Sigrid Marud Lauridsen og Oskar Lie driver firmaet Lie Gaard som nettopp flyttet inn i et nytt produksjonslokale ved Joker-butikker i Hinderåvåg i Nedstrand.
De kaller seg sankere og foredlere og har nettopp flyttet inn i et nytt produksjonslokale i Hinderåvåg i Nedstrand. Det er fire år siden samboerparet Oskar Lie (34) og Sigrid Marud Lauridsen (32) startet å produsere syltetøy, saft, sirup, ramsløk og andre produkter gjennom firmaet Lie Gaard. Råvarene henter de på gården bare noen hundre meter unna, og de sier gjerne ja takk til frukt og bær fra nærområdet.

Tekst: Liv Alsaker Sande
Foto: Liv Alsaker Sande og produktbilder fra Lie Gaard

Med Himakånå høyt ruvende i bakgrunnen og panoramautsikt til Lysevannet, forstår vi godt hvorfor de så gjerne ville skape nytt liv på den nedlagte gården som har vært i familien Lie i tre generasjoner. Og at det i første omgang er bær, urter og frukt som dyrkes på gården, er muligens helt naturlig når to bær og fruktentusiaster som Oskar og Sigrid har slått seg i hop. På sikt håper også familien på fem å bygge hus og bosette seg fast på gården ved Lysevannet.
Søte produkter som syltetøy og saft er viktige, men de produserer blant annet også sirup av bjørkesevje, ramsløkpurè, sjokolade og urte-salt og oljer.
– Produksjonen er meget sesongbasert og avhengig av hva vi kan høste inn. Sjokoladen produserer vi før jul, når det ikke er så mye annet å produsere. Men med gode muligheter for frysing og lagring her i det nye produksjonslokalet, kan det også bli en jevnere produksjon året rundt, sier Sigrid og Oskar og viser oss rundt i det vel 50 kvm store flunkende nye produksjonslokalet i Hinderåvåg. Etter noen år med produksjon på leid kjøkken i Nedstrand, var tiden moden for å flytte produksjonen over i eget lokale i det nye bygget i Hinderåvåg som butikkinnehaver Helge Morten Askvig har satt opp. Bygget er helt nytt og huser også Nedstrand Bryggeri, en større kafékrok i forbindelse med Joker-butikken, samt toaletter som Tysvær kommune tilbyr turgåere som parkerer i Hinderåvåg for å gå til Himakånå.
De er ikke redd for å utforske smakene og kombinere produktene på nye måter. Listen over råvarer som sankes på gården er lang. Ramsløk, granskudd, bjørkesevje, svarthyll, rognebær, blåbær, tyttebær, vill-
eple, gamle norske eplesorter, rabarbra, rips, solbær, roser og rødbeter. I tillegg kommer en rekke andre ville og kultiverte vekster. De tar også imot frukt og bær fra folk i Nedstrand-området. Av alt dette blir det saft, syltetøy, puré og andre produkter som Lie Gaard har høstet gode tilbakemeldinger på blant annet fra hoteller og restauranter.

Fruktrådgivingen
Samboeren Sigrid var ikke vanskelig å få med seg på prosjektet. Hun er i likhet med Oskar en stor frukt og bærentusiast og kan skilte med utdannelse fra matfaglinjen på videregående skole med spesialisering innen saft og syltetøy. Samboerparet fikk veiledning og gode råd av Fruktrådgivingen i Hardanger før de satte i gang. Klimaet i Nedstrand er gunstig for slik produksjon, og de kan allerede se tilbake på flere år med gode avlinger. Oskar har beholdt jobben sin innen IT, mens Sigrid er daglig leder i det lille firmaet.
– Vi nyter å jobbe ute i den vakre naturen og i travle perioder er hele storfamilien i sving med å høste og produsere. For oss er det viktig at vi kan holde på med dette her i Nedstrand og at minst en av oss kan leve av det. Selv om responsen fra hoteller, restauranter og kundene så langt har vært svært god, har vi som mål å forbli små. Men med nytt produksjonslokale er vi rigget for en større produksjon og holder på å bygge opp en nettbutikk, sier de.

Hoteller er kunder
De to produsentene liker godt å høre at flask-
ene og krukkene fra Lie Gaard skiller seg ut. Men det er smaken de ønsker skal imponere mest.
– Du skal smake at produktene fra Lie Gaard er hjemmelaget og produsert med kjærlighet. Her er tiden kort fra sanking til ferdig produkt. Vi bruker rene og meget kortreiste råvarer, og har utviklet egne oppskrifter, sier de.
Mange hoteller og restauranter har fått øynene opp for produktene fra Lie Gaard. Studerer du den prisberømte frokostbuffeten til Scandic Maritim i Haugesund, vil du finne hele sortimentet av produkter. Dette gjelder også andre hoteller både lokalt og ellers rundt i landet.

Reko-ringen
Etterspørselen er stor for tiden og det er travle tider. Lie Gaard sine produkter er også tilknyttet Reko-ringen Haugalandet på Facebook som består av en rekke gardsbutikker og lokale matprodusenter som selger sine produkter uten mellomledd.
– Vi selger også produktene våre på alle de tre Joker-butikkene her i Nedstrand. I tillegg har vi en egen salgsbod som heter Hinderaa stående fast her i Hinderåvåg og vi reiser rundt på ulike markeder. Produktene fra Lie Gaard skal være eksklusive og noe en gleder seg litt ekstra til, smiler de.