Jeg liker å bygge, sier Tore Hafte Staalesen, tilbake i byen etter 30 års fravær. Han tar imot i kontorbygget på Stoltenberg sør på Risøy, med en svær og godt synlig plakat merket SubseaPartner som kulisse.

Av: Egil Severeide

52-åringen begynner på bli varm i sjefstrøya og er godt i gang med bygging av organisasjon og businessystemer. Selskapet han leder har vært gjennom turbulente år, og markedstilpasningen har vært krevende. Men Tore Hafte Staalesen er optimist, og tror SubseaPartner blir å regne med i årene framover.
Haugesunds-bedriften har i flere år hatt som største oppgave å skjøtte vedlikeholdskontrakten på gassrørledningen Statpipe II som kommer i land på Kalstø på Karmøy. Oljelensing fra skipsvrak og dykking inshore har vært markedsområder, men nå satser selskapet for fullt på offshoremarkedet og vedlikeholds- og reparasjonstjenester på «grunne» farvann.

«Rett under overflaten»
Selskapet inngikk i sommer en kontrakt med DeepOcean om leveranse av bemannede dykkeroperasjoner på dybder ned til 30 meter. Selskapet har anskaffet et spesialtilpasset dykkerfartøy, som er tilknyttet et moderfartøy og som utfører oppdrag «rett under overflaten» på rigger og skip.
Økt bruk av flytende produksjonsenheter og behov for dykkerassistert intervensjonsmetode offshore har tydeliggjort en større forespørsel for vedlikehold og modifikasjon på dybder ned til 30 meter, og dette markedet vil SubseaPartner ta en del av, sier Hafte Staalesen.

RUE
Selskapet han nå leder har sin historie tilbake på tidlig 1990-tallet, da Stein Inge Riise etablerte Riise Underwater Engineering (RUE). I 2010 ble bedriften kjøpt opp av nederlandske Fugro Group, som så muligheter for å få fotfeste på norsk sokkel.
Etter tre år med magert resultat kastet nederlenderne inn håndkleet, og Stein-Inge Riise kjøpte tilbake bedriften. Med på kjøpet var også Statpipe-kontrakten med Statoil, som i årene fra 2013 til 2016 var bedriftens eneste avtale.

Ny eier
Behovet for å få flere ben å stå på økte behovet for tilførsel av kapital. I 2016 kom der inn et nytt investeringsselskap som har med seg kjente investorer med relasjoner fra Haugalandet.
Subseapartner er i dag 100 prosent norskeid. Andre dykkeraktører har flyttet virksomheten ut av Norge, men vi ønsker å bygge opp en helnorsk virksomhet i dette segmentet, sier Staalesen, som også ser internasjonalt. Hovedkontoret vil være i Norge, men markedet vil være internasjonalt.
Vi ser også mot det asiatiske markedet og har startet en prosess med å etablerer et kontor i Thailand.

Solid erfaring

Selv synes Tore Hafte Staalesen  det er kjekt å komme tilbake til hjembyen. Han håper å bruke nettverket som ble bygget under den gylne entreprenørtida som startet med Stolt Offshore.
Han har solid erfaring å dra med seg inn i den nye jobben; mange år i Kværner både i Stavanger og i Russland, jobb for Acergy, Subsea7 og siste 2 år i DOF i Bergen. Prosjekt- og teambuildingserfaringen er stor, og den bruker han for det den er verd i sin nye jobb.
• Vi er nå 16 ansatte ved kontoret i Haugesund, men leier inn personell ved behov. På et oppdrag på Goliat-plattformen tidligere i år var totalt 90 personer i sving.
• Omsetningen ligger på vel 100 millioner i året. Om tre til fem år håper vi å ha både tre- og femdoblet omsetningen vår, sier Tore Hafte Staalesen.