TEAMET: Hans Christen Rønnevik er i dag pensjonert letesjef i oljeselskapet Lundin. Her er han avbildet i front for teamet han ledet da de mot alle formodninger fant gigantfunnet på Utsirahøyden. Foto: Lundin

Alle på Stord og i Haugesund må ta denne mannen med i aftenbønnen, oppfordrer adm. dir. Egil Severeide i Næringsforeningen Haugalandet. 

Forleden dag la han følgende sak ut på foreningens nettside: I vår gledesrus over historiske kontrakter til Aibel og Kværner, kan vi kanskje sende noen varme tanker til mannen som har gjort denne euforien mulig.

Han heter Hans Christen Rønnevik og er pensjonert letesjef i oljeselskapet Lundin. Det var han som «oppdaget» Johan Sverdrup-feltet. Som lette der andre oljeselskaper hadde gitt opp og som tilslutt fant det som skulle bli et av Nordsjøens alle største oljefelt.
Han er en viktig grunn til at Stord og Haugesund har nytt og vil nyte godt av alle de gigantiske utbyggingsprosjektene som har fulgt i oppdagelsens kjølvann.

«Trollmannen» blir han kalt av kolleger.
Den nå 73 år gamle haugesunderen var mannen som laget det første totalestimatet av ressursene på norsk sokkel. Han er en veteran i norsk oljeindustri, og den brede erfaringen paret med ny teknologi var kombinasjonen som førte til funnet av Johan Sverdrup.

Det skjedde i 2010, og gikk ikke upåaktet hen. Rønnevik ble snart geniforklart og tildelt en rekke priser og utmerkelser for bragden sin. Det er ikke rart. Gjennom oljekrisen har ulike prosjekt knyttet til Johan Sverdrup-utbyggingen gitt arbeid til haugevis av bedrifter. Og verdiskapningen over et 50 år langt livsløp er formidabel: 1350 milliarder kroner.

Ennå er ikke feltet kommet i produksjon; første fase starter opp sent i 2019, med en produksjonskapasitet anslått til 440.000 fat olje per dag. Det tilsvarer over 20 prosent av dagens totale produksjon på norsk sokkel. Feltet vil bli lønnsomt med en oljepris helt ned til mellom 15 og 20 dollar fatet.

Det er mange haugalendinger og sunnhordlendinger som burde tatt den beskjedne haugesunderen med i aftenbønnen i disse dager. For uten gigantfunnet på Johan Sverdrup, kunne det sett dårlig ut i vestnorske bedrifter.

Men det gjør det ikke. Tvert om – optimismen er tilbake.