Adm.dir. Svend Inge Stueland sammen med en del av staben på kontoret i Haugesund sentrum: Fra venstre Kari Ann Haugeland, Evelyn Røyland og Solveig Halvorsen.

Svend Inge Stueland har sikret seg den ene av Haugesunds to høyblokker. Se det som et eksempel på HAUBOs forvandling…

Trygt og godt. Men også sirompa og litt gammeldags. Boliggiganten i Haugesund har en stolt og tradisjonsrik historie. Men nå er det blitt fart i sakene. Fra bankmann og eiendomsforvalter Svend Inge Stueland overtok sjefsstolen for fem år siden har HAUBO tilsynelatende endret stil. Blitt mer synlig. Freshere i stilen. 

Tilsynelatende?
– Vi har endret profil, bekrefter den 52 år gamle administrerende direktøren i boligbyggelaget. -Kjernen er intakt, men vi er mer offensive både i jakten på nye forretninger og nye prosjekter. Særlig i bykjernen. Det er der folk vil bo. Det er der vi må være til stede.

Det er fortsatt slik at foreldre gir barna medlemskap i HAUBO i dåpsgave. Det er fortsatt slik at ansiennitet teller når det blir kamp om leilighetene. Men det er lenge siden HAUBO-medlemmer- og nysgjerrig utenforstående hadde spennende boligprosjekter å velge mellom. Nå står de i kø. I tillegg har HAUBO gått inn som investor og deleier i boligdelen av prosjektet Touring Park Terrasse. Prosjektet Touring Park Terrasse inneholder foruten rundt 66 leiligheter også hotell og areal for handel, service og tjenesteyting. Fellesarealene skal være en viktig del av konseptet.
HAUBO og Utvik AS  har også funnet hverandre. I fjor inngikk de et formelt samarbeid, der Haubo blir forretningsfører for alle nye boligselskaper med leiligheter som A. Utvik AS bygger.
Nylig inngikk HAUBO og A. Utvik AS avtale om at HAUBO går inn i boligprosjektet som planlegges på nordsiden av Hasseløy. Her vil det etter hvert komme minst 150 leiligheter, i tillegg til dagligvarebutikk.

Satsing
Hva skyldes denne voldsomme satsingen, Svend Inge Stueland?
– Som boligbyggelag er HAUBO opptatt av å tilby et variert utvalg av leiligheter for vår medlemsmasse. Det er en god stund siden HAUBO spilte en viktig rolle i utbyggingen av Haugesund, og vi ser det er en stor interesse for å bygge i sentrum. Vi vil kjøre noen prosjekter på egen hånd, og så går vi sammen med andre utbyggere om andre.

– Tar dere større risiko nå?
– Vi er avhengig av bankene, og om vi setter i gang et prosjekt avhenger av hvor mange leiligheter vi får solgt på forhånd. Til nå har interessen vært veldig stor, så det har ikke vært noe problem. Vi har en sterk økonomi i selskapet etter nesten 75 års nøysom drift. Dette har jeg som leder i HAUBO stor respekt for, og jeg mener at vi ikke påtar oss for stor risiko i de prosjektene vi planlegger, sier Stueland.

De to største
Men tilbake til høyblokkene, eller Fjellheim borettslag, som holder til i Fjellvegen 25 og er den nordligst av de to mest markante boligblokkene i byen. Her bor det folk i 102 leiligheter fordelt på 13 etasjer. Skal de nå bli HAUBO-medlemmer hele bunten?
– Nei, vi er «bare» blitt forretningsfører, sier HAUBO-sjefen og understreker at dette er en særdeles viktig bit av boligbyggelagets inntektsgrunnlag.
– Andelseierne står like fritt som før til å selge til hvem de vil, det er heller ingen forkjøpsrett. Avtalen gjelder forretningsmessig drift av borettslaget. Vi har slike forretningsavtaler med  de aller fleste borettslag, sameier, boligaksjeselskap og stiftelser i Haugesund, men hadde ingen av de to største blokkene. Derfor tok vi kontakt med Fjellheim borettslag, og gjennom en fin prosess er vi kommet fram til en avtale som er god for begge parter, sier Stueland.

