– Kan vi lære noe av menn i korte bukser, var spørsmålet pensjonert fotballspiller Erik Thorstvedt skulle svare på som foredragsholder på NæringsVett-lunsjen i Haugesund den 22. mars.

Tekst og foto: Terje Emil Johannessen

Kantinen i 24/7-bygget i Spannaveien 152 var smekkfull da den tidligere landslagskeeperen og nåværende fotballkommentatoren koblet seg på høytaleranlegget for å snakke om lagbygging og motivasjon. Han ga forsamlingen ei bra lekse om det nyanserte samspillet mellom flokken og enkeltpersonene som preget fotballspillet, balansen mellom å tilhøre flokken  og unngå å bli usynlig i den. Det krever ledere som har respekt for den enkeltes egenart, som har vilje til å se på alle som like viktige og som klarer å unngå en intern A-, B- og C-sortering. Signaliserer lagledere slik, dreper de fort innsatsviljen hos dem på laget som har størst utviklingspotensial.
 – En trener må forholde seg til de spillerne han eller hun faktisk har på laget. Alle er like viktige og alle har et forbedringspotensial, slo Thorstvedt fast. Underveis ga han flere eksempler på balansegangen mellom å dyrke både flokken og enkeltmenneskene, samtidig som han understreket hvor viktig det er at en leder bygger opp et realistisk mål som samtlige kan strekke seg mot. Også her ligger overføringsverdien fra fotballbanen til næringslivet.
Takk til Thorstvedt og næringsforeningen for ei inspirerende stund i kantina på 24/7-bygget.