Da ekteparet Camilla B, Schøyen og Heine F. Birkeland, skulle fortelle eventyr til guttene sine, endte det ofte med selvdiktede historier om en leseglad nisse og en musikalsk katt. Resultatet ble etter hvert til to barnebøker, som de nå vil lansere med ny teknologi. 

Eventyret om Boknissen er en fortelling som vokste frem over tid, med inspirasjon fra en tradisjon rundt en nisse som kom med bøker på julekvelden. Historien om Boknissen utviklet seg etter hvert til en historie om spennende drømmer og opplevelser, og senere skulle han også møte en musikalsk katt. -Da jeg flyttet fra Oslo til Skudeneshavn, var jeg naturligvis sjarmert av de hvite små husene i gamlebyen. Jeg la merke til hvordan kattene lekte seg i de trange gatene, og hvordan vinden lagde lyder mellom husene. Det ble starten på historien om denne musikalske katten Plystrepus, forteller Schøyen. Den sjarmerende katten er glad i musikk og sang, og finner på ulike sprell med vennene sine, fortsetter hun.

Felles prosjekt
-Selv om det hele startet som en ide om noe vi hadde lyst til å realisere, har det jo vært et hobbyprosjekt, forteller Birkeland. Slike prosjekter har en tendens til å ta lengre tid enn man tror, og slik ble det også for ekteparet, som sammen etablerte forlaget Ordvegen Produksjon for  å utgi barnebøkene sine.

Testet med Amazon
I gründersammenheng snakkes det ofte om såkalte “MVP”, det vil si et slags testprodukt, hvor man får testet produktet før man lanserer den endelige utgaven. For vår del ble det Amazons publiseringsløsninger, som gjorde det mulig å produsere og distribuere bøkene på en relativt enkel måte. Det vil si – det var jo mye vanskeligere og mer komplisert enn vi trodde, men vi fikk det jo til, og det var jo veldig lærerikt, forteller ekteparet.

I forbindelse med publiseringen på Amazon, satte ekteparet opp en egen USA-turné, hvor de holdt ulike arrangementer i alt fra sjømannskirker til biblioteker. -Vi besøkte 10 delstater på 4 uker, så det var ganske intenst, men også utrolig givende, forteller de.  Tilbakemeldingene var enormt positive, både fra barn og voksne. Da ekteparet skulle besøke Seattle, sørget også Amazon-sjef Jeff Bezos for at de fikk møte teamet bak selskapets publiseringsløsninger. -Det var en ganske spesiell følelse da jeg fikk den telefonen, forteller Birkeland.

Ny teknologi
Etter to år med videreutvikling, er ekteparet klar til å lansere den norske versjonen av bøkene, og denne gangen gjør de bruk av ny teknologi. Bøkene om Boknissen og Plystrepus vil publiseres med en innebygd AR-teknologi, som gir helt nye muligheter. Teknologien er basert på samme løsninger som bl.a. PokemonGo, og innebærer at man benytter en telefon eller et nettbrett til å avdekke skjulte figurer eller animasjoner i bøkene. -Det som er fantastisk med denne teknologien, er at vi kan oppgradere innholdet i bøkene, selv etter de har blitt trykket, forteller ekteparet.

Først i Norge?
Denne løsningen er imidlertid ganske kostbar i norsk sammenheng, så ekteparet har derfor hatt en dialog med Dnb, om å bruke deres finansieringsløsning “Startskuddet”. Det betyr at de i første omgang kun vil trykke opp det antallet bøker som blir bestilt via denne portalen. -Så vidt vi vet, er det første gang det utgis denne type bøker i Norge, sier ekteparet, som er spent på responsen på kampanjen.

Bøkene om Boknissen og Plystrepus kan bestilles på følgende link: www.bit.ly/ordvegen

 

Barnebøker med AR-teknologi


Historien om Boknissen
Historien om Boknissen, er historien om en liten nisse som finner en magisk bok som gir ham mulighet til å reise i tid og rom.
Sammen med sin venn, Bokfinken, bruker han boken til å treffe nye venner og oppleve mange spennende eventyr.
Men det er flere som følger med på Boknissens eventyr, og i skyggene lurer Skyggenissen. Han kunne også tenkt seg en slik bok…

Historien om Plystrepus
Historien om Plystrepus, er historien om den lille katten med det store og musikalske hjertet.
Plystrepus er veldig glad i musikk, og plystrer så ofte han kan. I boken om Plystrepus, får vi høre historien om musikken i hjertet, om den magiske dirigentstaven, og hvordan den må skaffes tilbake etter at den på mystisk vis forsvinner fra Plystrepus og vennene hans.

Augmented Reality (AR)
Den nye teknologien, som på norsk kalles for “utvidet virkelighet”, kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd. Det betyr at man kan benytte teknologiske hjelpemidler som telefoner og nettbrett til å skape et ekstra lag av informasjon. Ettersom innholdet i AR-teknologien styres digitalt, kan funksjonene endres, selv etter at det fysiske formatet er produsert.