flere kan satse på idretten sin samtidig som de får muligheten til et tilpasset arbeids- og utdanningsløp.
En hektisk hverdag fører til at spillere gjerne slutter for tidlig. I en undersøkelse gjennomført av NISO i mai 2019, svarte over 80 % av de spurte spillerne at de opplever det krevende å kombinere fotball med jobb og studier En av de største utfordringene til kvinnefotballen er at begrenset økonomi gjør det vanskelig for spillerne å satse på idretten sin. Bare de færreste kan leve av å spille fotball, og inntektene er sjeldent tilstrekkelig for å kunne ivareta utøvernes langsiktige behov for en finansiell og karrieremessig grunnmur.

Kobler
Distriktssjef Laila Haukås i Manpower er i full gang med å koble Avaldsnes-jentene til næringslivet i regionen og drive karriereveiledning. Hun er trigget av gode resultater fra Bergen og Oslo, der flere av spillerne i Toppserien har fått deltidsjobb som lar seg kombinere med fotballen.
– Vi håper bedrifter på Haugalandet kan gjøre bruk av disse jentene med skarpe hoder, psykisk og fysisk styrke og struktur på livet sitt. Men det kreves fleksibilitet fra våre kunder, fotballen kommer først, og ved å gi dem sjansen til deltidsjobb gir de dem også en god mulighet til å kunne leve av idretten sin, sier Haukås.
Hun forteller bl.a. at en av spillerne nå har utdannet seg til interiørdesigner. Andre tar studier ved siden av, og er på jakt etter erfaring fra arbeidslivet.
– De vet at de ikke kan velge hvilken som helst jobb, og at de er avhengig av en fleksibel arbeidsgiver. Men de er veldig motivert til  å gjøre en skikkelig jobb, sier Haukås.

Karriereagenter
Hun er en av flere karriereagenter som skal kartlegge hver enkelt spillers kompetanse og preferanser, og bistå med å ta gode valg for en parallell karriere. Slik kan spillerne utnytte sitt potensial som idrettsutøver både på klubb og landslag.
Karriereagentene er etablert ved ManpowerGroups kontorer i Oslo, Stavanger, Bergen, Haugesund, Trondheim, Bodø og Tromsø.
– Dette er et viktig steg på veien til ytterligere profesjonalisering av toppklubbene på kvinnesiden, mener daglig leder i Toppfotball Kvinner Hege Jørgensen.
– Vi skal heve nivået på idretten. Gjennom fleksible løsninger vil spillerne både kunne trene mer og restituere bedre. Ikke minst vil det gi dem trygghet å ha en konkret plan for hvordan de skal utvikle seg både på og utenfor banen, sier Hege Jørgensen.