Landbruksmaskinselskapet Eiksenteret har holdt til på Frakkagjerd i Tysvær etter at de flyttet fra Spannaveien i Haugesund i 1996. Nå er lokalene i Bergbygget sprengt. Den 1. november flytter bedriften til splitter nye lokaler i Aksdal næringspark.

– Da vi overtok agenturet for et tredje traktormerke for et år siden, erkjente vi at vi definitivt trengte mer plass, sier daglig leder Frode Lundervold. Traktorene blir større og tilhørende utstyrspark vokser. I dagens bygg på Frakkagjerd kommer ikke de største traktorene inn verkstedsportene.

KRAFTPAKKER FORAN NYBYGGET I AKSDAL NÆRINGSPARK: Etter å ha kapret ytterligere et agentur, kan Eiksenteret nå tilby kundene sine en hel og komplett pakke valgmuligheter når det gjelder moderne traktorer til landbruk og skogsdrift.

Det tredje agenturet
– Det siste traktoragenturet kompletterer de to andre merkene. Fabrikken, som befinner seg i Finland, retter seg mot skog og anlegg, i tillegg til jordbruk, forklarer Lundervold og er meget fornøyd med at Eiksenteret nå kan tilby kundene sine en hel og så å si komplett pakke av valgmuligheter. Selskapet er den største aktøren i traktormarkedet på Haugalandet. I fjor solgte de 42 traktorer, betydelig flere enn hva de nærmeste konkurrentene gjorde.
– Med omkring 40 prosent av traktorsalget, har vi vært og er markedsleder i vår region, konstaterer Lundervold og forklarer også posisjonen med alle de dyktige medarbeiderne han har med på laget og som sørger for fornøyde kunder.

Passerer de 100 mill.?
Det har gått over to år siden Lundervold og kollega, salgssjef Johne Håland, overtok eierskapet til Eiksenteret fra Helge Sørhus og Gunnar Birkeland. Per i dag har selskapet 17 ansatte. Sjåførkapasitet leies inn i tillegg og en mekaniker for hagemaskiner er på lønningslista. Virksomheten har hatt god vekst. I overtakelsesåret hadde de en årsomsetning på 67 millioner kroner, i 2015 steg den til 93 millioner kroner. I fjor nådde de 80 millioner kroner, mens de per september i år passerte 70 millioner og er på god vei mot å passere 100 millioner før nyttårsklokkene ringer.
– Tradisjonelt er november og desember de travleste månedene våre. Da tar bøndene sine investeringsbeslutninger for et nytt år, forklarer han.

1800 kvadratmeter pluss pluss
De nye lokalene i Aksdal næringspark får en grunnflate på 1800 kvadratmeter, og som i tillegg får en annen etasje på 500 kvm.
I første etasje vil Kundekontorene og butikken utgjøre nærmere 600 av dem, verkstedet 570 kvm og et lager ca 500 kvm.

– I dag har vi for eksempel et verksted på 140 kvm. Nå bygger vi moderne med traverskrane og skikkelige arbeidsforhold for våre ansatte. Vi får dessuten topp moderne møterom og spiserom, sier en optimistisk daglig leder og påpeker samtidig at det ikke bare er trangt om plassen i dagens lokaler på Frakkagjerd. Utendørs har de trafikale utfordringene økt og anlegg av ny kryssløsning ville ha forsterket dem ytterligere. Lundervold vil bli lettet den dagen han og de ansatte daglig slipper å krysse fingrene for at de skal unngå ulykker på skolevegen rett utenfor butikkdøra.
– Kan hende vi mister nærheten til noen kunder når vi flytter til Eikeskog, men vi håper at vi skal kompensere dette ved å kunne yte bedre service og ved å ha en innendørs utstillingshall for traktorene våre og alt utstyret vårt.

Tar telefonen etter klokka fire
Frode Lundervold framhever fordelen med lokalt eierskap. Han mener at de har scoret mye på det og at det er noe av forklaringen på hvorfor Eiksenteret har oppnådd den posisjonen som selskapet har i dag. I tillegg kommer selvsagt servicen.
– Vi tar telefonen også etter at klokka blir fire, for å si det sånn, sier han ubeskjedent. Bedriften driver service i et bredt geografisk område: Kvinnherad, Odda, Røldal, Suldal, Kvinnherad og hele det ytre Haugalandet. Totalt 15 kommuner. Tre godt utstyrte servicebiler tråler distriktet.

En datamaskin
– Er en traktor anno 2017 annerledes enn en traktor anno for eksempel 1987?
– Den store forskjellen er at mens du den gang vridde om nøkkelen for å starte maskinen, trykker du i dag på dataen for å gjøre det du skal. Den teknologiske utviklingen har vært enorm. Utstyrsparken har blitt mer avansert og HMS er ivaretatt på en fundamental bedre måte. For eksempel er desibelnivået i førerhuset i dag helt innenfor akseptable verdier. Bredden er dessuten blitt større, noe som øker sikkerheten vesentlig, sier en ivrig Lundervold og gleder seg både på egne og medarbeidernes vegne til å flytte inn i en bedre hverdag med godt med albuerom for samtlige.

 

• Fakta

Eiksenteret Haugesund (Haugtrac AS) er et privat eid selskap som er med i en landsdekkende kjede. Det er 37 andre Eiksenter i landet. Eikmaskin er kjede-giver. Årlig omsettning 1,5 milliard. Eikmaskin er importør av steke merkenavn. Massey Ferguson, Fendt, Valtra, Kuhn, He-Va.
Eiksenteret forhandler ellers mange sterke leverandører. Foss-Eik, Dalen (Lid Jarnindustri), Serigstad, Aebi Schmidt, Eiksenteret Haugesund bygger nå nytt og satser sterk som lokal leverandør til landbruk, entreprenør, kommunal. Vi har også fokus på den proffe privatmann.
Frode Lundervold og Johne Håland overtok selskapet Haugtrac AS 1 april 2015 fra Helge Sørhus og Gunnar Birkeland.