HAR FORTSATT PLASS: Bernt Jæger og Ingelin Kaldestad er fornøyd med påmeldingen til årets Haugalandskonferanse. Den er enda bedre enn i fjor. De oppfordrer næringslivs- og samfunnsfolk om ikke å vente for lenge for å sikre seg en plass. Arkivfoto: TEJ

– Her på Haugalandet er det ingen som har lagt seg ned om det butter imot. Fra tidenes morgen har næringslivet vårt vist omstillingsevne og handlekraft. I disse omskiftelige tider er det godt å heise denne vimpelen, slår Bernt Jæger plass og holder fram mottoet til årets Haugalandskonferanse, den 32. i rekken.

Tekst og foto: Terje Emil Johannessen

Det er Jæger og Ingeline Kaldestad i Næringsforeningen som har hovedansvaret for de årlige Haugalandskonferansene. Den 15. mars er det duket for årets utgave. Da vi traff dem like etter nyttår var de usedvanlig glad for at påmeldingene til årets konferanse var mye større enn hva som var tilfellet på samme tidspunkt i fjor. Fortsetter påmeldingene i samme tempo, utelukker de ikke at det kan bli en fullsatt Maritim Hall i år. Når vi spør dem om hva som skjer, har de flere forklaringer. Gode nettverk er viktigere enn noensinne i en omstillingstid og denne konferansen er kanskje årets viktigste regionale møtested for næringslivsfolk. Dernest har nok de svært gode evalueringer av fjorårets konferanse betydd mye. Folk vil ha mer.
  Og årets program?
– Vi har vært svært spent på mottakelsen av det. Vi har satt sammen et knippe foredragsholdere som tydeligvis trigger mange. Også her i Norge er Pierluigi Collina en stjerne, tidenes beste fotballdommer, respektert i en hel sportsverden for sin årvåkenhet, tilstedeværelse, autoritet og rettferdighetssans. Han skal snakke om hvordan man kan ta beslutninger på et tiendedels sekund. Collina har en doktorgrad i økonomi fra Universitetet i Bologna og skal i foredraget sitt trekke paralleller mellom fotballbanen og næringslivet, framhever Jæger.

NRK-dronning og DNB-sjef
Ingeline Kaldestad holder dernest fram NRK-entertainer Anne Lindmo, landets ubestridte talkshowdronning. Denne dagen skal hun dele sine erfaringer om suksess, hardt arbeid, verdivalg, lagånd og viktigheten av balanse mellom fokus og slurv. Og ikke minst om mot, mot til å lykkes. Dernest er de begge to glade for at de har lykkes å hente DnB’s konsernbanksjef Rune Bjerke til årets konferanse. Her nærmer de seg dagens tøffe endringstempo i næringslivet der tradisjonelle forretningsmodeller utfordres i teknologiens tidsalder. Rune Bjerke tar opp betydningen av kultur i endringsprosesser, og deler erfaringer fra et langt liv i lederstolen.

Robust vekst i dette kaoset?
En annen inngang til samme tematikken har Øystein Thøgersen, som er rektor og professor på Norges Handelshøyskole. Han stiller spørsmålet om det er mulig å få til en robust vekst i en usikker verden. Verden fremstår som stadig mer usikker. De politiske overraskelsene står i kø, samtidig som vi eksponeres for megatrender knyttet til blant annet stadig raskere teknologisk utvikling, klimaforandringer og ressursknapphet. Hvordan kan norsk næringsliv og den økonomiske politikken respondere? Smarte responser og solid handlekraft gir fortsatt grunn til fremtidsoptimisme.

Ustoppelig kvinne fra Rødøy
Både Jæger og Kaldestad trekker videre fram «Den handlekraftige husfruen fra Rødøy», Malin Arntsen, som skal fortelle om hvordan det er mulig å gjøre gull av gråstein. Ordtaket har blitt livsmottoet hennes.  Med en ukuelig ståpåvilje, en enorm arbeidskapasitet og utpreget sans for det umulige, har hun fått til bærekraftig virksomhet på Rødøy. Hun har realisert prosjekt etter prosjekt, og hennes evne til å gjøre gull av gråstein har forbauset mange over det ganske land.
–Vi ser frem til et spennende møte med en kvinne som rett og slett er ustoppelig – og et oppkomme av handlekraft, sier Kaldestad.

Lokale muligheter
I et av foredragene på årets konferanse, framheves også de teknologiske mulighetene i en verden i endring. «Send filer – ikke deler! Fremtidens produksjon er lokal», sier Espen Sivertsen. Han er nordmann, bosatt i USA og har jobbet tett med utviklermiljøet i Silicon Valley i flere år. Han er mannen bak selskapet Ivaldi Group, som har spesialisert seg på reservedeler til shipping-industrien. Utgangspunktet hans er at i dag brukes 3D-printere til å lage alt fra prototyper for designere til kunstige hofter og knær til sykehuspasienter. Dette er i ferd med å bli en enorm industri. 

Lund, Sundland og Nagell Dahl
Konferansedeltakerne vil også få med seg spesielle glimt fra det norske arbeidsliv. Skaperen av tegneseriestripen «Lunch», Børge Lund, skal invitere oss med inn i sitt morsomme Lunch-univers. Ved hjelp av tegning og fortellerkunst, får vi et innblikk i reisen fra en vill idé i lunsjen til internasjonal Lunch-suksess.Årets konferansier er Siren Sundland, konserndirektør for Operasjonelle tjenester i Sparebanken Vest. Hun har vært del av konsernledelsen i Sparebanken Vest siden 2009, og er sentral i arbeidet med omstilling og videreutvikling av bankens tjenester. Nevnes bør også at på festmiddagen samme kveld får deltakerne besøk av «Sommerslagerbandet» som består av noen av landets beste musikere og vokalister, med Trond Nagell Dahl, i spissen.
– Det blir en humørfylt kveld, sier Jæger og Kaldestad og oppfordrer næringslivs- og samfunnsaktører om å melde seg på årets konferanse.