Hun visste egentlig ikke hva hun ville etter videregående skole, hadde ingen konkrete planer eller mål. Så oppfordret en venn henne til å se ut over landegrensene – se til utlandet for utdanning og spennende opplevelser.

Det var til slutt en weekendtur til London som overbeviste Ida Marianne Jansdatter Høyer, fra Håvik på Karmøy, om at hun ville flytte, og høsten 2010 søkte hun seg inn på  universitet i verdensmetropolen.
I dag sitter hun med en bachelor og to mastergrader i jus – med spesialisering i Folkerett og Data og Kommunikasjonsrett – og med fordypning i en rekke fag som blant annet Cyber Space-juss, internasjonal strafferett og havrett. Nå oppfordrer hun andre til å gjøre likedan. Dra til utlandet for å studere eller jobbe.

Ta sjansen
Ida Marianne visste lite da hun dro ut, og hadde ikke sett for seg den personlige utviklingen de siste årene har gitt henne. Hun visste ikke helt hva hun ville gjøre, bare at verden er full av muligheter.
– Det er bare å hoppe i det. Du skal ikke være redd for å ta en utfordring. Ta sjansen, vær ikke redd for å prøve. Man lærer av alt, får erfaring og nye kontakter, sier Ida Marianne, og legger til:
– En skal ikke være redd for å prøve ut noe man egentlig ikke har lyst til å gjøre. Man vet jo aldri hvilke muligheter som finnes, og det går som regel alltid bra, sier hun.
25-åringen håper den internasjonale erfaringen hun har opparbeidet seg kan være et trumfkort når hun skal søke jobb i Norge – at det kan gi god uttelling og øke mulighetene for jobb i gamlelandet.
– Studier i utlandet, og eventuelt jobb, viser i alle fall at man har stå-på vilje og viser initiativ, tror Ida.

 

Ida foran National Gallery som ligger like ved kontoret hun jobber på Trafalgar Square.

Krevende jobb
I dag har Ida Marianne en fremtidsrettet og spennende jobb i «Serious Fraud Office» midt på Trafalgar Square, midt i hjerte av London. Her har hun jobbet i ett år, i selskapet som er den ledende organisasjonen for etterforsking og bekjempelse av økonomisk vinningskriminalitet i England.
Det tilsvarer det norske Økokrim. Ida Marianne jobber i korrupsjon og bestikkelsesavdelingen, sammen med 30 høyt utdannede kollegaer med lang erfaring fra annet etterforskningsarbeid og juss. Arbeidet omfatter tunge internasjonale saker knyttet til børsen, og med forgreininger til mange land. Som ofte er det saker som tar mange år før det eventuelt ender opp med påtale.
– Vi er opp mot 500 personer i selskapet, og hanket i fjor inn 514 millioner pund til den engelske stat, etter at alle utgiftene var trukket fra. – Vi driver god butikk, sier Ida Marianne, som selv har jobbet med en større sak i over et år – hvilken kan hun selvsagt ikke snakke om.

25-åringen stortrives i jobben. Arbeidslivet i London er variert og spennende og byr på fantastiske utfordringer. Samtidig krever jobben mye. Hun arbeider ofte 6 dager i uken for å skaffe seg så mye kunnskap og erfaring som mulig.  Ida Marianne også svært aktiv i studentorganisasjonen, og var som studentrepresentant med på å arrangere events og foredrag. Det fikk hun mye igjen for, og skaffet henne mange kontakter. Hun ble også plukket ut av ICANN til å delta ved en større internasjonal konferanse i Helsinki, med deltakere fra hele verden. Her holdt hun foredrag som representant for morgendagens internettbrukere. ICANN spiller en nøkkelrolle for driften av hele Internett. Organisasjonen har som formål å administrere global tildeling av DNS-navn, internett adresser og protokoll-parameter.

Gamlelandet lokker

-Jeg har vært heldig. Veien har vært kort fra å vite lite om framtiden, til den jobben jeg har i dag, Men den røde tråden har hele tiden vært hardt arbeid, sier Ida. Hun anbefaler andre å benytte seg av mulighetene som finnes, til enten å jobbe eller studere i utlandet.
Selv om hun nå stortrives i jobben, vet ikke Ida Marianne hvor lenge hun blir boende i London. Både gamlelandet og andre storbyer lokker.
– Jeg ser for meg veldig mye, har mange drømmer og mål som jeg ønsker å realisere. Men først av alt må jeg skaffe meg mer erfaring. Jeg har lært utrolig mye det første året i arbeidslivet, sier karmøyjenta, som slett ikke ser bort fra at hun vender tilbake til Haugalandet. – Her finnes det mange spennende muligheter, mener hun.
Ida Marianne har alltid hatt en dragning mot utlandet, møte spennende mennesker fra andre land og lære om andre kulturer. Hennes interesse for andre mennesker var nok kanskje det som gjorde at hun tilslutt valgte å studere utenlands. Gjennom dette har hun klart å bygge unike vennskap og samhold med studenter og kollegaer fra hele verden.