Nå tas det grep for å sikre framtiden til Nordvegen Golfbane på Torvastad. Sveio Golfpark AS har overtatt driftsansvaret. Medlemmene i Haugaland Golfklubb og Nordvegen Golfklubb kan nå bruke medlemskapet sitt på begge banene.

Tekst: Terje Emil Johannesen

Daglig leder Gavin Hinds i Sveio Golfpark AS mener bestemt at dette grepet kan skape mer stabile driftsforhold for golfbanen på Torvastad samtidig som golfparken i Sveio får en optimal utnytting av sin stab og sitt driftsmateriell. Til sammen har de to golfklubbene i dag 960 medlemmer. Håpet hans er at det nyetablerte samarbeidet kan føre til økt rekruttering og dermed økt bruk begge steder ved at de som er bosatt i byområdene nå også får et kortreist alternativ på Torvastad. Nybegynnerkurs vil  bli tilgjengelig på begge baner for de som vil prøve.

– Vi skal særlig satse på junior- og damespillere framover, sier Hinds.

Turneringspause

Golfinteressen på Haugalandet har svingt noe de seinere årene, men Hinds har en klar formening om at ting stabiliserer og normaliserer seg. De to golfbanene er de eneste 18-hullsbanene mellom Bergen og Stavanger og ligger begge i naturskjønne omgivelser. Golfbanen i Sveio er også godkjent mesterskapsbane av Norges Golfforbund. I år blir det ikke avholdt noen nasjonale turneringer på banen fordi det skal legges ned 2,7 kilometer med dreneringsrør som ledd i en nødvendig forbedring av greenene. Ekstremværet i fjor sommer førte til store vannmengder. Banen trenger en mer robust infrastruktur for å takle slike tilstander.

– Vi kommer sterkere tilbake i 2019, sier entusiastiske Hinds til Jobb&Næring. Lokale turneringer blir det selvsagt flere av i år. Han regner med at en oppgradert golfbane i Sveio vil få flere nasjonale turneringer i årene som kommer.

Flott minigolf

Når det gjelder Nordvegen golfbane, har den en annen profil.

– Klubben har et kjekt miljø og et fint område. Med vår hjelp og kunnskap skal vi øke kvaliteten på banen i årene framover. Nordvegen kan spilles på kort tid, noe som er viktig når folk har begrenset tid, sier Hinds. Komplimentene hans hagler for øvrig når det gjelder nabosatsingen på å bygge opp en fantasifull minigolfbane i ankomstområdet. Den er fortsatt under utbygging og er og vil bli et gøyalt tilbud til den del av familien som ikke vil eller kan være med på de lange spaserturene på de grønne flatene. Minigolfanlegget hadde mange besøkende i fjor og flere blir det i tiden som kommer. Gavin Hinds er overbevist om at dette tilbudet vil stimulere golfinteressen hos nye grupper og etter hvert bidra til at flere velger de store køllene på de store plenene.

Profesjonell

Selv har Gavin Hinds også rollen som Head Professional i Haugaland Golfklubb. Han er irsk og begynte som profesjonell, og var en del av eliteavdelingen med spillere ved Royal Dublin Golf Club. Han utdannet seg som trener i 2005, og tok over som trener på Royal Dublin. Han jobbet i denne stillingen helt frem til turen gikk til Norge for ti år siden.  For seks år siden overtok han driftsansvaret i Sveio samtidig som han har vært trener i golfklubben og drevet med alle typer undervisning. Sveio Golfpark AS har fire fast ansatte og øker staben i hovedsesonger med inntil 12-13 personer i forskjellige, midlertidige stillingsbrøkker. Nå skal de også jobbe på Torvastad når det trengs.