– Det er kjekt å undervise, men jeg hater å måtte gjenta meg selv, sier Loyd Arve Nornes. Ingeniøren og oppfinneren fra Skudeneshavn sluttet å undervise i oljehydraulikk på HSH etter tre år. Nå har han overført fagkunnskapene sine til et nettbasert kurs. Responsen har vært formidabel

Tekst: Terje Emil Johannessen

Alt gjøres i egen regi på hjemmekontoret i boligen i Skudeneshavn. Her lagte han i fjor høst de fem-seks første undervisningsfilmene om oljehydraulikk som en test; la dem ut på egen nettside – og fikk god respons. Deretter fortsatte han å bygge opp en komplett nettbasert kurspakke. Per i dag har det blitt 35 filmsnutter som utgjør en helhet og som nå er lansert på Facebook som eneste markedskanal.  I forrige uke hadde han solgt nærmere 130 kurspakker og det kommer nye bestillinger hver dag.

–Jeg har fått bekreftet at det finnes et behov for disse kunnskapene i hele landet. En av årsakene er rett og slett at det i dag er et stort gap mellom hva som er hverdagen i bedriftene og hva som blir undervist på fagskolene, sier han og legger til at mange små og mellomstore bedrifter også sliter med å ta de ekstra utgiftene med å sende folk på hydraulikk-kurs. Med Nornes’ nye og ferske tilbud kan opplæringen skje i arbeidstiden til en brøkdel av kostnaden. Dette er grunnen til at det blir stadig flere bedrifter blant kundene hans. Informasjon om undervisningspakken spres raskt i flere bransjer som trenger denne form for kompetanse.

Engelsk versjon underveis
Underveis har han fått inn en rekke tips til forbedringer av innhold og pedagogikk.  Alt er under kontinuerlig arbeid for å gjøre produktet faglig ajour og ha treffsikre forklaringer.

En slik undervisningspakke bør vel ha interesse langt ut over Norge, spør vi.

Det har Nornes for lengst funnet ut. Flere forespørsler har kommet. Han arbeider derfor aktivt med å lage en engelskspråklig versjon av hele kurspakken og som skal legges ut i vår. Samtidig prøver han å forbedre sine ferdigheter med å bruke Facebook som kanal ut i et internasjonalt marked. Målgruppene og bransjene er mange og mulighetene derfor store for å oppnå gode omsetningstall.  Skudenesbuen vurderer for tiden også å utforme nye digitale kurspakker. Et videregående kurs i hydraulikk er aktuelt, et kurs i PLS – Programmerbar Logisk Styring – et annet.  Datastyrte styringssystemer har tatt over oppgavene som hundrevis eller tusenvis av releer gjorde i industrien før og kan programmeres til å gjøre det samme. Det finnes i dag et stort utvalg av PLSer, fra de små enkle med integrerte innganger, utganger og med innebygd relé, til kraftige modulbaserte modeller. De benyttes i alt fra enkel lys og varmestyring i hus og hytte, til store avanserte automasjons- og prosessanlegg, oljeinstallasjoner og skip. Ingeniøren klør i fingrene etter å kaste seg over temaet.

Har alltid drømt om frihet
Fortellingen om Loyd Arve Nornes fram til der han står der han står i dag, er en fortelling om en ung, kreativ Karmøybu som hele tiden har ønsket seg et liv i fri utfoldelse. Etter å ha tatt rørfag på Åkra videregående skole, tok han ingeniørutdannelse (prosess- og energiteknikk), han studerte IKT og markedsføring på BI, oppnådd et fagsertifikat i oljehydraulikk, et fagbrev i brønnteknologi og mangler bare fagprøven på kjemi & prosess. Han var innom Aibel, jobbet i Nordsjøen i flere etapper, til sammen i ti – elleve år, leide seg ut til prosjekter fra eget firma. Han har som nevnt også undervist på høgskolen Stord Haugesund og jobbet en periode i Marine Aluminium, der han rundet av i januar i 2016. I fritiden har han drevet med oppfinnervirksomhet over en tjue årsperiode.  Etter å ha blitt overtallig på Marine Aluminium var det ikke er lett for en ingeniør å finne nytt arbeid på Karmøy. Han bestemte seg derfor for å gjøre et alvorlig forsøk på å stå på egne bein. Mye positivt har skjedd, men han ser fortsatt fram til den dagen da han og familien endelig har økonomi nok til å leve av inntjeningen i eget firma og at han selv kan styre seg selv. I mellomtiden leier han seg jevnlig ut som rådgiver til bedrifter som trenger en kreativ ingeniør.

Stroppesnurrer
Ifjor ble stroppesnurreren hans, DrumRoll, lagt ut på prøvesalg hos OBS Bygg i Haugesund i to versjoner. Den er et hjelpemiddel for alle dem som bruker stropper for å holde last på plass i hengeren, biltaket eller lasteplanet. Når jobben er gjort, er det de færreste av oss som gjør jobben med å rulle dem sammen, klar for nye oppdrag. De blir liggende i en haug i garasjen eller i bagasjerommet, tar mye plass og du må også bruke tid for å løse opp i floker når det er mange av dem sammenfiltret. Snurreren klargjør på få sekunder stroppene for ny bruk. Prøvesalget har gått bra og Nornes er i ferd med å få et fornuftig kommersiell ramme omkring dette produktet. Også her er det snakk om et internasjonalt potensial.

Kan litt om mye
– Jeg har breddekompetanse. Jeg kan litt om mye. Av og til finner jeg nye løsninger med å kombinere kunnskaper fra lite beslektede fagfelt, bemerker Loyd Arve Nornes.

Vi spør ham om hverdagene hans er smekkfulle av grubling og tenking.  Han legger ikke skjul på at dette nærmest er en permanent tilstand. Til og med når han dusjer skjer det ofte at han gjennomfører simuleringer i hodet.

– Hjernen min er flink til å lage animasjoner, smiler han og viser oss noen eksempler på de engelske versjonene av undervisningsfilmene som i vår skal ut på et internasjonalt marked. Det er bare å ønske ildsjela i Skudeneshavn lykke til.

FRA KLASSEROM TIL NETT: Lloyd Arve Nornes har fått en formidabel respons på nettbaserte kurs om oljehydraulikk. Nå tar han det ut et internasjonalt marked. Foto: TEJ