Haugesundsdama Miriam Berland er midt inne i en brystkreftbehandling. Selv om cellegiftbehandlingen har gjort henne hårløs, kan du ikke se det på henne. Hun fikk frisøren sin i Førre til å lage parykk av sitt eget hår før det skjedde. 

Tekst: Terje Emil Johannesen

Elin Skogland, daglig leder i Luggen Apollosenter i Tysvær har gjort donorhårparykker til en av sine spesialiteter. Dette er ett produkt som hun selv har utviklet gjennom flere år og som nå gjør at hun og hennes 17 forhandlerkolleger rundt om i Norge kan tilby utrolig naturlige hårmanker.

Miriam Berland klippet av seg alt hår den 22. november i fjor, kort tid før hun startet cellegiftbehandlingen på Universitetssykehuset i Bergen.

– Når jeg først måtte, ville jeg ha mitt eget hår, sier hun og mener bestemt at selv ikke venner kan se at hun har parykk. Hun er meget fornøyd – på linje med en rekke andre fornøyde kunder som Elin Skogland har fått. Skogland understreker samtidig at donorhårparykker i dag er tilgjengelige for alle som av en eller annen grunn mister håret sitt. Årsakene kan være mange. Brannskader, stråleskader eller hårsykdommer.

Kreftforeningen har lenge henvist folk til Apollo-kjeden om de ønsker å donere hår til norske hoder og mange har reagert positivt på oppfordringen. Elin Skogland viser fram eget hårlager. Mange haugalandskvinner har bidratt. Og hun ønsker at enda flere som går fra langt til kort hår bidrar. Hun savner særlig hår fra voksne. Som regel trenger hun hår fra to personer for å lage en fyldig parykk. Mange etterspør også ferdige parykker. Derfor har Luggen-lederen bestemt seg for å bygge opp et eget lager av ferdig lagede donorhårparykker.  Vil du vite mer om hvordan du kan donere hår på riktig måte, finner du mer informasjon på nettstedet donorhår.no.

I frisørstolen sitter Miriam Berland og skryter av det ferdige resultatet. Hun skal snart tilbake til Haukeland for å ta den siste cellegiftbehandlingen. Deretter følger operasjon og stråling.

– Jeg er optimist. Cellegiftbehandlingen har blitt tøffere enn jeg trodde, men den virker. Det er bare å stå på, smiler hun og kaster elegant på sin egen, svarte hårmanke.