Den 15. januar åpner dørene for den årlige yrkesmessen i Steinsvik Arena på Frakkagjerd i Tysvær. Mer enn 60 bedrifter står klare til å gi elever fra alle regionens 10.klassinger gode råd om hvilken kompetanse de har behov for i årene fremover.  På sen ettermiddags- og tidlig kveldstid er messen åpen for alle. 

Mulighetsutvikler Ronny Sætre i Haugaland Vekst regner med at omkring 2500 elever vil besøke messen på dagtid. I tillegg til bedriftene selv, vil opplæringskontor, kommuner og Rogaland fylke med sine ulike utdanningsprogram, svare på spørsmål og komme med sine råd. Yrkesmessen er delt inn i ti bransjeverdener, og elevene på 10. trinn har valgt på forhånd hvilke de ønsker å besøke. Og nok en gang oppfordrer Sætre, som leder satsingen på  skole og arbeidsliv også foreldre om å sette seg inn i hvilken kompetanse som etterspørres av næringslivet i regionen.  Også de trenger relevant og ajour kunnskap om utdanningsveiene i videregående opplæring og i bedrifter om de skal diskutere personlige ønsker med datter eller sønn som skal opp på neste nivå i utdanningssystemet. Fra klokka 17 er messen åpen for alle. 

GLAD FOR AT HUN KOMMER: Ronny Sætre i Haugaland Skole- og arbeidsliv gleder seg til Helsesistas foredrag under Yrkesmessen midtveis i januar. Foto: TEJ

Siste nytt om utdanningsprogrammene
Siden høsten 2008 har satsingen på faget Utdanningsvalg ført til at elevene opparbeider bedre kompetanse i å treffe utdanningsvalg  basert på deres ønsker og forutsetninger.  På den årlige yrkesmessen kan den enkelte elev og familie orientere seg enda mer detaljert i hva som etterspørres av kompetanse i regionens arbeidsliv. Noe av poenget med å ta en utdanning, er jo å sikte seg mot en jobb når utdanningen er ferdig.  Mellom klokken 1700 og 1830 vil det bli gitt en orientering om siste nytt om de tre utdanningsprogrammene på Frakkagjerd ungdomsskole, rett ved siden av Steinsvik Arena.  

Populær foredragsholder
I hallen kan Sætre i år ønske populære Helsesista velkommen, helsesøsteren på fire ulike videregående skoler i Oslo som bestemte meg for å bruke snapchat for å kommunisere hvilke dager hun var hvor, og samtidig komme med små drypp av undervisning. Ved å bruke snapchat samt å snakke rett frem på et språk som ungdom forstår – fortalte elevene hennes om henne til sine venner, som igjen fortalte det til sine venner.  Media ble tipset – og plutselig hadde hun følgere fra helt nord til helt sør i landet. Hennes stories på Snapchat @Helsesista er en dundrende miks av seriøs kunnskap, kreativ galskap, humor, kjærlighet og
#happymoments.
–Messeområdet blir stengt mens hun holder sine foredrag, sier Sætre og gleder seg til også til denne begivenheten i Steinsvik Arena.