Mathias Vikse fra Haugesund var bare noen måneder gammel første gang han ble med bestefaren sin på fisketur. 16 år senere er han kaptein på egen båt og på god vei til å fullføre utdannelsen sin som fisker. Målet er egen sjark og fiskekvote. 

Tekst og foto: Liv Alsaker Sande 

Jobb & Nærings utsendte medarbeider er invitert på båttur av 17 år gamle Mathias Vikse fra Haugesund, men ser skeptisk ut på vinterværet. Det er gråvær og blåser godt. Mathias har fire krabbeteiner han gjerne vil sjekke før han reiser tilbake til skolen på Tau i Ryfylke samme ettermiddag.
– Det er bare pålandsvind. Ingen bølger før vi kommer langt ut i Bømlafjorden, smiler den erfarne unge sjømannen og beroliger en smånervøs journalist. 

– Selvfisket middag smaker best
Vi befinner oss på Tjernagel i Sveio kommune. Her har Mathias båten sin liggende like ved familien sitt landsted. Og her pleier han å fiske hver eneste helg og i skoleferier. Fra han kommer hjem fredag ettermiddag til han reiser igjen søndag ettermiddag er det en ting som gjelder. Å få med seg mest mulig fangst. Krabbe, torsk, leppefisk, kreps, hummer, breiflabb – alt i fjorden som andre folk er interessert i og som er lett omsettelig. Denne dagen er det full pott og over 150 krabber i teinene.
– Det er bare å invitere til krabbefest og handle inn loff, smiler Mathias som selv er meget glad i sjømat. Stekt breiflabb er favoritten og det er ikke få ganger han har overrasket klassekameratene som han bor på hybelhuset sammen med. For mens de gjerne foretrekker raske varianter som pizza og pasta, kjører Mathias på med fiskemiddager i stort mon. Kun selvfisket, selvsagt. Det er de middagene som smaker best. I høst har han også laget tørrfisk av torsk.
– Det er bestefaren min som inspirerer meg til å finne på sånne ting og det er kjekt å lære seg å tilberede gode fiskemåltider, forteller han.

Businessmann
Bestefaren eller ”Bessen” som han kaller seg, Johannes Vikse, er nok den som skal ha mest ære for at barnebarnet har bestemt seg for å bli fisker. For Mathias var ikke gamle karen første gangen han ble med Bessen for å sette og trekke garn ved Tjernagel. Familien sin eldre plastbåt har vært flittig i bruk av både Mathias og hans yngre bror Jon. I sommer investerte Mathias i sin egen båt. En solid fiskebåt på 20 fot er kjøpt for konfirmasjonspenger og oppsparte midler. Etter at han skaffet seg denne båten, har det blitt mye fisking. Og gode resultater for den unge businessmannen.
– En gang ble jeg nektet adgang på Kystbussen fordi jeg hadde med meg en kasse med levende hummer til en kar som hadde bestilt i Stavanger. Ikke rart det ble trøblete å få det med seg på bussen – det var jo ikke noen vanlige kjæledyr jeg hadde med meg. Jeg måtte hjem og pakke om hele fangsten i en stor idrettsbag, slik at det ble mer praktisk å få det med seg på Kystbussen, smiler Mathias.

Egen båt er et must når du på satser som fisker.

Utplassering ga mersmak
Yrkesveiledere anbefaler de unge å finne et yrke som samsvarer med interessene. For Mathias Vikse har det aldri vært noen tvil hva han ville jobbe med. Det bare måtte bli noe med fisk.
– Da utplasseringsdagene nærmet seg på ungdomsskolen, tok vi kontakt med de som driver fiskebåten ”Lobster” på Vea for å høre om det var mulig med praksis der. Det gikk i orden og første dagen på jobb møtte jeg kl 04 om natta på Salvøya og ble hentet igjen i Åkra kl. 21. Jeg husker jeg ble sinnsykt sjøsyk og kapteinen foreslo at jeg kunne “avspasere” neste arbeidsdag. Men det var aldri aktuelt for meg. Til tross for sjøsyke, var jeg virkelig bitt av basillen og syntes sjømannslivet var helt topp, smiler han. Samtidig skjønner han godt at andre på egen alder ikke gidder å holde på med dette.
– Hadde jeg ikke vært så lidenskapelig opptatt av fisk, hadde jeg nok ikke giddet dette. For det er hardt arbeid og mye friskt vær.  Du må rett og slett være kjempeinteressert og må være villig til å gå glipp av en fest eller to for å komme deg tidlig opp for å trekke garn søndagsmorgen, slår Mathias fast. Senere har han også arbeidet på fiskebåten Solglytt, der han blant annet var med på torskefisket sist vinter og blir med på en ny runde nå i vinter. Når det ikke står fiske på programmet, handler det gjerne om fotball for 17-åringen. Mathias har spilt fotball på Djerv 1919 helt siden han var seks år og trener nå litt med Stål. I sommer vant han Norway Cup sammen med 17-årslaget til Djerv 1919.

17 år gamle Mathias Vikse er bygutt fra Haugesund som satser på fiskeryrket.

Strand videregående
Han ble anbefalt naturbruklinjen ved Strand Videregående skole på Tau der han nå går andre året og spesialiserer seg på fiske og fangst. – Jeg liker aller best de praktiske fagene. Det fine med denne skolen er at vi elevene får tatt alle nødvendige sertifikater som gjør oss godt kvalifiserte. Sertifikater som vi ellers måtte ha kostet selv. På skolen får vi også teste alt utstyr og redskaper i trygge omgivelser. Skolen har til og med sin egen fiskebåt som vi er mye ute med og her er det også et havbrukssenter, forteller Mathias. Han har også vært utplassert på en større fiskebåt i regi av skolen.
– Jeg var heldig og fikk være med en tur til Finnmark med karmøybåten Quo Vadis. Ombord i denne fiskebåten fikk jeg også erfare at å være fisker på en større båt kan innebære mye venting. Da vi først fikk fangst, ble det brukt mye maskiner til å få fisken om bord. Jeg har funnet ut at jeg liker best nærkontakt med fisken, men det er greit å ha prøvd begge deler, sier han.
På sikt ser han for seg å skaffe seg sin egen fiskebåt. Få tildelt fiskekvoter og gjerne dra nordover for å jakte på torsk og kongekrabbe.- Jeg har virkelig troen på at jeg har valgt et yrke som det vil bli god bruk for i fremtiden. Samtidig er jeg glad for at jeg har valgt å gå på skole og har det rette faglige grunnlaget for å satse for meg selv. Og mens jeg drømmer om dette, ser jeg frem til mange fine fisketurer her ved Tjernagel, smiler han og passer på å spyle båten godt før han satser på nye eventyr på sjøen neste helg.