–Vær utholdende og tro på eget prosjekt, sier Mette Solberg Fjeldheim. Hun  utviklet hobbyen sin til levevei. Den utflyttede haugesundkvinnen satser friskt på et liv som frittstående, lykkelig reisejournalist og har lært mye etter at hun kastet loss. 

Tekst: Terje Emil Johannesen

Jobb & Næring spurte Mette Solberg Fjeldheim om hun kjapt kunne gi råd til alle dem som vurderer å satse på å etablere egen næringsvirksomhet. Hennes første bud til dem som har en gründer i magen er å være utholdende og å tro på eget prosjekt.
– Ta tiden til hjelp, ha tro på at det du kan eller ønsker å skape har livets rett, sier hun og fortsetter:
– Prøv deg frem og tillat deg selv å feile.  Å skape noe nytt i en bransje i endring krever ikke bare mot. Det krever også at du gir deg selv rom til å prøve, å feile og skjønne hvor du skal legge fokus fremover.

Samtidig maner hun til nøkternhet i etableringstiden:
– Hold kostnadene nede og invester over tid. Nye digitale løsninger gjør at det ikke trenger koste all verden å starte for seg selv, men det kan være mye nytt å sette seg inn i.

Mette oppfordrer også at man knytter seg opp til andre:
– Samarbeid er den nye konkurransen. Samarbeidsprosjekt med andre i tilstøtende bransje kan gi et konkurransefortrinn og et kollegialt nettverk om man driver helt for seg selv.

Hun oppfordrer også en nyetablerer om å våge å gå utenfor komfortsonen:
– Du må kanskje tørre å gjøre ting litt annerledes enn før, knytte nye nettverk, samt selge og markedsføre din egen bedrift, noe som kan kjennes utfordrende – men som er avgjørende om du skal lykkes som liten bedrift.

Reisejournalisten oppfordrer dernest hun eller han om å brenne for prosjektet sitt:
– Du skal leve med det lenge, kanskje 24/7 i flere år. Da må du ikke bare trives med det du gjør – du må ha passion for det.

Hun oppfordrer også en gründer om å omgi seg med positive folk:
–Ikke forvent at alle skjønner hva du gjør eller hva du vil med det du starter, men støtte fra folk rundt deg er essensielt,

Vet ikke helt hvor hun skal

–Hvor langt er du selv kommet, spør vi.
–Selv har jeg valgt å bygge over tid og er fortsatt ikke i mål, selv om jeg har tatt skrittet fullt ut og startet for meg selv. Jeg er underveis. Akkurat som det jeg skriver mye om, å reise, er det å være gründer av Reiselykke en reise i seg selv. Jeg vet ikke nøyaktig hvor jeg skal, men jeg vet nok til å fortsette i det jeg mener og tror er riktig retning. Det er nok usikkerhet til at det er spennende og det er åpent nok til at jeg håper jeg ser muligheter som dukker opp underveis. Forhåpentligvis er jeg fleksibel nok til å gripe de sjansene som dukker opp på min vei, svarer hun.

Vi husker alle at hun i vår gjorde seg bemerket da hun under årets store Reiselivsmesse i Oslo fikk utmerkelsen ”Norges beste reiseblogg 2017”. Det norske folket og en fagjury stemte reiselykke.com fram. Juryens begrunnelse var at bloggen hennes har stor variasjon, er brukervennlig og oversiktlig inndelt. Den har helt nydelige bilder og designet er inspirerende og ”fresht”.  I etterkant har hun merket en økt oppmerksomhet omkring nettmagasinet hennes.

–Det startet som et hobbyprosjekt mens jeg var i fulltidsjobb som markedsansvarlig i Aschehoug forlag. Etter hvert som responsen kom, så jeg mulighetene for å ta spranget over i en selvstendig virksomhet, forteller hun. Mette trappet underveis ned til halv stilling, da som redaktør for Aschehougs bokmagasin ugla.no. Og i sommer tok hun spranget fullt ut.