Den 26. mars runder Sportsklubben Djerv 1919 hundre år. Med tanke på den vitalitet og bredde som preger klubben ved milepælen, er det naturlig for redaksjonen å utpeke den som Måndens bedrift i mars.

Derfor innledet vi årets første vårmåned med å oppsøke Djervhuset i nordvestre del av Haugesund idrettspark med diplom og fruktkorg. Herfra drifter Jon Håkon Melkevik en klubb som snart teller tusen medlemmer, mellom 150 og 200 tillitsvalgte og lagledere – og som i dag har hele 60 lag i sving på alle nivå. Inkludert her er også landets desidert største tilrettelagte fotballtilbud for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Denne del av virksomheten, som i år kan feire 30 år, har blitt et forbilde for fotballklubber over hele landet. 

Feiringen har startet
På kontoret sitt i annen etasje på klubbhuset finner vi daglig leder Melkevik sammen med trener og spillerutvikler Maid Memic. De mottar den lille utmerkelsen med et stort smil. Vi skryter av klubbens oppnådde resultater og Melkevik takker for at magasinet også ser idrettens betydning for verdiskapingen i bysamfunnet gjennom generasjoner.
– I et jubileumsår er det flott at også denne dimensjonen ved vår virksomhet kommer fram, sier han og minner oss samtidig om at jubileumsfeiringen allerede har startet med et kick off i februar med mange medlemmer og gjester til stede. Blant annet kom Erik Horneland ens ærend fra Trondheim for å bidra. Dermed fikk Melkevik også sagt noe om Djerv1919’s delaktighet i FKH og byens elitesatsing i fotball, en stolthet som klubben bærer med seg sammen med Haugar. Mange medlemmer var bekymret for konsekvensene av at klubbens A-lag måtte begynne på bunn i 7. divisjon i 1995 som en konsekvens. Sett i ettertid har ikke de pessimistiske spådommene slått til; tvert om.
– Sterk reduserte kostnader til å drifte førstelaget har gitt klubben overskudd hvert år siden, noe som etter hvert ga oss økonomisk armslag både til å bygge egen hall og bane, sier Melkevik og legger ubeskjedent til:
– Klubben har i alle år siden var proaktiv for å skaffe alle lagene gode fasiliteter. Derfor har vi investert og rehabilitert Djervbanen for over 3 mill. kroner, derav kr 700.000 bare for det mest miljøvennlige innfyllet. Vi har aldri stått stille. 

PÅ VEI INN I JUBILEUMSÅRET: Daglig leder Jon Håkon Melkevik (til h.) og trener og spillerutvikler Maid Memic, overrasket over og glade for diplom og fruktkorg. Foto: TEJ

Kvalitetsklubb
På utpust legger han stolt fram en råfersk re-sertifisering av Djerv 1919 som NFF Kvalitetsklubb Nivå 1. Fotballkretsen har gått virksomheten i sømmene og konkludert med at klubben fortsatt framstår som en meget solid kvalitetsklubb.
– Djerv 1919 har et meget bra omdømme, sunne holdninger mht. drift av klubben og samarbeid med naboklubber og krets, heter det blant annet i bekreftelsen fra fotballkretsen. Klubbens satsing på tilrettelagt fotball blir særskilt framhevet.
Og jubileumsfeiringen?
Den fortsetter med en mottakelse på Djerv-huset lørdag den 30. mars, en jubileumscup i april, en massemønstring av de gule og blå i årets folketog 17. mai, der jubilanten får gå i front etter 17.maikomitéen og byens folkevalgte.
– Alle medlemmene får jakke med jubileumslogo i gave, forteller Melkevik. Ingen bokutgivelse, men en jubileumsfilm er laget og vil bli distribuert på sosiale medier i nærmeste framtid.  Øvrig jubileumsprogram er foreløpig åpent. På ønskelisten står en jubileumskamp der FKH er involvert på et eller annet tidspunkt i årets fotballsesong.
Det er bare å ønske Djerv 1919 til lykke med 100-årsjubileet – og forhåpentligvis en god plassering i Norsk Tipping-ligaen. 

TEJ