Vi hører ofte i media om arbeidsgivere som er ugreie, som ikke følger lover og regler, ikke behandler folk bra osv.  Jeg må innrømme at selv om vi også møter på en og annen av disse, så opplever vi at disse er i mindretall. Jobben vår på NAV Marked er å snakke med arbeidsgivere som har rekrutteringsbehov eller nedbemanningsbehov. Og de aller fleste vi treffer på er rett og slett en sabla flott gjeng! 

Jeg pleier å spøke med at det å være egen næringsdrivende arbeidsgiver er en jobb for galninger og kamikazekrigere. Men jeg må innrømme at jeg legger ett snev av alvor i utsagnet også.  

Listen over hva kunder, ansatte og det offentlige systemet forventer av arbeidsgivere, er i sum ganske formidabel.  Og vi som selv er trygt ansatt i våre jobber – er ofte rause i meningene våre av hva bedriftene/bedriftseierne må og bør gjøre og stille opp på. 

Først forventes det jo at disse skal kunne «alt» om produktene og prosessene de leverer i egne bedrifter. Så skal de kunne «alt» om lover og regler innen økonomi, skatt, forretningsdrift, arbeidsmiljø, rekruttering, import/eksport, kommunale regelverk/planer – og ikke minst alt det siste om energi-miljøhensyn. Nå skal de ha fullt fokus på nye digitale arbeidsmetoder og produkter som endrer alt de har arbeidet fra før. De skal være sosialt intelligente og inspirerende. De skal være både smarte og kloke (noe som alltid ikke er det samme i mitt hode).  De skal ha myke hjerter, men –  være kalde i hodet når vanskelige beslutninger skal tas. De skal være proaktive og innovative slik at bedriften deres ikke faller om og dør, samtidig som de må ha is i magen og være tålmodige nok til å holde jevn og fin fremdrift. De skal våge å tenke langsiktig og klokt strategisk, samtidig som at regningene deres (og igjen våre) betales av «nålevende» og kortsiktige kroner.  Ja – listen er bare så vidt påbegynt, og inneholder så mange motsetninger at vi vanlige folk kan miste pusten bare av tanken. 

På tross av – eller kanskje på grunn av alt dette, så har vi altså en stor gjeng med arbeidsgivere som velger å bruke livene sine, tiden sin og pengene sine på å drive bedrift.  Og jammen får noen av dem kjeft hvis de tjener litt penger på ting også av og til. I hvert fall hvis de tjener mye penger.  Da blir det  ofte  stilt spørsmål ved motivene deres, har de kanskje vært grådige og hensynsløse og bare  ute etter egen vinning?

Vi opplever at mange strekker seg langt for å inkludere arbeidstakere som av en eller annen grunn har noen utfordringer i arbeidslivet. Om de ser på det som samfunnsansvar eller å få tilgang på uutnyttede ressurser spiller nesten ikke så stor rolle, effekten er den samme. 

Vi hadde en liten prat om dette i gangen hos oss, og alle hadde noen eksempler på inkluderende utsagn de nettopp hadde hørt fra forskjellige arbeidsgivere: 

«Klart vi kan tilrettelegge litt – vi har godt arbeidsmiljø her, så hos oss fungerer det godt og tilrettelegge».

 «Vi var litt skeptiske til de 2 karene, for de har tabbet seg ut før – men vi snakket med dem og gav dem en ny sjanse – noe vi ikke har angret på. Der fikk vi tak i to gode fagfolk». 

«Det er så flott å se hvordan en så usikker ung dame blomstrer når hun har fått vært her og jobbet en stund. Nå når hun begynner å bli virkelig flink og trygg». 

«Vi ringer til dere, for vi ønsker å være med å ta samfunnsansvar og gi mulighet til noen som har vært uheldige og har vært utenfor arbeid en stund. Vi fikk god erfaring med det sist vi fikk folk fra dere».  

«Det gjør ikke noe om han sliter litt med vondt i kroppen, for det er hodet og humøret hans vi er ute etter». 

Vi har altså mange bedrifter i regionen hvor rausheten er stor og takhøyden likeså – i tillegg til at de driver god butikk og har gode vilkår og utviklingsmuligheter for sine ansatte. 

Ja – jeg hadde bare lyst å ha litt fokus på alt det gode arbeidet som disse arbeidsgiverne gjør! 

Vi i NAV er helt avhengig av samarbeidet med denne flotte gjengen med arbeidsgivere, og tar gjerne imot henvendelser fra flere av dere. 

Jeg bøyer meg i støvet – og beundrer «gutsen» og motet som dere har! Jeg blir alltid inspirert og engasjert av å høre dere snakke om hva dere holder på med! Tusen takk for at dere gjør det dere gjør!