Urolog Jan Nagelhus bistår Privatsykehuset Haugesund med å utrede og behandle pasienter med tiltakende vannlatingsproblemer. I inneværende år er det mange som har fått god hjelp med å komme seg tilbake i en normal tilværelse.

I høst har sykehuset fortsatt ledig kapasitet innenfor rammen som Helse Vest har gitt dem.
Privatsykehuset oppfordrer derfor alle dem som vil ha en skikkelig utredning om å ta kontakt med fastlegen sin for å bli henvist til og undersøkt av en urolog.
– Mange tror at det er prostatas størrelse som er hovedårsaken til at de får vannlatingsplager. Det er imidlertid slik at det ikke bare er størrelsen det kommer an på. Stramheten i prostata og formen på protasta er avgjørende. Det kan også være en struktur som vi kaller blærehalsen som ligger i overgangen mellom blæra og protasta og der det sitter en ringmuskel som kan ha betydning.
Prostataplager er egentlig blæresymptomer. Blæra liker ikke at det er trangt noe sted. Den vil ha fritt avløp. Merker den at det er mostand i systemet, reagerer blæra med å ville tømme seg oftere, forklarer han. Dette skjer ofte om natta og man må ofte forte seg. Nagelhus legger til at noen også har sekundære plager som dreier seg om etterdrypp eller smålekkasjer. Dette er startsymptomene og som kan føre til en urinveisinfeksjon. Neglisjerer man dette for lenge, trues nyrene. I sjeldne tilfeller kan det føre til nyresvikt.
Urologen stiller seg spørsmål om hvorfor så mange menn har angst for å få sjekket dette opp og la seg behandle. Av lang erfaring erkjenner han at det er naturlig å være skeptisk til en operasjon. Mange er redd for å miste både potensen og bli permanent lekk.
– Det kan skje i få tilfeller, slår han fast.  Og slår videre fast at det skal veldig mye til om utfallet av behandlingen blir slik. Nagelhus ser fram til en travel høst på Privatsykehuset Haugesund. Han vet at det er mange der ute som trenger hans faglige hjelp og oppfordrer både potensielle pasienter og deres pårørende om ikke å vente for lenge på en utredning dersom de har nevnte plager «nedentil».
Urolog Nagelhus minner dessuten om at egenandelen ved slik behandling hos dem er den samme som ved offentlige sykehus.

Privatsykehuset Haugesund
Skåregaten 112, 4. etg. Haugesund
Tlf: 52 70 05 50 (08:30-15:00)
post@privatsykehuset.no