Visste du at det på Haugaland videregående skole i Haugesund finnes en kafé som utelukkende drives av elever på skolen? Nå åpnes Café C også for publikum.

– Å la elevene få praktisere ulike «nå» situasjoner på egen arena er gull verdt, sier Ingfrid Staupe Rossebø og Monica Stokkeland Kallevik som er mentorer på vg2 salg, service og sikkerhet dette året.
17. november fylte Café C ett år. Dette vil de feire i hele november med pølser og pizza, konkurranse og gode tilbud.
– Vi lærere hadde lenge snakket om å få vårt eget «verksted» til elevene, slik de fleste avdelingene på yrkesskolen har. Da vi fikk tildelt midler fra SR-Bank var det bare å sette i gang planleggingen, forteller de.
De begynte med et tomt klasserom, så her måtte mye gjøres. Designlinjen på skolen fikk i oppgave å komme med planløsning, fargevalg og logo. En elevgruppe på skolen fikk i oppdrag å lage sittebenker til kaféen.
– Ellers ble det mye skruing, maling, pussing og klargjøring for våre elever. Vi fikk også laget en kunstvegg der ulike klasser får mulighet til å vise sine prosjekt. Dette skoleåret er det KDA linjen som pryder veggen med flotte foto på Café C. I hele prosessen har elevene på linjen salg, service og sikkerhet vg2 satt sitt preg på kafé og blant annet funnet navnet på kaféen. Dette for å lære dem om stadige valg en står ovenfor i oppstartfasen, samt økonomi og tidsklemmen for å nevne noe når en startet opp og driver bedrift, sier Ingfrid Staupe Rossebø og Monica Stokkeland Kallevik.

 

Frokost- og lunsjkafé
Cafe C er en frokost og smålunsjkafé som ligger i Bjergvinsgate ved inngang C. Her selges det varme drikker , småretter som frokostgrøt, salat, wraps, pannini, pizza, bakt potet og komper. Det meste blir produsert i kantina på skolen.
– Trening og øving på god service og reell kundebehandling er viktig . Dette kan en ikke bare lese seg opp til, men må øves på, praktiseres og oppleves. Da kommer også læringen inn på en naturlig måte.  Videre får de opplæring i bruk av datakasse, dagsoppgjør, bestillingsrutiner og markedsføringen som foregår via Snap, Instagram og Facebook. Etter hvert skal Café C sin økonomi trekkes mer inn i økonomitimene, der de lærer om budsjett, priskalkyler og regnskap. Ved å trekke inn reelle tall fra Café C vil elevene se nytten og relevansen av å lære de ulike temaene. Det har vært mange nye rutiner som skal innarbeides som til tider også har vært krevende. Alle kan jo ikke være på jobb samtidig. Kombinasjon med klasseundervisning og opplæring i kafeen har i noen perioder vært utfordring, men det er verdt strevet når en opplever at elever blomstrer når du får tildelt praktiske oppgaver. Det er også en unik måte å bygge gode relasjoner både mellom elever og lærere. Vi har også startet med praktiske vurderinger i Café C, samt deler av eksamen forgår her, opplyser  de to mentorene.

Satser på nye kundegrupper
Café C har åpent mandag (8.00 13.40), tirsdag (8.00- 12.00) og onsdag (8.00-12.00). De ønsker nå å markedsføre seg til nye målgrupper som måtte ønske å ta turen innom, enten for å sitte ned i kafeen eller velge ”Grab&go” til gode priser.
– 1. desember pyntes Café C til jul og det vil være ulike aktiviteter som skjer hver uke. Vi utvider også med å ha åpent på torsdager 8.00-12.00 i desember. Følg oss på sosiale medier, sier Ingfrid Staupe Rossebø og Monica Stokkeland Kallevik.