En ny hverdag venter ekteparet Maria og Alf Olav Rossland. For etter å vært studenter og bodd sentralt i Oslo i flere år, velger de nå småbylivet i Skudeneshavn. Huset står allerede og venter på dem. 

Tekst: Liv Alsaker Sande
Foto: Private

Maria (23) har fått jobb i Karmøy kommune og er klar for å flytte til Skudeneshavn allerede ved juletider. Alf Olav (24) gjør seg først ferdig med det siste semesteret av utdannelsen som barnehagelærer før også han flytter tilbake til hjemkommunen. Maria tok først en bachelor i HR- og personalledelse ved Høyskolen Kristiania og holder nå på å fullføre en master i ledelse og organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI. Masteroppgaven skal hun fullføre våren 2020, samtidig som hun skal jobbe i en 50 prosent stilling som rådgiver i oppvekst- og kulturetaten i Karmøy kommune.
– Da jeg så stillingen hos Karmøy kommune tidlig i høst var jeg ikke i tvil om hva jeg ville.  Stillingen som juridisk rådgiver i oppvekst og kulturetaten retter seg primært mot personalområdet, og jeg vil ha ansvar for å følge opp ledere i etaten ved personalsaker og å kvalitetssikre en forsvarlig og god praksis innen fagområdet. Jeg har helt siden vi hadde arbeidsrett andre året på Høyskolen Kristiania, hatt et ønske om å få en jobb hvor jeg får bruk for jussen. Jeg ser derfor veldig frem til å starte i Karmøy kommune etter nyttår, og er glad for at jeg får muligheten til å starte i jobb allerede før jeg har levert masteroppgaven, forteller hun.

Maria Rossland er klar for ny jobb i Karmøy kommune, samtidig som hun fullfører masteroppgaven.

Hva handler masteroppgaven om?
– Jeg skal sammen med en medstudent skrive oppgave om HR-rollen, og hva den egentlig innebærer. I hvilken grad HR personalet “job crafter” sin egen stilling som følge av “role ambiguity” eller rolle-
tvetydighet, opplyser Maria som først skal ta seg en velfortjent juleferie i hjembyen.

– Jeg ser virkelig frem til å komme hjem til jul og nyte den unike julestemningen hjemme i Skudeneshavn. Spesielt koselig er det når det koker litt ekstra i de lokale butikkene sånn tett opp mot jul. Julaften skal feires hos min onkel som overtok huset til besteforeldrene mine i sommer, det ser vi frem til, sier hun.

Hva fikk dere til å velge Haugalandet?
– Vi har alltid hatt en plan om at vi vil hjem igjen, spørsmålet var vel heller når. Men jo lengre vi har vært i Oslo, jo større nettverk får en, og jo bedre trives man. Noe som gjør at tanken på når vi skal flytte hjem gjerne forskyves lengre og lengre frem i tid. I tillegg blir du jo stadig presentert for alle mulighetene, og alle aktuelle jobber som er i Oslo-området. Det kommer jevnlig bedrifter til skolen som forteller om hva de har å tilby. Da blir jo naturligvis dette et fristende alternativ. Allikevel så visste vi at vi ønsket å flytte hjem på et tidspunkt, men var usikker på om vi skulle jobbe noen år her først, forteller hun.

På grunn av at Maria hele tiden har holdt det åpent at hun skulle tilbake til Karmøy, har hun prøvd å holde seg orientert om arbeidsmarkedet på Haugalandet.
– Jeg har blant annet sendt mail til Næringsforeningen Haugalandet for å høre om det var noen studentbilletter på Haugalandskonferansen. Det var det i utgangspunktet ikke, men jeg var velkommen om jeg ville delta. Det gjorde jeg og den konferansen var til stor inspirasjon for meg. Ikke minst var det givende og se hvor mange ulike bedrifter som var representert og hvor mange spennende muligheter det faktisk er på Haugalandet. Det var nok etter denne konferansen at jeg var helt sikker på at jeg ville hjem så snart jeg var ferdig med masteren, og begynte dermed å følge ekstra med på stillingsannonser daglig på hele Haugalandet, forteller Maria som ikke var i tvil om at det måtte bli Skudeneshavn om de flyttet hjem. Det var heldigvis mannen som opprinnelig kommer fra Sevland enig i, og de har allerede kjøpt seg bolig i “sommerbyen”.

– Boligmarkedet var helt klart et sterkt argument for å flytte hjem igjen. For det er jo ikke noe tvil om at du får utrolig mye mer for pengene på Haugalandet enn i Oslo, sier Maria.