Egil Severeide Ansvarlig redaktør

-Det e ikkje nåke mål å vara stysst. Men det e jo himla gøy, da, humret den tilårskomne gründeren. Han hadde nettopp kost seg med Lars Peder Solstads eventyrlige fortelling om framveksten av Solstad/Farstad-rederiet.

Me e’kje styst i antall båtar. Men me e vardens styste i antall forrektige båtar, sa den 44-årige skudnesbuen til stor munterhet for alle tilhørerne på Bedriftenes Dag i Karmøy.
Det er noe naturstridig over den smålåtne andregenerasjonsrederens historie. Fra et idyllisk, knøttlite sted på Sør-Karmøy styrer han, med Kjell Inge Røkke og John Fredriksens velsignelse, verdens største offshorerederi. 154 skip er dobbelt så mange som nummer to på Norges-lista, Austevoll-rederiet DOF.
På et stort verdenskart må du zoome inn på Skudeneshavn for å finne hovedkontoret. Og Lars Peder Solstad er ikke lei seg for at en stor del av familieformuen er fordunstet, og familierederiet ikke lenger står på egne ben.
Han ville gjort det samme om igjen, 10 av 10 ganger. Han sitter selv i førersetet, og kan spasere til hovedkontoret. De 7,5 prosentene familien sitter med kan godt bli veldig mye verdt når det restrukturerte selskapet seiler inn i smulere farvann.
Noen mil lenger nord troner en annen shippinggigant; Trygve Seglem og hans familie. Nå skal han hente nye 100 millioner dollar i USA til kjøp av nye skip, tilbakebetaling av gjeld og arbeidskapital, leser vi i Finansavisen.
Etter noen tøffe år er skuta snudd.
Skal vi tro DN er Knutsen-gruppen en av Norges største privateide rederier med rundt 50 skip. Trygve Seglem selv kontrollerer 70 prosent av verdiene, mens døtrene Synnøve og Jorunn eier resten.
Han drar på årene, men er still going strong. Og eldstedatteren Synnøve er ikke mindre ambisiøs:
– Jeg ønsker å gjøre en så god jobb som mulig og gjøre en enda bedre jobb enn pappa. Det er det søsteren min og jeg skal prøve på, og jeg tror vi klarer det, sier hun til DN.
For regionen er det stas å ha to slike flaggskip. Andre, som Østensjø og Eidesvik, følger ikke langt etter. Vi kunne nevnt enda flere. Haugalandet er havn for de største.
Det e jo himla gøy,da..