Jane Elisabeth Andersen og Arne Stokknes skjøt i blinde og traff blink i Visnes. Her skal de bo, drive business og være kafeverfter på det gamle gruvemuseet. Gründer Arne Stokknes vil skaffe seg nettverk i regionen og da er Næringsforeningen en opplagt arena å starte med.

Stokknes Fluid Solutions er en av Næringsforeningens siste medlemmer. Det skjedde på finurlig vis.

Egil Severeide

Det er søndag 26.august, og jeg har tatt med min 84 år gamle mor til Visnes for å spise middag på Visnes Gruvekafe.
Det er bare utfordring: de har ikke middag. Selv om min mor bestemt mener å huske at det hadde de for bare noen måneder siden. Eller et halvt år. Eller litt mer, kanskje.
Men den hyggelige mannen som tar imot oss beklager og viser til at de er relativt nye i gamet. De er innflyttere fra Sandnes, og har valgt i en prøveperiode å drive kafe i Visnes – uten middagsservering.
Men de har mye annet godt på menyen. Et assortert utvalg vafler, for eksempel.
Og mens vi venter, går drøsen bl.a.  om min familie, som har sterke røtter fra gruvehistorien på Vignes Kobberverk. Og om da jeg selv i min yngre dager som journalist i Haugesunds Avis, sammen med fotograf Kjell Strand og daværende gruvedirektør Ingvald Ohm, trasket rundt i gruvegangene 350 meter under overflaten for å lage en siste reportasje før gruvene ble fylt med vann.- Seie du det? Haugesunds Avis, sier verten Arne. Då kjenne du vel Odd Kåre Grøttland. Eg spelte fodball med han på Våganes i ongdomsårå. Flinke han.
Odd, Kåre, ja. Kjekk kar. Lynrask spiss på bedriftslaget, repliserer jeg og drar noen historien om min tidligere journalistkollega. Og tilføyer pliktskyldigst at det er noen år siden nå, at jeg har hoppet av og at jeg nå er sjef i Næringsforeningen og skal til vertskapets hjemtrakter neste uke for å delta på oljemessen ONS.
ONS? Ja der ska eg åg. Ska ha stand dere nere, har eget selskap som drive med salg og produksjon av pumper te oljeindustrien. Du må komma innom.
En relasjon var skapt. I hall nummer fire, blant tusenvis av firma fra all over the world, leter jeg meg noen dager senere fram til  Stokknes Fluid Solutions med foreløpig adresse Visnesvegen 346, 4262 Avaldsnes.
Der står Arne Stokknes og Jane Elisabeth Andersen og selger pumper, kalibreringsglass, filterløsninger og tilhørende herligheter. Det vil si; det er Arne som selger. Jane er støttespiller, kaffekoker og sørger for at de som gjester standen blir tatt vel imot. I tillegg fungerer Jane som markedsansvarlig på eget initiativ. Og når helsa tillater det.

Jane Elisabeth Andersen og Arne Stokknes skal bo, drive business og være kafeverfter på det gamle gruvemuseet på Visnes.

Firmaet er nå i ferd med å ekspandere inn i nye lokaler.
– Vi har noe spennende på gang sier Jane. Dette må til nå når vi løfter eksporten av egne produkter et hakk. Og der blir vi servert kaffe og sjokolade, og den smått eventyrlige historien om samboerparet fra Sandnes som ved en ren tilfeldighet havnet i den lille bygda Visnes et steinkast fra flyplassen på Helganes.
Her har de i vel ett år jobbet og strevd med å sette i stand et gammelt beboelseshus vis a vis den gamle butikken i Visnes.
I kombinasjon med å skjøtte et selskap som er besjelet av pumper og andre duppeditter som oljeindustrien har behov for.
Det viser seg at Arne Stokknes er gründer god som noen, han bygde opp et selskap basert på handel og salg av pumpesystemer, før han solgte firmaet til Proserv i 2006.
Senere ble han hentet til et  tysk pumpefirma med Sandnes som utgangspunkt. Oljeprisfallet rammet også Arne som måtte se seg om etter annet å gjøre. Han begynte en ryddeprosess i privatlivet, og møtte under denne perioden Jane Elisabeth. Sammen utviklet de drømmen om å flytte til et sted med ro og harmoni i aksen Farsund-Bømlo. De var i Skudeneshavn, i Skjoldastraumen uten å finne hus de falt for.
Så kom turen til Visnes, der et noe forfallent hus et steinkast fra gruvene, var til salgs.
Mens Arne så alt som måtte gjøres med huset, ble Jane forelsket ved første blikk.
– Vi slo til og bestemte oss for å pendle mellom Sandnes og Visnes i oppussingsperioden. Nå har vi bodd her i vel et år og stortrives. Folk har tatt SÅÅÅ godt i mot oss- vi er godt integrert allerede og med i både båtforening, kultur-og aktivitetshus og Kobberverkets venner, sier Jane og Arne.
-Men kafedrift…?
Ja, tilfeldighet det også. Vi fikk vite at eieren av kafeen skulle gi seg. Vi syntes det var trist at det ikke skulle finnes et kafetilbud for bygda og de besøkende. Så vi hev oss rundt og åpnet i mai 2018. Erfaringsgrunnlaget var spinkelt, men vi har da lært underveis. Nå har vi åpent om søndagene og bra med gjester, sier de  to.
For Arne Stokknes er medlemskap i Næringsforeningen en utmerket måte å skaffe seg nettverk på. Han tror oppturen i bransjen vil gi økte muligheter for selskapet sitt, og kanskje finnes det bedrifter i nordfylket han kan samarbeide og videreutvikle forretningskonseptet med.
– Jeg er veldig åpen av natur, og gleder meg til fine år her i nordfylket, sier gründeren, og reflekterer over hvordan tilfeldighetene kan skape nye relasjoner i et menneskes liv…