Motforestillinger
Styreleder Sigurd Brensholm i Fjellheim borettslag sier til internmagasinet at det var HAUBO som tok kontakt og at det har vært en del motforestillinger i borettslaget.
-Nå har vi inngått en avtale som tydelig sier hvilke oppgaver HAUBO skal utføre og til hvilken pris. I tillegg til at vi nå får en forretningsfører for omtrent samme pris som vi før, får vi  en rekke andre fordeler. Det er mange ting vi har måttet ordne opp i selv, men som HAUBO nå kan bistå med, sier Brensholm, og nevner lover og forskrifter, forsikring, rammeavtale med en rekke leverandører og håndverkere samt HMS-system og vedlikeholdsplan.
Stueland tror nettopp disse faktorene er med på å øke HAUBOs attraktivitet i markedet.
– Vi er der etter at bygget er overlevert, den tryggheten vi kan gi til beboerne etterpå ser vi betyr mye. For borettslagsstyrene føles det godt å bli avlastet med mange av de krevende oppgavene som styrene er pålagt innen økonomi, juss og tekniske saker. Effektive systemer hjelper på, sier Stueland, som ikke har umiddelbare planer om å gyve løs på høyblokk nummer to.
– Vi får se om jungeltelegrafen gjør jobben, sier HAUBO-sjefen…

Anna Nordvik ville bo sentralt, trygt og ha tilgang til parkeringsplass.
Alt klaffet i Bygården…

Leiligheten er perfekt for meg. Passe stor (62 kmv), nær foreldrene mine, og nær sentrum, så jeg kan få handle i byen. Jeg har stor frihet til å innrede som jeg vil, vi har flyttet på et par vegger og valgt annen parkett. Nå gleder Anna (36) seg til innflytting. Hun er en av de yngste kjøperne av leilighet i Haubos boligprosjekt i Kirkegaten. En småsur desemberdag tar hun oss med til byggeplassen i sentrum for å se nærmere på prosjektet. Her skal jeg bo, sier Anna stolt og viser oss leiligheten i 1. etasje. Den er ennå bare en våt drøm og HMS-reglementet hindrer oss i å se hvordan den ser ut på innsiden. Entreprenørselskapet GL Prosjekt jobber på spreng for å få de 28 leilighetene klare, og heisekraner, lastebiler og boremaskiner lager et svare leven i den nordlige delen av Kirkegaten. Men til våren/tidlig sommer håper Anna å flytte inn i en splitter ny leilighet til en pris av rundt 2 millioner kroner. Jeg fikk den jeg ville ha. Flaks, egentlig, for det var mange interesserte.

Det  var stappfullt hus på det første informasjonsmøte i Billedgalleriet i august i fjor, og sant å si hadde jeg ikke de store forhåpningene. Haubo-medlemmer har jo førsteretten, og jeg var ikke medlem på det tidspunktet. Jeg meldte meg inn to uker før tildelingsmøtet, og jammen sto «min» leilighet ledig da min tur kom. Anna er omsorgsarbeider, men for tiden uføretrygdet. Hun skal videreutdanne seg innen geriatri på AOF Haugaland, og er fast bestemt på å komme i arbeid igjen. Det er faktisk tredje gang hun er på boligmarkedet.  Hun kjøpte sin første leilighet på Bleikemyr som 18-åring, og solgte den etter tre år med bra fortjeneste. Egenkapitalen brukte hun til å investere i ny leilighet i et sameie på Sørhaugleite, og der har hun bodd i 12 år nå.

Anna har lyst til å flytte enda nærmere sentrum, og har vært på utkikk etter noe passende i et par år. – Bygården hørtes veldig spennende ut og med en pris jeg kunne leve med. Det gir også en trygghet å bo i et Haubo-kompleks; jeg har hørt at de er flinke til å legge forholdene til rette og skape gode bomiljøer. Og så langt i prosessen har jeg bare positive erfaringer, sier 34-åringen. Anna Nordvik har enda ikke lagt ut leiligheten hun nå bor i for salg, og hun innrømmer at det stresser henne litt. – Jeg ser jo at det er mange hus og leiligheter for salg og at markedet er tregt. Men Sørhaugleite er et attraktivt område, og det var vært greit å få solgt leiligheter der tidligere. Jeg satser på at det går bra, sier Anna.