– Tilbakemeldingene var svært gode, sier vår lokale Italia-entusiast, Geir Andre Sjursen, etter å ha servert sild fra Haugesund i et svært italiensk hageselskap i sommer. 

Tekst: Terje Emil Johannessen. Foto: Tino Gerbaldo

Vi kan ikke si at det var et eksportframstøt, heller ikke en sjarmoffensiv. Da Sjursen var på en liten turné i Nord Italia i forbindelsen med lansering av sin nye vin, hadde han en runde i regionen Veneto og Piemonte. Underveis bidro han i staben på den årlige festen til  familien Damonte på vingården deres, Malvira. Her driver familien også hotellet Villa Tiboldi. I 25 år har de eksportert mye vin til Norge.

Serverte sju hundre
Sjursen  var med å lage mat til nærmere 700 italienere denne kvelden.
– Familien Damonte ønsket at jeg skulle servere norsk mat fra min region. Da valgte jeg sild ifra H. J. Kyvik i Haugesund. Vi fikk sendt ned en ladning sild og Italienerne digget dette, slår Sjursen fast og viser samtidig til at familien Damonte mange ganger har vært i Haugesund og blant annet besøkt fabrikken til Kyvik. Roberto Damonte har planer om et nytt haugesundsbesøk i januar førstkommende.
– Vanligvis lager jeg italiensk mat i Norge, men i Italia ønsker familien at jeg tilbereder noe norsk mat. H.J. Kyvik stilte opp og sildebordet var meget vellykket i den vakre italienske sommerkvelden, sier Sjursen og presiserer samtidig at han ikke  jobber for Kyvik og de betaler han heller ikke for å promotere deres sild.
– Dette gjorde jeg av eget ønske og var stolt av å få vise frem et lokalt produkt av en slik kvalitet til mine italienske venner. H.J. Kyvik gjør mye for å profilere Haugesund og tradisjonsmat, legger han til.  

HEIA NORGE OG KYVIK! Roberto Damonte er blitt en sann Norges- og Haugesundsvenn etter mange års gjensidig kontakt med Geir Andre Sjursen. Her er han meget fornøyd med at Kyvik-silda er på plass før hagefesten starter.

Hvem vet?
Daglig leder Torbjørg Frette Kyvik i H.J. Kyvik AS sier til Jobb&Næring at hun er glad for den gode tilbakemeldingen.
Den tradisjonsrike sildetilvirkeren på nordvestpynten av Hasseløy har fram til nå ikke sett på Italia som et interessant marked, men hvem vet? I dag går omkring 15 prosent av produksjonen deres til Sverige og Danmark. Resten forbrukes av nordmennene. Unntaket er de mange cruisegjestene som hvert år velger et Kyvik-besøk når de ligger til kai på Garpaskjær. Hun berømmer Geir Andre Sjursen for hans utrettelige matambassadør-innsats.
– Han er flink – det er gøy å følge ham, skryter Torbjørg Frette Kyvik.
Med i denne historien hører også at Sjursens samarbeid med familien Damonte har ført til at restauranten deres hvert år tar imot unge kokker fra Haugalandet som skal læres opp i raffinert italiensk matlaging.

LANGVARIG SAMARBEID: Geir Andre Sjursen har kjent Damonte-familien siden 2005 og har utviklet et tett og godt samarbeid med dem. Her i midten sammen med brødrene Massimo (til v.) og Roberto Damonte
HAGEFEST I VARME OMGIVELSER: Gjestene er ankommet, sommerkvelden ennå ung og praten godt i gang.