Hun kaller seg for en sjømann og trives godt sammen med gutta om bord.
Som kadett skal Natalie Knutsen (24) lære seg det meste av det som skjer på Edda Freya, og hun nyter å være i en slik læringsposisjon.
– Jeg er heldig som fikk denne kadettjobben hos Østensjø Rederi. Regner med at jeg ble valgt fordi jeg var best kvalifisert og ikke fordi jeg er jente, smiler hun.

Tekst: Liv Alsaker Sande
Foto: Liv Alsaker Sande og private foto

Natalie kommer opprinnelig fra Heggedal utenfor Oslo. Etter førstegangstjeneste i marinen, et arbeidsår og deretter tre år på nautikklinjen ved Høgskolen på Vestlandet (HVL) i Haugesund, fikk hun jobb som kadett i Østensjø Rederi sommeren 2018.
– Livet på sjøen ga mersmak etter sjøforsvaret, og jeg bestemte meg derfor for å studere nautikk i Haugesund. Det er spennende å jobbe med sjøfart og en kan velge mange spennende yrkesretninger, sier hun.
Nå er hun godt i gang med 360 dager over to år som kadett. Det første året på Edda Freya, mens hun etter ett år skifter til et annet fartøy i Østensjø Rederi.
– På den måten får jeg en bred erfaring fra rederiet og forhåpentligvis en spennende jobb etterpå. Jeg synes los-yrket virker spennende, så muligens jeg peiler meg inn mot det. Men jeg har heldigvis god tid til å finne ut av det etter hvert, smiler hun.

Test ut yrket!
Som student på nautikklinjen på HVL i Haugesund var hun og de andre studentene jevnlig i kontakt med Østensjø Rederi og de andre lokale rederiene som finnes på Haugalandet. Hun var meget fornøyd da hun som ferdig andreårsstudent fikk sommerjobb hos Østensjø i 2017 – en tid som fremdeles var preget av oljekrisen.
– Da fikk jeg virkelig teste ut om sjømannsyrket var noe for meg, og etter den sommerjobben var jeg ikke i tvil om at det var dette jeg ville satse på, forteller Natalie som nok overrasket noen både i egen familie og vennene da hun valgte sjømannsyrket.
– I min nærmeste familie er det ikke sjømannsblod – mine foreldre jobber med helse og tvillingbroren min har valgt en helt annen yrkesretning. Jeg råder gjerne andre jenter til å velge livet til sjøs. Og det trengs. For av 45 studenter var vi bare fem jenter på nautikkstudiet, så fremdeles er det gutta som er i klart flertall. Det er viktig at jentene kjenner til hvilke enorme muligheter og spennende arbeidsoppgaver som venter i denne bransjen. Det kan være smart å teste ut sjølivet med en sommerjobb på båt og finne ut om det kan passe, sier hun.

Spennende arbeidsdager
Dagene fyker av gårde når hun er ute på sjøen. Natalie nyter den vakre naturen hun er omgitt av på alle kanter og koser seg ekstra på fridagen hver søndag som blant annet tilbringes sammen med gode kompiser på treningsrommet om bord. Hun synes Edda Freya er en spennende arbeidsplass. Her får hun delta i det meste av det som skjer om bord. Fra vedlikeholdsarbeid, fortøyningsoppgaver, fraktberegning, logistikk og planlegge ruter.
– Jeg får også styre det store fartøyet – selvsagt under kyndig veiledning fra styrmannen om bord, smiler hun og legger til at mannskapet er veldig inkluderende og opptatt av at alle skal føle seg vel og ha det bra ute på oppdrag. Utenom noen få damer i forpleiningen, er hun eneste jente om bord.
– Jeg føler at jeg passer i miljøet om bord og trives godt. Vi jobber sammen som et team, noe som absolutt er helt nødvendig på en slik arbeidsplass. Her er alle viktige brikker i en travel arbeidshverdag og en er helt avhengig av hverandre. Jeg føler meg betydningsfull som kadett. Samtidig som det er godt å være i en læringsposisjon og der det er “lov” å ikke vite alt mulig og være ekspert på alt. Jeg griper til meg all læring jeg kan få, sier Natalie som så vidt har begynt å venne seg til turnusen fire uker på havet og fire uker på land. For tiden bor hun sammen med kjæresten i Tysvær, og på fritiden liker hun godt å trene, stelle med dyrene på gården der hun bor og være ute i naturen. Hun har også skaffet seg en liten jobb som badevakt i Tysvær der hun bor.
– Jammen meg går de fire friukene veldig fort unna. Da er det godt å komme tilbake til lugaren min på Edda Freya og treffe igjen alle de kjekke kollegaene mine, sier Natalie.

Etter nautikkstudier på HVL
i Haugesund, fikk Natalie Knutsen jobb som kadett hos Østensjø Rederi.

– Prioriterer jenter om kvalifikasjonene er like
Jorunn Henriksen, Competence and Recruitment Manager i Østensjø Rederi, mener det er viktig at det i den maritime hovedstaden Haugesund tilbys maritim utdanning, både via Høgskolen på Vestlandet (HVL) og Fagskolen Rogaland.

– Dette gir oss muligheter til å bli kjent med studentene, holde tett kontakt med fagmiljøet og  forenkle rekrutteringen. Natalie og flere med henne har gjennom vårt gode samarbeid med HVL fått muligheten hos oss. Og helt korrekt, som hun nevner, så vet hun at det er hennes kvaliteter og kompetanse som sikret henne kadettplassen, sier Henriksen. Hun opplyser at Østensjø, via SURF, er med i en samarbeidsavtale sammen med HVL.
– Det innebærer blant annet at vi er representert på den faste karrieredagen for maritime studenter, og at vi arrangerer intervjudager ved skolen både for HVL og Fagskolen Rogaland. I utgangspunktet betyr det at vi prioriterer de som studerer i Haugesund, sier hun.
Hva gjør dere spesielt for å rekruttere jenter til kadett-stillingene og som lærlinger?
– Det er alltid positivt i et miljø at begge kjønn er representert. Men vi foretar oss ikke noe spesielt for å rekruttere jenter, og  jeg er mer opptatt av kandidaten enn av kjønnet. Men om to kandidater stiller likt, vil nok jenta bli prioritert, sier Henriksen.
En engelsk versjon av saken stod på trykk i Østensjø Rederi sitt magasin Sjøfartstidene i desember 2018.